Nyhetsarkiv

Moderaterna vill rekrytera lärare utomlands

2018-04-20 sverigesradio.se

Moderaterna vill satsa 100 miljoner kronor för att rekrytera 5.000 lärare från utlandet för att motverka lärarbristen i den svenska skolan. Det är en av satsningarna i partiets skuggbudget.

Forskaren: spring i benen kan ge lägre betyg

2018-04-20 skolvarlden.se

Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.

Studera med lön på MDH:s nya utbildning

2018-04-19 it-pedagogen.se

Ny lärarutbildning vid Mälardalens högskola (MDH) gör det möjligt att plugga till lärare med fast månadslön. Studenterna anställs i en av de nio kommuner som deltar i samarbetet och studerar med lön hela vägen till sin grundlärarexamen.

Här får lärarna 100 procent förtroendetid – och frihet

2018-04-19 skolvarlden.se

På Elsa Brändströms skola i Linköping har lärarna ingen reglerad arbetstid, bara förtroendetid. - Nu är det jag som bestämmer över min tid, säger läraren Carina Edman.

Här är alla skolsatsningar i vårbudgeten

2018-04-17 skolvarlden.se

I dag presenterade regeringen vårbudgeten. Skolsatsningarna är sedan tidigare kända, men många viktiga frågor lämnas tyvärr ändå obesvarade – som statens roll i skolpolitiken, menar Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén. - Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge, säger hon.

Stora Synundersökningen: Var tredje förälder känner oro för att skärmtittande påverkar barnens syn negativt

2018-04-17 it-pedagogen.se

Stora Synundersökningen från Synoptik i samarbete med Novus visar att sju av tio föräldrar tycker att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm.

Regeringen vill stoppa nätdroger

2018-04-16 statskoll.se

Regeringen vill stoppa försäljningen av nätdroger. I en proposition till riksdagen lägger man fram flera förslag för att snabba på och effektivisera klassificeringsprocessen.

Skolsynk för Google – äntligen busenkel tillgång till digitala verktyg

2018-04-16 it-pedagogen.se

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering som ska uppnås 2022. Ett område strategin nämner är åtgärder för att förenkla inloggningar. Därför meddelar idag ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin att de tillsammans lanserar Skolsynk för Google.

Skolbibliotekariens speltaktik sprider läslust bland eleverna

2018-04-16 skolvarlden.se

Skolbibliotekarien Tobias Gard har upptäckt ett effektivt sätt att sprida läslust bland elever. Med hjälp av spelifiering får han dem att låna fler böcker och älska boksamtalen i skolan.

Specialläraren: Så skapar du en undervisning för alla

2018-04-13 skolvarlden.se

Svensk skola måste sluta se elever ur ett bristperspektiv och i stället börja se deras möjligheter, menar specialläraren Jonas Monsén. På Sett-mässan föreläste han om hur alla lärare ska lyckas skapa undervisning som passar alla elever.

Arbetsmiljön fick mig att sluta som lärare

2018-04-13 skolvarlden.se

”Det var inte lönen som fick mig att lämna skolan och det är inte lönen som skulle kunna ta mig tillbaka till mitt drömyrke, lärare. Det är arbetsmiljön och friheten som är avgörande”, skriver Eva som lämnat läraryrket.

Skolverket tänker om – hjärnforskare får tycka till om läroplanen

2018-04-12 lararnastidning.se

Skolverket har tänkt om och välkomnar nu elevhälsans yrkesgrupper och hjärnforskare i arbetet med skolans styrdokument. - Men ska kunskapskraven sänkas är det en fråga för regeringen, säger generaldirektör Peter Fredriksson.

Nytt pris ska lyfta lärare i utsatta områden

2018-04-12 skolvarlden.se

Genom ett nytt pris – Pennsvärdet – vill Berättarministeriet lyfta lärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. - Det finns så mycket kreativitet som inte syns och hörs. Nu lyfter vi det, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet.

Så lockas pensionerade lärare med lönepåslag

2018-04-12 skolvarlden.se

I Borås vill man hejda lärarbristen genom förbättrade villkor för lärare som arbetar vidare efter att man fyllt 66 år – med 2 000 kronor i lönetillägg. - Det kan vara en extra morot för att jobba vidare efter den givna pensionsåldern, säger Anna Stenström, verksamhetschef inom grundskoleförvaltningen i Borås Stad.

70-tal flickor misstänks vara utsatta för sexbrott – Eskilstunabo åtalas

2018-04-10 svt.se

En 35-årig man från Eskilstuna misstänks för att ha utsatt cirka 70 flickor för olika former av nätrelaterade sexbrott. I dag åtalades mannen vid Eskilstuna tingsrätt.

Tre säkerhetstips till barn och unga på nätet

2018-04-10 svt.se

Kriminologen och nätexperten, Maria Dufva ger tips till barn om hur de kan agera säkrare på nätet.

Kan frukost ge elever en bättre start på skoldagen?

2018-04-09 it-pedagogen.se

Barn som inte äter frukost har enligt studier svårare att koncentrera sig i skolan. Samtidigt äter färre och färre tonåringar frukost.

Groomarnas nya vapen – spelappar

2018-04-09 svt.se

Allt fler barn blir kontaktade av vuxna i sexuella syften på nätet och många groomare använder spelappar för att komma åt barn.

Arbetsgivarna: 15 kompetenser en lärare ska ha

2018-04-09 skolvarlden.se

Är du osäker på vilka egenskaper skolledare söker hos dig som arbetssökande lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna i jobbannonser för lärare.

Läraravtalet hinner inte bli klart i tid

2018-04-06 skolvarlden.se

Parterna i lärarnas avtalsrörelse har inte enats i tid och därför förlängs det nuvarande avtalet temporärt.

Forskaren: spring i benen kan ge lägre betyg

2018-04-06 skolvarlden.se

Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.

Så ska skolan bättre stötta elever med språkstörning

2018-04-05 skolvarlden.se

I dag glöms elever med språkstörning bort trots att gruppen är väldigt stor. Det menar logopeden Anna Eva Hallin som tycker att det är på tiden att svensk skola får en ökad kunskap om språkstörning. - Det finns många elever som har behov av hjälp, säger hon.

Mamman: ”Jag hittade honom död på toaletten”

2018-04-05 svt.se

På onsdagen började rättegången i Stockholm mot två bröder, som åtalats för grovt vållande till annans död efter att ha sålt varianter av den extremt starka drogen fentanyl. Bara en gång tidigare har en fentanylsäljare dömts för att ha orsakat någons död. Det var för 15 år sedan i Sundsvall. Hans-Olov Hellberg blev 20 år gammal.

Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

2018-04-04 it-pedagogen.se

Spela två dagar i veckan, läsa e-böcker fem dagar i veckan. Så ser en annan slags 5:2-metod ut hemma hos Shadi Bitar, grundare och vd för den digitala boktjänsten Nextory. Shadi Bitar är själv pappa till fyra barn och brinner för läsande.

4,5 miljoner till utbildning av kulturskolelärare

2018-04-04 it-pedagogen.se

Som ett av sex lärosäten i landet har Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, av regeringen tilldelats medel för att fler kulturskolelärare ska kunna utbildas.

”Ett skolbibliotek är inte bara en hylla böcker”

2018-04-03 skolvarlden.se

Skolverket vill att skolbibliotekens pedagogiska roll skrivs in i skollagen. - En bra start, men inte tillräckligt, säger skolbibliotekarien Sofia Malmberg.

Mest pengar till skolor med stort behov

2018-04-03 sverigesradio.se

Nu är det klart hur ett nytt statligt bidrag för jämlikhet i skolan fördelas. Alla kommuner får mer pengar, men mest går till dem med störst behov.

Skolverket vill ha tydligare kursplaner

2018-04-03 sverigesradio.se

Efter kritiken mot krångliga kursplaner i skolan och svårbegripliga hemuppgifter säger nu Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att han är självkritisk. Och det tar han med sig när Skolverket nu tar fram nya kursplaner.

Digitala verktyg hjälper elever med läs- och skrivsvårigheter

2018-03-29 it-pedagogen.se

Forskning om digitala hjälpmedel i skolan visar tydligt att de förbättrar resultaten för elever med dyslexi och läs- och skrivsvårigheter. Samtidigt vittnar många skolor om dålig tillgång till anpassade läromedel.

Trots höga betyg – elever läser inte vidare

2018-03-29 skolvarlden.se

Många elever från studieovana hem läser inte vidare ­– trots höga betyg. Det visar en ny studie från Universitetskanslersämbetet. - Högskolan har misslyckats över tid att bredda rekryteringen och nå dessa elever, säger Fredrik Svensson, utredare på UKÄ:s analysavdelning.

Kunskapskraven nästan omöjliga för många elever

2018-03-28 lararnastidning.se

14 procent av eleverna i grundskolan har en svag teoretisk begåvning och en betydligt ökad risk att inte klara dagens kunskapskrav. Det hade elevhälsans yrkesgrupper kunnat tala om när läroplanen togs fram – men ingen frågade.

Nio av tio svenskar vill förbjuda mobiler i skolan

2018-03-28 aftonbladet.se

Drygt nio av tio svenskar håller med Socialdemokraternas förslag att mobiltelefoner ska vara förbjudna i klassrummet. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inzio. - Det är överraskande att det är så många som tycker att det ska vara förbjudet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio. Hon konstaterar också att det är ett ämne som väcker starka känslor.

Danderydseleverna: Ecstasy och kokain är väldigt vanligt här

2018-03-28 svt.se

Narkotika är vardag för tonåringarna i Danderyd. Eleverna beskriver hur droger används öppet på hemmafester och att polisen aldrig kommer och stör. Agnes berättar att hon har sett att ecstasy finns tillgängligt att köpa på sociala medier. - Bara på Instagram finns det hur många sidor som helst, säger hon.

Lärosäten går samman för att locka fler till läraryrket

2018-03-27 svt.se

14 lärosäten i Sverige inledde under måndagen en gemensam rekryteringskampanj för att fler ska välja att studera till lärare. - Det är på tiden att vi gör något tillsammans. Lärarbristen är en samhällsutmaning och vi blir starkare om vi går ihop och pratar med en gemensam röst, säger Maria Derner, kommunikationschef på Högskolan Väst.

Mer rörelse ska höja resultaten – lärare varnar för resursbrist

2018-03-27 skolvarlden.se

Regeringen vill ha mer fysisk aktivitet i skolan för att höja elevresultaten. Då krävs det betydligt mer resurser för att lyckas, varnar idrottsläraren Daniel Gomejzon. - Vi lärare ska inte behöva springa snabbare och jobba fler timmar. Vi har redan fullt upp, säger han.

Lärare missnöjda med arbetsvillkor

2018-03-27 it-pedagogen.se

Det finns ett utbrett missnöje i den svenska lärarkåren med arbetsmiljön, inte minst villkoren för kompetensutveckling.

Ministern vill ha snällare betygsättning

2018-03-26 aftonbladet.se

Betygssättningen i grund- och gymnasieskolan ska bli snällare genom att elevernas svaga insatser inte ska få större betydelse än flera bra. - Väldigt mycket pekar på att man fokuserar på den sämsta prestationen, vilket gör att eleverna tappar sugen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Rektor: Ungdomar använder nätläkare för att få sjukintyg fast de är friska

2018-03-26 svt.se

Det tog inte lång tid från det att nätläkarna fanns på marknaden till att eleverna insåg att de kunde utnyttja branschen till sin fördel, enligt biträdande rektorn Johan Lundström. - De är ju streetsmarta, säger han med ett snett leende.

Karta: Stora skillnader i ämnesbehörighet över landet

2018-03-23 lararnastidning.se

Krisen för moderna språk blir allt värre. 64 kommuner saknar behöriga lärare i franska, 50 i spanska och 31 i tyska i grundskolan. Det kan innebära problem både för undervisning och betygsättning. Här kan du utforska behörigheten per ämne i varje kommun.

Nej till offentlighetsprincip i friskolor

2018-03-23 skolvarlden.se

Lagrådet sätter stopp för regeringens planer att införa offentlighetsprincipen på fristående skolor – åtminstone tillfälligt.

Skolans digitala vision

2018-03-23 it-pedagogen.se

Vilken är skolans roll i ett digitaliserat samhälle, när internet öppnat upp för information att flöda fritt mellan människor, länder, företag och institutioner?

Läraren är nyckeln till lyckat eget elevarbete

2018-03-22 sverigesradio.se

Eleverna i den svenska skolan har fått arbeta allt mer självständigt på senare år. Men det fungerar inte lika bra här som utomlands. Varför? undrar vi i Vetandets värld.

Utökad fjärrundervisning i skolan dröjer

2018-03-22 sverigesradio.se

Många kommuner vill ha större möjligheter att använda fjärrundervisning där lärare via dator undervisar elever som sitter på annat håll, bland annat för att lösa lärarbristen. Men det blir ingen lagändring innan valet.

Idrottsforskaren: ”Dagens inaktiva barn behöver styrketräna”

2018-03-22 svt.se

Dagens barn behöver styrketräna för att deras kroppar ska hålla. Det hävdar idrottsprofessorn Michail Tonkonogi som pekar på att mindre spontanidrott och utelek gör att dagens barn inte får den fysiska skolning de behöver för att undvika skador eller behålla hälsan som vuxna. Synen på styrketräning för unga har nu svängt från skadligt till nyttigt.

”Stora grupper gör att många lärare slutar”

2018-03-21 skolvarlden.se

Bristen på musiklärare är stor på flera håll i Sverige. En orsak är de stora grupperna. - De står inte ut, säger Anders Huss som varit verksam vid Musikhögskolan i Örebro.

Forskning: 3 av 4 lärare saknar kunskap om NPF

2018-03-21 skolvarlden.se

Majoriteten av lärarna saknar kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det visar en ny studie. - Det är så sorgligt, säger läraren Ann Lindgren.

”Trygghet i skolan handlar om att bli sedd”

2018-03-19 skolvarlden.se

Hur skapar man tryggare klassrum och miljöer i skolan? Arkitekten och skoldesignern Peter C Lippman lyfter fram vikten av hörn där elever både kan känna sig säkra och sedda. - Viktigast är ändå att du lär känna dina elever, säger Lippman.

Kollegial granskning stärker lärarna

2018-03-19 skolvarlden.se

I Linköping granskar en lokal ”inspektion” lärarna på kommunens skolor. Anledningen: Att lyfta goda exempel och ge lärare återkoppling på vardagsarbetet. Lärarna själva känner sig stärkta av granskningsbesöken.

”After school”-aktiviteter är populärt bland eleverna på Erlaskolan Södra.

2018-03-19 it-pedagogen.se

Erlaskolan Södra har sedan en tid tillbaka arrangerat ”after-school”-aktiviteter för eleverna.

Dragqueens bjuder på sagostund för barn

2018-03-16 sverigesradio.se

I biblioteksprojektet Bland drakar och dragqueens läser tre av Sveriges mest erkända dragartister sagor för barn. P1 Kultur var på plats när de sagoläsande dragartisterna besökte Farsta bibliotek.

Fyra karriärsteg för lärare ska ge högre lön

2018-03-16 lararnastidning.se

Fyra nationellt reglerade nivåer för lärare och förskollärare och två för rektorer och förskolechefer. Så föreslås skolvärldens nya karriärtrappor se ut. - Det här är ett karriärsystem med ständigt öppen dörr. Makten ligger hos individen som vill kvalificera sig för högre nivåer, sa Björn Åstrand när han presenterade sin utredning på måndagen.

​”Låt lärarna använda sin kompetens till rätt saker”

2018-03-15 it-pedagogen.se

Lärarförbundet kommenterar utredningen om ett attraktivare läraryrke.

Läraren: Ställ frågor till dina läromedel

2018-03-14 skolvarlden.se

Den svenska modellen där lärare ansvarar för läromedelsinköp är ovanlig. Historieläraren Lina Lindström och hennes kollegor lade en hel termin på att hitta rätt bok.

Skolmat direkt från skolgården

2018-03-14 sverigesradio.se

Göteborgs stad har tagit fram en växthusplan som innebär att växthus för en miljon kronor byggas i anslutning till förskolor och skolor i staden.

Staten ska styra gymnasieskolan mer

2018-03-13 lararnastidning.se

Gymnasieskolan håller inte måttet så som den styrs i dag. Det är beskedet från gymnasieminister Anna Ekström (S), som nu låter utreda hur staten kan få ett större inflytande över den. Men både kommunerna och friskolorna uttrycker skepsis.

Skolinspektör misstänkt för barnporr på jobbdator

2018-03-13 sverigesradio.se

En inspektör på Skolinspektionen utreds just nu för barnpornografibrott. I inspektörens arbetsuppgifter ingick att utöva tillsyn på grundskolor, fritidshem och förskolor.

”God undervisning leder till studiero”

2018-03-12 skolvarlden.se

Bra lärandemiljö och god undervisning leder till studiero. Det var ett budskap som återkom när trygghet och studiero diskuterades i en öppen utfrågning i utbildningsutskottet.

Få behöriga lärare på landsbygden

2018-03-12 svt.se

Det är svårt för skolorna att få tag på behöriga lärare med lärarlegitimation. Dessutom är det stora skillnader mellan stad och landsbygd. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

Skolkollen förenklar kommunikationen från skolan till hemmet

2018-03-09 it-pedagogen.se

Skolkollen samlar alla Sveriges skolor på ett och samma ställe för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att hitta uppdaterad och tydlig information kring sin skola. Skolkollen underlättar också vid jämförelse av skolor och val av skola.

Pedagogiska överlämningar problem för lärare och elever

2018-03-09 skolvarlden.se

Misslyckade överlämningar när elever byter skola eller skolform skapar problem för lärare och lidande för elever. Specialpedagogen Ida Necovski tycker det är dags att prata om det.

Så vill regeringen stoppa dödsdrogerna på nätet

2018-03-08 svt.se

Regeringen föreslår ny lag för att stoppa nätdrogerna. Bland annat vill man öka resurserna till Folkhälsomyndigheten och ge polisen möjligheten att köpa drogerna anonymt. - Det är otroligt viktigt att vi gör vad vi kan för att så snabbt som möjligt få tag i de nya substanserna och ser till att narkotikaklassa dem, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.

IT-Gymnasiet Örebro får kommunens kvalitetspris

2018-03-08 it-pedagogen.se

- Det känns givetvis stort att få den här utmärkelsen. Det är en fin bekräftelse på det arbete som vi har gjort på skolan de senaste åren, som ligger helt i linje med det utvecklingsarbete som IT-Gymnasiet och NTI Gymnasiet bedrivit på nationell nivå, säger Simon Ekdahl, rektor på IT-Gymnasiet Örebro.

Regeringen föreslår förändringar för förskolechefer och fritidspedagoger

2018-03-07 it-pedagogen.se

Förskolechefer ska benämnas rektorer och fritidspedagoger ska omfattas av legitimationskrav – det är några av förslagen i den lagrådsremiss som regeringen nu har fattat beslut om.

”Lärare behöver få hjälp med extra anpassningar”

2018-03-07 skolvarlden.se

Många lärare tampas dagligen med hur man ska ge elever extra anpassningar som stödinsats. Specialpedagogen Helena Wallberg vill se nya tag för att bryta den stora osäkerheten i skolan. - Skolan ägnar för mycket tid åt att skriva listor på extra anpassningar, då har det redan gått snett, säger hon.

På den här svenska skolan är det förbjudet med energidryck

2018-03-06 nyheter24.se

Nu har ännu en skola i Sverige infört ett förbud mot energidryck under skoltid. Högavångsskolan i Olofström slog larm om ofokuserade och överstimulerade elever och sedan fattades beslutet. Vad tycker du, borde flera skolor göra så?

Ny miljonsatsning på ledarskap för lärare

2018-03-06 skolvarlden.se

I Kiruna storsatsar man på lärares ledarskap. Nära tio miljoner kronor skjuts till för att 130 lärare i kommunen ska få utveckla sitt ledarskap. - Det är en jättebra satsning som är spännande, säger läraren Carina Lidberg.

”Vi tar föräldrarnas förtvivlan på allvar”

2018-03-05 skolvarlden.se

En bok för föräldrar om hur barn lär sig matematik har blivit en riktig kioskvältare i Norge. Men även lärare har mycket att hämta i boken, säger författarna Elin Natås och Anne Lene Johnsen. - Vi ger lärare förståelse för varför elever inte förstår och konkreta verktyg för att hjälpa.

Här är årets Lärarpristagare

2018-03-05 skolvarlden.se

Årets lärarpristagare är utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien, och fyra pedagoger inom naturvetenskap och matematik får dela på 200 000 kronor. - Jag blev lite häpen, jag är en vanlig högstadielärare, säger NO-läraren Hans Erkander.

”Lärmiljön har blivit lugnare med lågaffektivt bemötande”

2018-03-02 skolvarlden.se

I grundsärskolan i Linköping jobbar pedagogerna sedan flera år med lågaffektivt bemötande. - Nu fokuserar vi på rätt saker, säger läraren Linda Davidsson.

Vem betygsätter du – eleven eller föräldrarna?

2018-03-02 lararnastidning.se

Visst är det bra när föräldrar är engagerade i sina barns skolgång. Men var går gränsen för hur mycket hjälp en elev ska få?

Kriminolog: Barn och ungdomars trygghet på nätet är föräldrars ansvar

2018-03-01 nyheter24.se

Maria Dufva, kriminolog: "Att inte ha koll på spelen är detsamma som att inte veta var dina barn befinner sig i den fysiska världen flera timmar per dygn, vilket är helt otänkbart för de flesta föräldrar."

”Skolan måste satsa på det sociala och emotionella lärandet”

2018-03-01 skolvarlden.se

”Det räcker inte att skola och utbildning satsar på den kognitiva och intellektuella utvecklingen”, skriver psykologerna Björn Gislason och Lars Löwenborg.

Förberedd på fortsatt strid för friskolorna

2018-02-28 lararnastidning.se

"Regeringens vinstbegränsning riskerar att ta död på hela friskole­världen", säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Tidsplan för digitala nationella prov riskerar spricka

2018-02-28 lararnastidning.se

Det finns en ”betydande risk” att digitaliseringen av de nationella proven inte är slutförd år 2022, vilket är målet. Det framgår av en rapport från Skolverket till regeringen.

Forskning: Lärare saknar verktyg för att hantera extremism

2018-02-28 skolvarlden.se

Kommuners handlingsplaner för våldsbejakande extremism i skolan är ingen tillräcklig grund för lärarna. Det menar forskaren Christer Mattsson. - Råden som ges till lärarna är banala och ytliga, säger han.

Fel kräva ersättning för trasig lärplatta

2018-02-27 lararnastidning.se

En skola som lånar ut lärplattor eller andra digitala verktyg får inte i förväg kräva att föräldrarna ska stå för kostnaderna om plattan går sönder eller tappas bort. Det strider mot skollagen som säger att utbildningen ska vara avgiftsfri, enligt Skolinspektionen.

Fler vill starta nya friskolor

2018-02-27 skolvarlden.se

Mängden ansökningar om att starta en ny friskola har ökat med drygt 10 procent sedan i fjol, och 50 procent fler har ansökt om att utöka en befintlig verksamhet.

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

2018-02-27 skolvarlden.se

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation. - Bra och effektiv undervisning förekommer oftare på skolor med en hög andel elever från resursstarka hem. Det är samma skolor som har en hög andel behöriga lärare.

Fler initiativ för stärkt likvärdighet och ökad närvaro i skolan

2018-02-26 it-pedagogen.se

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss för en bättre och mer likvärdig skola.

Värdegrund ska visas i handling

2018-02-26 lararnastidning.se

Arbetet med värdegrundsfrågor ska löpa som en röd tråd genom skolan. I Sigtuna är alla med när abstrakta begrepp blir konkreta beteenden.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

2018-02-23 skolvarlden.se

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess. Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

Kampanj ska lyfta skolan högre på valagendan

2018-02-23 lararnastidning.se

Skolan tar mindre plats i årets valrörelse än tidigare. Lärarförbundet vill ändra på detta genom att lyfta fram lärarnas betydelse för samtliga valfrågor. På torsdagen går därför startskottet för valkampanjen Lärareffekten.

Lärarbristen ökar: Behövs 187 000 nya lärare

2018-02-22 skolvarlden.se

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031. - Tar man inte tag i grundproblemet så kommer vi stå inför den här akutsituationen hela tiden, säger LR:s Åsa Fahlén.

SKL:s nya alarmerande siffror om lärarbristen

2018-02-22 lararnastidning.se

Det räcker inte att sitta och vänta – alla måste göra något. Det är SKL:s budskap i dag, när de publicerar en ny rapport om lärarbristen. 2031 riskerar det att saknas 187 000 lärare. - Det finns ingen enkel lösning eller en rätt väg, alla måste göra flera saker, säger Per-Arne Andersson SKL.

Här programmerar tjejerna sina egna robotar

2018-02-22 it-pedagogen.se

Det är färre tjejer än killar som ägnar sig åt programmering. Det vill Zcooly ändra på och håller därför i ett hack enbart för tjejer under sportlovet ute på Lindholmen.

Lärarförbundet fortsätter tappa yrkesaktiva

2018-02-21 lararnastidning.se

Tappet av yrkesaktiva medlemmar fortsätter i Lärarförbundet. För tredje året i rad minskar antalet yrkesverksamma lärare med cirka 1 500 och antalet är nu nere i drygt 162 300.

Ansvariga ministern: Jag vill göra allt för att samhället ska se barnen

2018-02-21 svt.se

De var barn när de utsattes av de som de ska kunna lita på. Föräldrar, mor- och farföräldrar, grannar och andra närstående vuxna. Och vården och vuxensamhället har inte räckt till. Experter SVT Nyheter har talat med menar att vården är bristfällig. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér medger att det inte finns tillräcklig kunskap om hur stort problemet med sexuella övergrepp på barn är.

Barnpsykologens tips: Så pratar du med barn om övergrepp

2018-02-20 svt.se

Att få barn att öppna sig och berätta om övergrepp kan vara svårt. Barnpsykologen Åsa Landberg på Stiftelsen Allmänna Barnhuset förklarar hur man kan få barn att berätta, både i förebyggande syfte och om man misstänker att någon blivit utsatt.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

2018-02-20 skolvarlden.se

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Lagförslag om större insyn i friskolor

2018-02-19 skolvarlden.se

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor. - Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Lindeskolans nya lärmiljö blev en succé

2018-02-19 elevhalsan.se

Eleverna är piggare och deras koncentration ökar mångfalt, tack vare den ljud- och ljusanpassade miljön på ombyggda Lindeskolan. Men även personalens välbefinnande har ökat, konstaterar rektor Madeleine Thomsson, efter drygt ett år på skolan.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

2018-02-19 skolvarlden.se

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Satsningen Vässa skolan formar framtidens skola i Hudiksvall

2018-02-16 it-pedagogen.se

Under början av 2018 installerades sensorer på skolan i Hudiksvalls kommun för att mäta ljusförhållanden, ljudnivå, temperatur och luftkvalitet i två klassrum.

Åtalas för sexualbrott mot ett hundratal barn

2018-02-16 sverigesradio.se

En man i 35-årsåldern från Skaraborg har åtalats för flera sexualbrott mot ett 100-tal pojkar i Stockholmsområdet. Brotten ska ha skett när mannen jobbade på en skola och var idrottsledare i en förening.

Nya regeringsförslag för att fler ska klara gymnasiet

2018-02-16 sverigesradio.se

Regeringen kommer nu med en rad förslag för att fler ska klara gymnasiet. En förändring gäller introduktionsprogrammen. De ska framöver få 23 obligatoriska undervisningstimmar i veckan.

Satsningar på skolmiljön ger resultat

2018-02-15 it-pedagogen.se

Är det en tillfällighet att fem av landets tio bästa skolkommuner satsar på skolornas inomhusmiljö?

Här har lärarna fredad tid för planering av lektioner

2018-02-15 skolvarlden.se

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas. Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

Fridolin: Jag vill använda rapporten för att förändra läroplanerna

2018-02-15 lararnastidning.se

Skolinspektionen offentliggjorde på onsdagen sin granskning av sex- och samlevnadsundervisningen. Samma dag arrangerade RFSU en konferens i Stockholm med temat MeToo – Vad kan skolan göra? Lärarnas tidning passade på att ställa frågor om rapporten till inledningstalaren utbildningsminister Gustav Fridolin.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

2018-02-14 skolvarlden.se

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan. - En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Tigtag – filmbaserad NO-undervisning på engelska

2018-02-14 it-pedagogen.se

NE erbjuder nu Tigtag CLIL – en innehållsrik lärresurs speciellt framtagen för CLIL-undervisning på engelska i NO-ämnen och geografi.