Nyhetsarkiv

NPF-krav införs på lärarutbildningen

2017-11-17 skolvarlden.se

Utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska bli obligatorisk för lärare. Ett bra regeringsbeslut anser specialpedagogen Daniel Johansson. - Nu tar vi ett steg i helt rätt riktning, säger han.

Bättre skolgång för barn med behov av särskilt stöd

2017-11-17 it-pedagogen.se

Skolan ska bli bättre på att stötta elever med ADHD och andra neuropsykiatriska svårigheter. Därför inför regeringen nu nya examensmål för speciallärar- och specialpedagogexamen.

Mer träning ska leda till bättre koncentration – Svanberga skola tar pulsen på eleverna

2017-11-17 norrteljetidning.se

Sedan början av höstterminen 2017 står pulsträning på åttorna och niornas schema på Svanberga skola. Tre förmiddagar i veckan börjar de skoldagen i gympasalen för tjugo minuters fysisk aktivitet innan de går in på lektion. - Jag upplever att det är bättre fokus och mer engagemang, säger Jenny Torngren lärare i matematik och NO.

”Det har skett en pedagogisk segregation”

2017-11-16 lararnastidning.se

Social, ekonomisk och pedagogisk segregation var i fokus när forskare diskuterade likvärdighet på en konferens i Stockholm anordnad av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och LO. - De senaste 25 åren har det skett en pedagogisk segregation, sa Åse Hansson, doktor i pedagogik.

”Vi knackar på redan vid en svag misstanke”

2017-11-16 mitti.se

Är du ung och ostraffad, och misstänks ha brukat narkotika? Då kan du få ett oanmält hembesök från polisen. - Vi knackar på redan vid en svag misstanke, säger Magnus Carmelid på Sollentuna-polisen.

Ny forskning visar att appar, modern pedagogik och teknologi gynnar barn med läs- och skrivsvårigheter

2017-11-15 it-pedagogen.se

I sin avhandling har Emma Lindeblad undersökt kopplingen mellan så kallad assisterande teknik (applikationer i surfplattor) och självbild samt psykisk hälsa hos elever med läs- och skrivsvårigheter.

"Hur får vi barnen att sluta svära?"

2017-11-15 sverigesradio.se

Hanna jobbar på en skola i Vagnhärad. Hon märker att både hennes egna barn och barnen på skolan använder fula ord och svär. Nu vill hon få ett stopp på det, men hur gör man?

Likvärdigheten brister på många plan

2017-11-15 skolvarlden.se

Olikvärdig betygsättning och pedagogisk segregationen. Det är några av skolans stora utmaningar som lyftes vid ett seminarium om likvärdighet.

Ny studie hjälper lärare lösa didaktiska dilemman

2017-11-14 skolvarlden.se

Lärarvardagen är ofta fullspäckad av olösta problem. I en forskningsstudie lyfts nio didaktiska dilemman fram av lärare och undersöks noga. - De här arbetssättet är något alla skulle kunna göra på sina skolor, säger Karim Hamza, universitetslektor vid Stockholms universitet.

Barn och föräldrar mår bättre med program mot psykisk ohälsa

2017-11-14 elevhalsan.se

Förebyggande program har positiva effekter för personer som är i riskzonen för psykisk ohälsa – även för personer som ännu inte identifierats med riskfaktorer eller symptom. Detta gäller både förebyggande föräldraprogram och skolbaserade program för högstadieelever.

De klipper till med legitimation

2017-11-14 skolvarlden.se

Det är hög tid att införa krav på lärarlegitimation för yrkeslärare. Det menar de yrkeslärare som Skolvärlden träffat. - Vi är lika viktiga som andra lärare. Krav på legitimation är en signal om att inte vem som helst kan göra våra jobb, säger fordonsläraren Uwe Müller.

Efter topplatsen: ”Svenska lärare ska vara stolta”

2017-11-10 skolvarlden.se

Svenska högstadieelever toppresterar när det gäller samhällskunskaps- och demokratifrågor. Det visar en internationell undersökning som presenteras idag. - Svenska elever och lärare har anledning att vara stolta, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Språket är svaret på Dammhagskolan

2017-11-10 lararnastidning.se

Hur ska skolan anpassa undervisningen? På Dammhagskolan i Landskrona står ­språket i centrum – och det är rena ­föredömet, tycker Skolinspektionen.

Specialläraren: ”Att misslyckas i skolan är katastrof”

2017-11-10 skolvarlden.se

Dåliga betyg är kopplade till ökad risk för självmordsförsök, visar ny forskning. Specialläraren och psykoterapeuten Birgitta Kimber delar med sig av råd hur man i skolan kan hjälpa elever med psykisk ohälsa. - Dåliga skolresultat är en jätteriskfaktor för allt, säger hon.

Allt från skolmat till klimathot viktigt för eleverna

2017-11-09 sverigesradio.se

Nya datorer i skolan, bättre skolmat och miljöarbete. Idéerna är många när gymnasieelever får möta politiker och tycka till om vad de borde satsa på.

SO-läraren: ”Inte förvånad över framgången”

2017-11-09 skolvarlden.se

Det finns en stark konsensus bland lärare om hur viktigt skolans demokratiuppdrag är. Det säger SO-läraren Fredrik Astin med anledning av elevernas goda samhälls- och demokratikunskaper. Men vi kan inte slå oss till ro, menar både han och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Både du och dina nervceller är trötta efter en sömnlös natt

2017-11-09 sverigesradio.se

Amerikanska forskare studerat vad det är som händer i hjärnan när vi sover för lite. Resultatet visar att enskilda nervceller är för trötta för att kommunicera.

4 faktorer som stärker elevernas självkänsla

2017-11-08 skolvarlden.se

Enligt psykologen och psykoterapeuten Lisa Clefberg hänger barns självkänsla ihop med hur det går för dem i skolan. - En av de värsta uppgifterna man kan ge i skolan är att låta elever själva välja lag.

Steinberg: ”Så skapar vi bättre villkor för lärarna”

2017-11-08 skolvarlden.se

Lärarna måste få bättre förutsättningar att utöva sitt artisteri – och bli mer som internet. Det menar skolforskaren John Steinberg som i sin nya bok diskuterar hur man ska befria lärarna från dagens ohållbara situation. - Lärarna håller på att förvandlas till byråkrater, säger han.

Forskare: Sexuella trakasserier normaliseras i skolor

2017-11-06 sverigesradio.se

Sexuella trakasserier normaliseras i många svenska skolor. Det hävdar en av Sveriges främsta experter på ämnet i en ny artikel.

Unga fotbollskillar tar itu med sexistisk jargong i omklädningsrummet

2017-11-06 svt.se

De senaste veckorna har konsekvenserna av mäns handlingar, som kommentarer, bilder och sexuella trakasserier av kvinnor rapporterats i medierna och kvinnors egna berättelser under rubriken Metoo har översvämmat sociala medier. Men redan för ett år sedan tänkte två gymnasiekillar att någon borde göra något åt den här typen av beteenden och började träffa unga fotbollskillar för att prata om de här frågorna.

Pristagaren: ”Lärare behöver veta mer om särbegåvade elever”

2017-11-03 skolvarlden.se

Läraren Lotta Hambraeus är en av vinnarna av Helgepriset 2017. För prissumman ska hon skapa ett verktyg för öka och sprida kunskap om särbegåvade elever, och ge andra konkreta tips på uppgifter att använda i undervisningen.

De får Guldäpplet 2017

2017-11-03 lararnastidning.se

Guldäpplet 2017 går till lärarna Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg på Carlssons skola i Stockholm. De får priset bland annat för att de skapat nya lärandesituationer med hjälp av it-verktyg.

Lär dina elever bråka smartare

2017-11-03 skolvarlden.se

Om man lär eleverna hantera konflikter och har en gemensam princip för konflikthantering på skolan blir det enklare lösa motsättningar innan de urartar. Det menar Oskar Palmenfelt som föreläste om att ”bråka smartare” på Skolforum.

Bolibompa-Johans uppdrag: Väcka elevernas läslust

2017-11-02 skolvarlden.se

Sveriges nya läsambassadör är ett känt ansikte – för både små och stora barn. - Jag har svårt att motstå den här sortens utmaningar, säger barnboksförfattaren och tidigare Bolibompa-programledaren Johan Anderblad. Under Läslovet inleder han arbetet att ge alla barn och ungdomar lika möjligheter att nå litteraturen.

Låter barnen göra egna teman i förskolan – får stipendium

2017-11-02 lararnastidning.se

Elisabeth Wiersma Larsson, förskollärare i Sollentuna, får Ulla-Britta Bruuns stipendium för arbetet med barnens egna teman, som nu ska bli en bok. Arbetssättet får barnens självförtroende att växa.

Hon skrev om läroplanen så att fler ska förstå den

2017-11-02 skolvarlden.se

Läroplanens språk är många gånger mer avancerat än språket i en avhandling. Läraren Gitte Jansson har jämfört. Nu har hon tagit fram ett eget material för att eleverna lättare ska förstå vad syfte, centralt innehåll och kunskapskrav faktiskt säger.

Nätmobbning är tydligt kopplad till skolan

2017-11-01 stockholmdirekt.se

Elza Dunkels, forskare vid Umeå universitet och författare till boken ”Näthat, nätkärlek och nätmobbning”, säger att forskningen inte har kunnat se en ökande trend vad gäller mobbning bland barn. Men delar av den har flyttat från skolan till nätet.

Lärarens nödrop: ”Vi står handfallna inför trakasserierna”

2017-11-01 aftonbladet.se

Aftonbladets granskning av sextrakasserier i skolan visar att 97 anmälningar har kommit in till DO i år – men ingen anmälning har gått vidare till domstol. Anmälningarna om kränkning bollas tillbaka från kommunansvarig till skolledning och ingenting görs i praktiken för att lösa problemen menar en grundskollärare som Aftonbladet talar med. - Barnen som kränkt fortsätter att kränka. Hora och fitta är ord som används redan nere bland 6-åringarna, säger hon.

Larmet: ”Skolledningen har blundat för övergreppen”

2017-10-31 skolvarlden.se

Fysiska övergrepp och utfrysning bland eleverna, och en skolledning som inte vill ta i problemet. Så beskriver lärare i Östersund situationen med de omdiskuterade gymnasieföreningarna på Wargetinskolan.

Så blev läraren en miljonsuccé på Youtube

2017-10-30 skolvarlden.se

Hur kan man som lärare optimera undervisningen och göra så att eleverna lär sig mer? Dessa frågor ställde sig läraren Fredrik Lindmark. Lösningen blev en egen Youtube-kanal. I dag undervisar han för tusentals elever över hela landet i Sveriges största klassrum.

Ge barnen mackor och mjölk – och slipp matkrångel

2017-10-30 lararnastidning.se

Mellanmålet är en betydelsefull pusselbit när behovet av energi och näring är högt. Men vi måste hjälpas åt att sätta stopp för onödigt krångel och hälsoångest hos unga. Macka och mjölk, det mellis som dominerar på förskolor och fritids, duger fint, skriver dietisten Kajsa Asp Jonson.

Ny tv-serie ska inspirera lärare om programmering

2017-10-27 lararnastidning.se

Vad händer bakom kulisserna när vi söker på webben och hur styrs sociala medier? Det är ett par av sakerna som tas upp i andra säsongen av Utbildningsradions ”Programmera mera 2.0”.

Färre sökande till lärarutbildningar oroar

2017-10-26 lararnastidning.se

Trots lönesatsningar och massor av lediga jobb för lärare så minskar oväntat antalet sökande till vårens lärarutbildningar. - Detta är ingen bra nyhet, säger Universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin.

Lärares digitala kompetens viktig för regeringens vision

2017-10-25 lararnastidning.se

Regeringen har beslutat om en nationell digitaliseringsstrategi för skolan. Lärarnas digitala kompetens lyfts fram som en viktig faktor för att visionen ska lyckas.

Forskare: Därför måste lärarflykten stoppas

2017-10-25 skolvarlden.se

Lärarna flyr Karlshamn. Nu ska orsakerna till massavhoppen kartläggas. Livsviktigt, anser skolforskaren Ulf Blossing: - Framgångsrika skolor utmärks av att det är liten omsättning på lärare.

Lärare om stängningen av problemskolan: Rätt beslut

2017-10-24 skolvarlden.se

Det var rätt beslut att stänga Vivallaskolans högstadium och i stället placera barnen på andra skolor. Det menar läraren Per Ohlsson som nyligen själv har bytt från Vivallaskolan till Gumaeliusskolan i centrala Örebro. - Jag tycker att alla borde ta efter det som vi har gjort i Örebro, säger han.

Var fjärde elev har inte fått lära sig om digital källkritik

2017-10-24 lararnastidning.se

25 procent av eleverna mellan 11 och 19 år uppger att de inte fått någon utbildning i digital källkritik. Det framkommer i Internetstiftelsen i Sveriges nya rapport Svenskarna och internet.

De utvalda – så får de sin skola att lyfta

2017-10-23 skolvarlden.se

Sunnerbyskolan i Sorunda är en av skolorna i satsningen Samverkan för bästa skola – skolor vars resultat ska lyftas med hjälp av Skolverket. När den första orosfasen nu lagt sig är man eniga om att stödet är bra. Och skolutvecklingsarbetet genomsyrar precis allt.

Globalt initiativ uppmärksammar barns rätt till skolgång

2017-10-23 lararnastidning.se

En världsomspännande kampanj – 100-miljonerskampanjen – sätter den här månaden fokus på alla barns rätt till utbildning. Under fredagen besökte flera svenska ministrar skolor i Stockholmsområdet.

Världskampanj belyser ojämlikheter i skolan

2017-10-23 skolvarlden.se

Just nu lyfts frågan om allas rätt till utbildning i hela världen. Flera svenska toppolitiker besökte sina gamla grundskolor för att belysa frågan om de miljontals barn som inte går i skolan i dag. - Det är en väldigt viktig fråga att jobba med, säger minister Anna Ekström.

”Låt lärarna ta makten över fortbildningen”

2017-10-20 skolvarlden.se

Skolan lägger stora pengar på fortbildning med tveksamt innehåll, anordnade av kommersiella aktörer. Det menar läraren och forskaren Malin Tväråna. Och det sker ofta helt i onödan. - Kompetensen finns redan i lärarkåren, säger hon.

Farstavikens femteklassare har koll på kemin

2017-10-20 mitti.se

Elever från Farstavikens skola deltar under veckan i Sveriges största kemiexperiment. - Jätteroligt, säger Raluca Anda Simion, lärare.

Värktabletten som blivit nya drogen bland barn

2017-10-20 lokaltidningen.se

Missbruket av Tramadol ökar bland unga i Malmö. Det märks på öppenvårdsmottagningen Maria Malmö. 2016 hade 40 procent av dem som påbörjade en behandling där provat Tramadol, åtta år tidigare var det nästa ingen. Nu ska ett projekt startas i Malmö för att få bukt med missbruket.

”Skolan får inte blunda för hedersvåld”

2017-10-19 skolvarlden.se

Kunskapen om hedersrelaterat våld ökar, samtidigt som ”bredvidsamhället” i förorterna växer. - Lärare måste understryka att det handlar om lagar, man får inte slåss och frihetsberöva. Och i dag finns det hjälp att få, säger Trifa Abdulla, lärare med egna erfarenheter av hedersvåld.

Så hjälper du dina elever att plugga smartare

2017-10-19 skolvarlden.se

Forskning visar att rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Så här kan du hjälpa dina elever.

”Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron”

2017-10-18 skolvarlden.se

Regeringen satsar 100 miljoner kronor under 2018 för att bekämpa hedersvåld. Det är ett förslag i höstbudgeten. - Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron för att en elev far illa, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Anna Ekström: ”Jag är orolig”

2017-10-18 skolvarlden.se

Rektorernas kärnuppgift är pedagogiskt ledarskap, säger gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S). - Behovet av pedagogiskt ledarskap är väldigt stort i Sverige.

Lärarnas svar i enkäten om sin rektor

2017-10-17 skolvarlden.se

Under hösten har 1 607 deltagare i Lärarnas Riksförbunds lärarpanel svarat på frågor kring bland annat lönesättning och sin inställning till rektorer och övriga skolledare. Deltagarna motsvarar ett representativt urval av LR:s medlemmar.

Ny bok om att arbeta med programmering i förskolan

2017-10-17 it-pedagogen.se

I Programmering i förskolan ger Karin Sönnerås inspiration, verktyg och tips för att på ett lekfullt sätt utveckla barns digitala kompetens.

Överlägset flest avhopp bland lärarstudenter

2017-10-17 lararnastidning.se

Mer än var tredje student på ämneslärarprogrammet och mer än var fjärde grundlärarstudent hoppar av utbildningen under de första två åren. - Lärosätena måste tänka igenom sin pedagogik om de ska behålla studenter med låga betyg från gymnasiet, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Snabb succé för betald lärarutbildning i Dalarna

2017-10-16 lararnastidning.se

Högskolan Dalarna lanserade i höst en helt ny form av lärarutbildning. Studenterna får anställning med lön samtidigt som de pluggar. Och de skiljer sig åt från hur det brukar se ut. - Den största skillnaden är att meritvärdet hos dessa studenter är mycket högre säger Mats Tegmark, utvecklingsledare på Högskolan Dalarna.

Här rättar hon eleverna – på toaletten

2017-10-16 skolvarlden.se

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten. När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram. - Jag tänkte att det måste gå att hantera lite roligare. Det behövs nya oväntade grepp, säger hon.

"Det behövs bättre samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare"

2017-10-13 skolvarlden.se

Skolan behöver höja kvaliteten i studiehandledning på modersmålet. Till exempel måste samverkan mellan studiehandledare och ämnesläraren stärkas. Det visar Skolinspektionens granskning.

Feta svenska pojkar har mer än trefaldigats

2017-10-13 svt.se

Andelen feta svenska pojkar har mer än trefaldigats de senaste 40 åren, medan andelen feta flickor fördubblats. I övriga världen är situationen ännu värre. I vissa länder har andelen feta barn tiofaldigats.

Hennes son utsattes för sexövergrepp av ett annat barn

2017-10-13 sverigesradio.se

För Sara och hennes familj, som bor på en ort i Västmanland, vändes livet upp och ner när hennes son berättade att han blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp - av ett annat barn.

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

2017-10-12 skolvarlden.se

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare. Arbetsmodellen har gett resultat. - Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare, säger läraren Julia Söderhäll.

Soran Ismail vill förbjuda skolidrott

2017-10-12 aftonbladet.se

Soran Ismail tycker att skolidrotten borde förbjudas. Han tror att det bidrar till psykisk ohälsa och mobbing. - Jag tycker att det är helt sinnesjukt att tvinga barn att vara nakna med varandra, säger han i podcasten ”Till slut kommer någon att skratta”.

Robotforskaren: ”Så funkar det i klassrummet”

2017-10-11 skolvarlden.se

Robotlärare kan bidra till nya undervisningsformer i skolan i framtiden, men vi kan inte lita på att tekniken ska lösa lärarbristen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. - Varken elever eller lärare säger att de vill att lärare ska bli ersätta av robotar, säger robotforskaren Sofia Serholt.

Svenskpodden – ny lärarpodcast med inspirerande samtal om svenskämnet!

2017-10-11 it-pedagogen.se

Svenskpodden är en helt ny podcast om svenskämnet i grundskolan och på gymnasiet. Podden vänder sig i första hand till lärare, men också till dem som är intresserade av svenskämnet.

Så satsar polisen mot knarket i Täby

2017-10-10 mitti.se

Knark på skolgårdar, droghandel kring centrumen och föräldrar som säger att de inte haft en aning om att deras barn tagit droger. Polisen i Täby gör nu riktade insatser för att komma till rätta med drogerna hos Täbys unga. - Det är som en katt- och råttalek, säger polisen Boxiao Pan.

Läraren: ”Så blir din skola bättre på särskilt stöd”

2017-10-10 skolvarlden.se

Dammhagskolan är en av landets bästa skolor när det kommer till särskilt stöd och får toppbetyg av Skolinspektionen i att stötta barn med särskilda behov. - På skolan arbetar vi med ett unikt system där vi följer upp alla elever, säger läraren Afraa Baqer.

Fler lärare väljer att återvända till yrket

2017-10-10 lararnastidning.se

Antalet lärare som återvänder till yrket har ökat. Det visar en genomgång som SCB gjort på uppdrag av Utbildningsdepartementet.

Mobbning ger barn långvariga skador

2017-10-09 metro.se

Psykiska problem till följd av mobbning kan hänga kvar flera år. Men det finns hopp och de flesta barnen återhämtar sig helt, visar forskning. Men enligt Bris är mobbning ett vitt begrepp och skillnaderna i skador är stora.

Landets skolgårdar kartläggs

2017-10-09 corren.se

I takt med att städerna förtätas och skolor byggs och byggs ut så verkar barnens utemiljö krympa. Nu ska Boverket och andra myndigheter kartlägga skolgårdarna.

Obligatorisk förskoleklass blir verklighet

2017-10-06 skolvarlden.se

Regeringen vill att förskoleklass bli obligatoriskt redan nästa läsår. Nu får de stöd av Sverigedemokraterna vilket innebär att de ser ut att ha riksdagsmajoritet för förslaget.

Här är de bästa skolkommunerna

2017-10-05 svt.se

Ovanåker i Hälsingland gjorde ett ryck och blev en av landets bästa skolkommuner. Orsa, Åsele och Arjeplog har också klättrat rejält uppåt, men skånska Vellinge är ohotad etta i Lärarförbundets rankning.

Tabu att vara rädd i klassrummet

2017-10-05 lararnastidning.se

Det kan vara svårt att hantera våldsamma och hotfulla elever. Tre lärare berättar om hur det är att vara rädd på jobbet.

Ny undersökning: Ett barn per skolklass har kontaktats av okända vuxna på nätet som vill stämma träff

2017-10-04 it-pedagogen.se

Vart femte barn i Sverige har okända vuxna som följer dem i sociala medier. Dessutom har ett barn per skolklass, tre procent av barnen i undersökningen, fått frågan från okända vuxna om att träffas.

10 tips som hjälper elever att börja läsa

2017-10-03 skolvarlden.se

Populära barnboksförfattarna Helena Bross och Magnus Ljunggren har lång klassrumserfarenhet och på bokmässan delar de med sig av sina bästa tips för att stimulera elevernas läslust. Dessutom berättar de om sin egen dyslexi.

Nyanlända barn ska få kunskap om sex och jämställdhet

2017-10-03 sverigesradio.se

Nyanlända barn och ungdomar är målgruppen för ett nytt projekt som tar upp sexuell hälsa och jämställdhet. Utbildningen ska anpassas efter kultur och språk.

18-åriga Klara: ”Om jag misslyckades i skolan skulle jag misslyckas med livet”

2017-10-02 svt.se

18-åriga Klara var övertygad om att hon skulle misslyckas i livet om det gick dåligt i skolan. En dag när hon skulle plugga fick hon fysiska symptom av stressen.

Brott mot barn utreds för länge

2017-10-02 ostrasmaland.se

Utredningar om brott mot barn tar ofta längre tid än de ska, visar en granskning från TV4 Nyheterna. De drabbade barnen kan ha utsatts för sexuella övergrepp och misshandel.

Var femte elev saknar behörighet till gymnasiet

2017-09-29 skolvarlden.se

Nära en femtedel av niorna som gick ut grundskolan i våras saknar behörighet till gymnasiet, visar ny statistik från Skolverket. Elever med högutbildade föräldrar har betydligt högre behörighet än elever vars föräldrar har en kortare utbildning.

Utsattes för sexövergrepp: ”Hela jag gick sönder”

2017-09-29 unt.se

Varje år anmäls tusentals sexualbrott mot barn i Sverige. Men majoriteten av alla anmälningar läggs ner. UNT har träffat Clara från Uppsala – ett av alla utsatta barn som aldrig har fått rättvisa.

Mobiltelefonen välkomnas inte i skolan

2017-09-29 statskoll.se

Telefonerna har blivit ett redskap i undervisning och skolarbetet, men skapar samtidigt konflikter, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

”Satsningen skapar splittring i lärarkåren”

2017-09-28 skolvarlden.se

Lärarlönelyftet har gjort att lärarnas lönenivå har stigit. Men lönesatsningen har även skapat splittringar i lärarkåren. Det visar en ny rapport från Riksrevisionen.

Inspektion 2018

2017-09-28 skolinspektionen.se

Den 5 september gjordes det första besöket inom vårt pilotprojekt – Inspektion 2018. Vi prövar nu försöksvis en ny form av regelbunden granskning på 40 grundskolor i 20 kommuner.

Särskilt stöd eller extra anpassningar – har du koll?

2017-09-28 skolvarlden.se

Vad är extra anpassningar och när blir det särskilt stöd? Det är individuellt, och till att börja med måste skolan se över hur organisationen kring eleven fungerar. - Se till lärmiljön först, menar SPSM-rådgivaren Lennart Hansson.

Elever garanteras stöd

2017-09-27 statskoll.se

Regeringen föreslår en åtgärdsgaranti i förskoleklassen och lågstadiet i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Alla elever som behöver stöd redan från förskoleklass får individuella stödinsatser för att nå de kunskapskrav som lägst ska uppnås i svenska, svenska som andraspråk och matematik.

Så jobbar specialpedagogen med Karlstadmodellen

2017-09-27 skolvarlden.se

Specialpedagogen Marie Sundgren använder sig framgångsrikt av Karlstadmodellen tillsammans med sina elever. En modell som har gjort att alla barn, oavsett hinder, får en plats i skolan. - Det har gjort att de som ingen trodde skulle kunna genomföra ett nationellt prov gjorde det, säger hon.

Här är ämnena som gör att flest missar examen

2017-09-27 sverigesradio.se

Den som är orolig för att missa sin gymnasieexamen bör lägga extra tid på bland annat matematik och engelska. Det är några av de ämnen där det är vanligast att betyget hindrar gymnasieelever från att ta ut sin examen. Det visar en rapport som Skolverket publicerar i dag.

Sex punkter för ett bättre föräldramöte

2017-09-26 skolvarlden.se

Borde föräldramötet skrotas eller fyller det en funktion i skolan? En som är säker på sin sak och som vill behålla föräldramötet är läraren Cecilia Jalkebo. - Det finns jättemånga anledningar för varför föräldramöten fyller en viktig funktion, säger hon.

Stort intresse för Skolons unika datahanteringslösning för GDPR

2017-09-26 it-pedagogen.se

I maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen i kraft, vilket innebär ett ökat säkerhetsansvar för svenska skolor och kommuner när det gäller hantering av användardata.

Flest unga lärare jobbar kvar där de pluggat

2017-09-26 skolvarlden.se

En majoritet av Sveriges unga legitimerade lärare bor i en kommun med lärarutbildning. - Jag utbildade mig på Örebro universitet och arbetar nu som lärare i engelska på en högstadieskola i Örebro, säger Isac Bergwall, 25.

Så påverkades undervisningen av tidiga betyg

2017-09-25 skolvarlden.se

Större fokus på mätbara kunskaper och mindre möjligheter att anpassa undervisningen. Pedagogikforskaren Ola Strandler har undersökt hur en grupp lärares undervisning påverkades när betyg i sexan infördes. - Jag ser med viss oro på utvecklingen, säger han.

”Låt läraren avgöra storleken på klassen”

2017-09-25 skolvarlden.se

Proffstyckare och politiker: bort med tassarna. Det är läraren som ska avgöra elevgruppens storlek för varje moment. - Det måste finnas utrymme för lärare att välja, och skolans organisation måste möjliggöra det, säger Karin Johansson, lågstadielärare och styrelseledamot i Lärarnas Riksförbund.

De får klimatsmart mat under Klimatveckan

2017-09-22 vetlandaposten.se

Sedan ett par år tillbaka arrangeras Klimatveckan i länet. I år ligger det ett stort fokus på maten i Vetlanda kommun och under veckan blir det klimatsmart mat på kommunens skolor och förskolor.

Så ska skolans tidstjuvar stoppas

2017-09-22 skolvarlden.se

Genom minskad arbetsbelastning och renodling ska läraryrket göras mer attraktivt. -Skolan och undervisningen behöver organiseras om för att lärarnas arbetsmiljö ska kunna förbättras samtidigt som andelen obehöriga lärare ökar, säger Niclas Westin som är enhetschef på Skolverket.

162 miljoner till gymnasieskolan

2017-09-22 skolvarlden.se

Regeringen satsar 162 miljoner kronor på gymnasieskolan nästa år. 83 miljoner går till att stärka yrkesprogrammen kvalitet och locka fler till jobbet som yrkeslärare.

Sammanställning: Här är skolsatsningarna i budgeten

2017-09-21 skolvarlden.se

Regeringen har presenterat sin höstbudget – hur investerar man i skolan? Skolvärlden har sammanställt det du behöver veta i regeringens höstbudget som berör skolan och lärarna.

Polis varnar för skrämmande kedjebrev

2017-09-21 svt.se

Polisen i region Öst har de senaste dagarna tagit emot flera samtal från oroliga föräldrar vars barn hotats till livet via Snapchat. - Barnet ska dödas av ett spöke om meddelandet inte skickas vidare, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Skola satsar på pulsträning: ”Bättre resultat och lägre sjuktal”

2017-09-21 24kalmar.se

Under fyra års tid har Kalmar läns landsting jobbat aktivt med en ”Kom igång-satsning” där uppdraget har varit att jobba hälsofrämjande mot länets invånare.

Den här svenska skolan förbjuder sina elever att dricka energidryck

2017-09-20 nyheter24.se

Skolan har haft ett förbud mot energidryck i över tre år. Den biträdande rektorn på skolan menar att det har fungerat utan större problem.

Sex miljarder till skolor i utsatta områden

2017-09-20 skolvarlden.se

Regeringen föreslår ett tillskott på sex miljarder till skolan i budgeten för att bryta ojämlikheten i skolsystemet. - Det är den viktigaste dagen i mitt politiska liv, säger Gustav Fridolin.

"Minderåriga rekryteras i alla stadsdelar"

2017-09-20 unt.se

Fritidsgården i Sävja är inget särfall. På många platser i Uppsala där unga träffas försöker kriminella gäng rekrytera ungdomar för att sälja knark. Det säger Hilde Wiberg på socialtjänsten.

Sömnforskare: Elever som sover för lite har tre gånger högre frånvaro

2017-09-19 orebrokuriren.se

Sömnbrist ger ökad frånvaro och ungdomar kommer jetlaggade till skolan på måndagar. Det visar en avhandling av sömnforskaren Serena Bauducco vid Örebro universitet. - Min forskning handlar om att förstå ungdomars sömn och vilka faktorer som är kopplade till den. Jag är intresserad av varför många ungdomar sover för lite och vad man kan göra åt det.

Högre lön? Då måste de undervisa mer

2017-09-19 skolvarlden.se

Högre lön till lärare som accepterar mer undervisningstid. Det genomförs nu i Uppsala och facket rasar. - Verklighetsfrånvänt och rent hälsofarligt, säger Katarina Reineck, LR Uppsala.

Storsjöskolan – först i norr att bli HBTQ-certifierad

2017-09-19 sverigesradio.se

Storsjöskolan är den första skolan norr om Gävle att bli HBTQ-certifierad. Lärare märker att språket hos elever förändrats.

Efter regeringen beslut: ”Viktigt för arbetsmiljön”

2017-09-18 skolvarlden.se

Regeringen har beslutat att de nationella proven ska digitaliseras och resultaten ska väga tyngre vid betygssättningen. - Det är bra att det blir ett tydligt syfte med de nationella proven, säger Åsa Fahlén.