Nyhetsarkiv

Examensarbeten kan utveckla de nationella proven

2018-06-18 it-pedagogen.se

En nyutvecklad sökmotor och en innovativ prototyp kan utveckla de nationella proven i skolan.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

2018-06-18 skolvarlden.se

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt. Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

Tävlingsmoment får elever att dissa idrotten

2018-06-18 lararnastidning.se

Kränkande kommentarer, suckar och förlöjligande gester. För många elever bidrar inte tävlingsmomenten på idrottslektionerna till något positivt, enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

Lärarförbundet kommenterar skolmyndighetsutredningen: Ja till regionalisering – nej till kommunalisering av specialskolorna

2018-06-13 it-pedagogen.se

Idag presenterade regeringens särskilde utredare, Kerstin Hultgren sina förslag för en omorganisering av dagens skolmyndigheter.

Succé med interaktiva whiteboards som hjälpmedel på skola och förskola

2018-06-13 it-pedagogen.se

När Kokalite bestämde sig för att investera i ny utrustning var en av de viktigaste aspekterna att det skulle vara användarvänligt och att alla skulle känna sig komfortabla med att använda dem. Resultatet blev lyckosamt och redan första dagen de togs i bruk så användes dem direkt av både lärare och barn.

Fridolin säger nej till ny skolmyndighet

2018-06-13 lararnastidning.se

Regeringen säger nej till förslaget att lägga ned Skolverket och Skolinspektionen och ersätta dem med en ny myndighet. Utbildningsminister Gustav Fridolin vill däremot att skolmyndigheterna syns på fler ställen i landet, under samma tak.

Nära 70 000 i upprop för lärare

2018-06-08 lararnastidning.se

67 996. Så många har skrivit under Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds upprop #skolavtal18.

Mjuk mot de hårda

2018-06-08 lararnastidning.se

Lorensbergaskolan möter nazismen med kärleksbudskap och nu har skolans kamp fått omvärlden att vakna.

Skolverket efter kritiken: Kunskapskraven togs fram i bred dialog

2018-06-08 skolvarlden.se

Skolverket ser över sina interna processer efter kritiken, men vänder sig samtidigt mot den. - Det satt inga enskilda tjänstemän och kokade ihop någonting på egen hand, säger generaldirektör Peter Fredriksson till Skolvärlden.

3 miljoner till digitala bibliotekstjänster

2018-06-07 it-pedagogen.se

Utlånen av e-medier i Stockholm ökade med 14 procent under 2017 jämfört med året innan.

Tjänstemän på Skolverket anklagas för att sabotera kunskapskraven

2018-06-07 skolvarlden.se

Dagens kritiserade kunskapskrav är resultatet av att tjänstemän på Skolverket medvetet gick emot regeringens direktiv. Det menar skoldebattörerna Per Kornhall och Isak Skogstad, som hänvisar till läckta interna dokument.

Garantin blir verklighet: ”Bra att fånga upp eleven tidigt”

2018-06-06 skolvarlden.se

Garantin som ska säkerställa att elever som är i behov av stöd tidigt ska få hjälp har fått gehör i riksdagen. Specialpedagogen Maria Axelsson ser positivt på beslutet. - Det är bra att kartläggningen och analysen görs tidigt, säger hon.

”Man måste skala på kunskapskraven”

2018-06-05 skolvarlden.se

Brist på undervisningstimmar tillsammans med en utökad kursplan gör arbetet svårt för lärare i hem- och konsumentkunskap. Det visar forskning från Göteborgs universitet. - Det gör att man måste skala på kunskapskraven, säger Johanna Prytz, lärare i ämnet.

Polisen varnar för livsfarlig drog – ser ut som vanliga värktabletter

2018-06-05 nyheter24.se

Den syntetiska drogen fentanyl har polisen varnat för länge. Drogen har ökat sedan november i fjol och säljs i form av tabletter och plåster. Nu tycks en annan tablettdrog dykt upp – och den är livsfarlig.

Så bidrar digitala verktyg till mer aktiva elever

2018-06-04 it-pedagogen.se

När man pratar om skolans digitalisering ser en del framför sig elever som sitter med näsan i varsin skärm och därmed blir mer passiva.

20 000 lämnar skolan utan betyg: ”Ett misslyckande”

2018-06-04 skolvarlden.se

20 000 gymnasieelever lämnar skolan med ofullständiga betyg. Ett stort misslyckande, menar Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer. - Det är en fråga som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Efter alla turer: Läsa-skriva-räkna-garantin blir verklighet

2018-06-04 skolvarlden.se

Garantin som ska säkerställa att elever som är i behov av stöd tidigt ska få hjälp har fått gehör i riksdagen. - Det har varit en lång process och nu känns det väldigt bra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Efter debatten: ”Alla elever ska vara inkluderade”

2018-06-01 skolvarlden.se

Idén om inkludering i skolan ifrågasätts från flera håll. Men är det så komplicerat att ge alla elever en sådan möjlighet? - Alla elever ska vara inkluderade och skolan ska kunna lösa det, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Skolverket kräver tillbaka 28 miljoner i statsbidrag från Praktiska gymnasiet

2018-06-01 sverigesradio.se

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka sammanlagt 28 miljoner i statsbidrag från friskoleföretaget Praktiska. Anledningen är brister i utbildningskontrakten för skolans lärlingsutbildningar.

IT-trenderna som skolan inte får missa

2018-06-01 it-pedagogen.se

Teknikutvecklingen kan göra att skolan blir bättre, men bara om de utnyttjar möjligheterna och klarar att undvika fallgroparna.

De vill få fler att leva lärarlivet

2018-05-31 skolvarlden.se

Hur är det att vara nyexaminerad lärare? Skolvärlden möter de poddande lärarna Therese och Nathalie som har avverkat sina första yrkesår. De berättar om sina gamla farhågor och förväntningar – vilka som infriades och vilka som inte gjorde det.

Norrtälje prioriterar funktionen

2018-05-31 lararnastidning.se

På Sam Flex får elever med autism en avskalad lärmiljö som passar dem.

De flyttar från England till Skellefteå – för att jobba som lärare

2018-05-30 svt.se

I början av året reste Skellefteås skolledning till London och raggade lärare. Kommunen lyckades och nu har de första fem britterna anlänt. - Vi har varit lärare i många år och tänkte att det här kan bli ett äventyr, säger Baronese White, en av lärarna som ska flytta tillsammans med sin man.

Pedagogen om bristen: Så lyckas vi bättre med speciallärarna

2018-05-30 skolvarlden.se

Det är stor brist på speciallärare i Sverige och många varnar för utvecklingen. Helena Wallberg, specialpedagog och kvalitetsutvecklare, tror inte att lärarbristen är det allvarliga i dagsläget – utan varnar för att man måste enas om andra bitar i skolan först. - Vi ägnar för mycket tid åt att hitta lösningar utan att förstå på djupet, säger hon.

Mitt i en skriande lärarbrist förlorar vi fler lärare till sjukskrivningar – Lärarförbundet kommenterar Försäkringskassans statistik

2018-05-29 it-pedagogen.se

Psykiska diagnoser är den främsta anledningen till sjukskrivning inom skola, för både män och kvinnor.

Kriminella gäng sprider oro i skolor

2018-05-29 sverigesradio.se

En handfull släkter och kriminella nätverk står bakom de parallella rättssystem som finns i Angered i Göteborg. Nätverken behåller sin makt genom hot och våld och problemen finns ända ner på lågstadiet.

Kunskapskraven för skolbetyg borde ses över av Skolverket anser Lärarnas Riksförbund

2018-05-28 sverigesradio.se

Kunskapskraven för skolbetygen är i allt för stor grad baserade på - exempelvis hur elever lyckas analysera, anser Lärarnas Riksförbund, som vill att Skolverket gör en översyn av kunskapskraven för betyg.

Lärarnas arbetsmiljö: ”En tickande bomb”

2018-05-28 skolvarlden.se

Arbetstiden räcker inte till för lärarna i Uppsala, visar en ny medarbetarenkät. Lärare och fack larmar för att den dåliga arbetsmiljön riskerar öka antalet långtidssjukskrivningar. Nu varnas det för att fler kommuner kan följa Uppsalas utveckling.

Kvarts miljon har missat kunskapskraven på 10 år

2018-05-28 skolvarlden.se

Under de senaste tio åren har 142 597 elever gått ut årskurs 9 utan att vara behöriga till gymnasieskolan. Drygt en kvarts miljon har lämnat grundskolan utan att ha uppnått kunskapskraven i alla ämnen. - Det är ett stort misslyckande för den svenska skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Skolbiblioteken blir fler: ”Hjärtat i skolverksamheten”

2018-05-25 skolvarlden.se

De bemannande skolbiblioteken blir fler, enligt statistik från Kungliga biblioteket. - Det ger utslag i barns läsförmåga om skolan har ett eget bibliotek med engagerad personal, säger språk, -läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzén.

”Öronmärkta” klassmentorer avlastar lärarna

2018-05-25 skolvarlden.se

På Norrängsskolan i Lycksele har varje klass en mentor som följer klassen hela dagen med huvudansvar för att skapa trygghet och studiero. Det gör det möjligt för lärarna att fokusera på undervisningen.

GDPR: Detta gäller för lärare

2018-05-25 skolvarlden.se

Snart träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Lärarnas Riksförbunds chefsjurist Kristina Rollbäck reder ut hur det påverkar dig som lärare.

Efter tre års forskning – Fem tips för hur det digitala lärandet blir en framgång

2018-05-23 it-pedagogen.se

Vad händer egentligen i klassrummet när en skola digitaliseras? Hur påverkas undervisningen och lärarens roll? Inför att det treåriga projektet nu avslutas berättar deltagarna i ”Det digitala lärandets möjligheter” om sina erfarenheter, samt hur det digitala lärandet blir en framgång. Här är de medverkande skolornas och forskarnas fem tips.

Metoden hyllas efter besöket: ”Fler skolor skulle ha nytta av det”

2018-05-23 skolvarlden.se

Arbetsmetoden Pax har lett till fler lugna klassrum och bättre arbetsmiljö för lärare. Nu har Pax även väckt politikernas intresse – som vill se metoden på fler skolor i landet.

Vallöfte: Satsar på skolan för att mota psykisk ohälsa

2018-05-22 skolvarlden.se

Socialdemokraterna lovar att satsa 250 miljoner kronor för att öka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. Vallöftena innehåller förslag om att stärka elevhälsan i skolan.

Uppsala kommun skapar unika möjligheter till karriär och utveckling i skola och förskola

2018-05-22 it-pedagogen.se

Med tre tydliga utvecklingsspår vill Uppsala kommun stärka möjligheten till både fortbildning och karriär inom förskola och skola.

Stora skillnader i ungdomars matvanor

2018-05-21 elevhalsan.se

Ungdomars matvanor oroar – det gäller särskilt socioekonomiskt utsatta grupper. Matvanorna riskerar att leda till ohälsa på sikt. Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk. Var femte har övervikt eller fetma. Det visar en ny nationell matvaneundersökning bland ungdomar från Livsmedelsverket.

Därför kraschade förhandlingarna

2018-05-21 skolvarlden.se

Förhandlingarna mellan lärarfacken och SKL har strandat och parterna kallar nu in medlingshjälp. - Vi kan inte vänta längre på att de riktiga problemen i skolan ska lösas, säger LR:s förhandlingschef Peter Henriksson.

Skolor slarvar med undervisningstiden

2018-05-18 skolvarlden.se

Lärarlösa lektioner och schemakrockar är två källor till missad undervisningstid när huvudmän prioriterar ner frågan, enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

Läraravtalet: ”Därför kommer inte arbetsmiljön förbättras”

2018-05-18 skolvarlden.se

Arbetsmiljöfrågan är i fokus i avtalsförhandlingen och lärarfacken hoppas på att parterna ska nå en uppgörelse som innebär en vändpunkt. Marcus Larsson och Åsa Plesner på Tankesmedjan Balans tror chansen är minimal att man når ett bra avtal för lärarna. - Jag är jättedyster när det kommer till den här avtalsrörelsen, säger Åsa Plesner.

Skola håller öppet efter hot

2018-05-17 sverigesradio.se

På torsdagen kommer fyra skolor i Oskarshamn ha poliser på plats för att skapa trygghet för eleverna. Anledningen är ett hot om att det skulle inträffa en skolskjutning. Hur reagerar eleverna på hotet?

En halv miljon unga har känt smärta framför bildskärm

2018-05-17 it-pedagogen.se

Nu visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo att hela 64 procent av unga personer mellan 18 och 29 år har upplevt smärta i arm, axel eller nacke vid bildskärmen. Det här riskerar att bli ett folkhälsoproblem samtidigt som kunskapen är låg om hur det påverkar oss och hur smärtan kan undvikas.

LR om konflikten: ”Väldigt olyckligt”

2018-05-17 skolvarlden.se

Frågan som blockerar förhandlingarna handlar om att SKL vill ändra turordningsreglerna för lärare. - Jag förstår inte hur detta kan vara så viktigt för SKL, säger LR-ordföranden Åsa Fahlén.

Prisad lärare hittar vägar framåt i skönlitteraturen

2018-05-15 lararnastidning.se

Jenny Söderhjelm Larsson tar ofta hjälp av skönlitteratur för att nå fram till sina elever. Förra veckan blev hon första läraren att ta emot utmärkelsen Pennsvärdet.

Barn och unga äter för lite grönt och för mycket kött

2018-05-15 svt.se

Barn och unga äter för lite grönsaker och frukt och för mycket rött kött och charkprodukter. Det visar en stor kartläggning från Livsmedelsverket. - Dåliga matvanor leder på sikt till en sämre hälsa, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, som oroas över resultatet.

Vägledning skall minska trösklarna för genomförande av digitala nationella skrivprov

2018-05-14 it-pedagogen.se

Nu lanseras en vägledning som skall stödja huvudmännen att genomföra de nationella skrivproven digitalt säkert till hösten.

Så ska Skolverket stoppa fusket

2018-05-14 skolvarlden.se

Efter vårens läckta nationella prov skärper nu Skolverket reglerna ytterligare. - Det kommer inte bli någon större skillnad förrän proven digitaliseras, säger läraren Sara Bruun.

Programmering i skolan – hur gör jag?

2018-05-09 it-pedagogen.se

Programmering lyfts fram som allt viktigare för kunskapsinhämtningen, och ingår i läroplan och kursplaner från höstterminen 2018.

De bortglömda lärarna: ”Inte många vet att vi finns”

2018-05-09 skolvarlden.se

Det talas om dem som sista skyddsnätet för elever med en trasig bakgrund. Men lärarna inom SIS får inte ta del av statliga satsningar som Lärarlönelyftet och andra kompetenshöjande satsningar. - Tyvärr har våra lärare inte samma möjligheter som andra. Vi är små och jag tror att man glömmer bort att vi finns, säger utredaren Daniel Eskilson.

Skolbibliotek i världsklass på Nacka Gymnasium

2018-05-08 it-pedagogen.se

Stort grattis till Nacka gymnasiums duktiga bibliotekarier Elisabet, Maria och Sebastian samt ett stort grattis till eleverna som har tillgång till denna enastående resurs.

2 av 3 tycker gymnasievalet är svårt!

2018-05-08 it-pedagogen.se

Vad känner högstadieelever egentligen inför sitt gymnasieval? Varje år genomför vi på gymnasium.se en undersökning bland blivande gymnasieelever och i år genomfördes undersökningen mellan december 2017 och februari 2018. Totalt 2072 blivande gymnasieelever deltog i undersökningen.

Månadens nätängel april 2018 – klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge

2018-05-07 it-pedagogen.se

Dålig ton på nätet är inte bara ett problem bland barn och ungdomar. Det är i allra högsta grad även ett vuxenproblem. Ett faktum som klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge har kämpat hårt för att få ut i debatten. Och lyckats.

Ny bok ska utbilda i lärares yrkesetik

2018-05-07 skolvarlden.se

Antologin ”Läraren och yrkesetiken” är en guide och ett diskussionsunderlag för lärare, lärarstudenter och andra i skolans värld. - En bra blandning av teori och praktik, säger David Lifmark, skolforskare och ledamot i Lärarnas yrkesetiska råd.

Hon prisas för nytänkande lärarinsats

2018-05-07 lararnastidning.se

Jenny Söderhjelm Larsson blir den första läraren att tilldelas Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet.

”Vi måste visa att vi är stolta över skolan”

2018-05-04 skolvarlden.se

Eleverna påverkas jättemycket av allt negativt prat om skolan. Det säger läraren Jenny Söderhjelm Larsson som fått nyinstiftade priset Pennsvärdet. - Vi måste visa upp det som går bra och allt vi är stolta över i skolan.

Internationellt Erasmus-projekt ska ge bättre trivsel och hälsa i svensk skola

2018-05-04 it-pedagogen.se

Elever och personal i 48 högstadieskolor i Sverige, Tyskland, Slovenien och Kroatien kommer att få pröva en helt ny modell som ska leda till att färre elever drabbas av psykisk ohälsa i framtiden.

Förtydligad läroplan ska öka jämställdheten i skolan

2018-05-03 it-pedagogen.se

Lika möjligheter och villkor för alla elever, oberoende av könstillhörighet, är viktigt för en jämlik skola.

GDPR – så funkar det

2018-05-03 lararnastidning.se

Vad behöver jag som lärare ha koll på när det gäller den nya dataskyddsförordningen? Här kommer en snabbguide som förhoppningsvis rätar ut de största frågetecknen.

Brist på personal, tid och pengar försämrar skolans läsundervisning

2018-05-02 it-pedagogen.se

Lärare är frustrerade över att skolekonomi och materiella begränsningar hindrar dem från att genomföra den undervisning de önskar.

“Alla lärare behöver en coach”

2018-05-02 skolvarlden.se

Det är genom feedback och reflektion som lärare blir bättre, och därför behöver alla lärare en coach i klassrummet, enligt Howard Pitler, doktor i pedagogik.

De vill locka lärare – via robot

2018-04-30 it-pedagogen.se

För att rekrytera lärare till sina skolor i Trollhättan och Vänersborg prövar Kunskapsförbundet Väst nu ny teknik.

Färre vill bli lärare

2018-04-30 statskoll.se

Allt färre vill bli förskollärare, grundlärare och ämneslärare, medan intresset för att utbilda sig till yrkeslärare och speciallärare ökar.

Skolbrister får unga att må allt sämre

2018-04-27 lararnastidning.se

Bristerna i skolan pekas i en ny rapport ut som en viktig orsak till att fler tonåringar uppger att de är stressade och mår psykiskt dåligt. Oroande, anser experter – och skoldebattören Per Kornhall är kritisk till politikernas experimenterande med skolan.

Plugga bättre med klassisk musik!

2018-04-27 it-pedagogen.se

Octomonk är appen som på ett lekfullt sätt får dig att plugga bättre och smartare till klassisk musik framförd av Göteborgs Symfoniker.

Allt vanligare med outbildad personal i förskolan

2018-04-27 lararnastidning.se

En växande andel av förskolans personal saknar helt utbildning för att arbeta med barn. Men det ser väldigt olika ut – i de sämst rustade kommunerna har hälften av de anställda inte rätt kompetens. Dock har andelen med förskollärarexamen ökat med en procentenhet jämfört med 2016.

Lärarna rasar mot Skolverkets hantering av de läckta proven

2018-04-26 skolvarlden.se

Facit till nationella proven sprids just nu på sociala medier. Från lärarhåll är kritiken stor mot hur Skolverket hanterar problemet. - Varför ska jag sitta i två dagar och bedöma texter som jag inte kan använda till något? säger engelskläraren Sara Bruun.

Unga mår allt sämre – skolan möjlig orsak

2018-04-26 sverigesradio.se

En granskning av ungas försämrade psykiska hälsa pekar ut situationen i skolan som en möjlig orsak.

Dåligt stöd får autistiska elever att stanna hemma

2018-04-25 lararnastidning.se

Mer än hälften av alla elever som har autism har frånvaro från skolan på grund av bristande stöd. Det visar en ny medlemsenkät från Autism- och Aspergerförbundet.

Mest granskad i offentlig sektor: Skolan

2018-04-25 skolvarlden.se

Skolan är den offentliga verksamhet som granskas allra mest och det handlar om allt från statlig tillsyn till rankinglistor och skoljämförelser. Företagsekonomen Anders Ivarsson Westerberg har tittat närmare på ett skolväsende som tycks ha allas ögon på sig.

Skolpersonal i Stockholm övar för skolskjutning

2018-04-25 sverigesradio.se

Personal på skolor i Stockholm utbildas i hur de ska agera vid dödligt våld i skolan, till exempel en skolskjutning. Flera rektorer har visat oro för hur de ska hantera en sådan allvarlig händelse.

Lärarna fortsätter administrera

2018-04-24 statskoll.se

Lärarna fortsätter att dokumentera och administrera trots att bland annat kravet på individuella skriftliga utvecklingsplaner i årskurser med betyg tagits bort, enligt en ny rapport från Ifau.

Svenskämnena låser in eleverna

2018-04-24 skolvarlden.se

Ämnesuppdelningen mellan svenska och svenska som andraspråk riskerar att bli en permanent elevuppdelning. Ämnena behöver reformeras för att en övergång mellan dem ska fungera. Det menar Anna Kaya vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.

Skolklassen vann Surfa Lugnt-priset – släpper broschyr om näthat hos vuxna

2018-04-23 it-pedagogen.se

I februari vann klass 8F på Östra Grundskolan i Huddinge Surfa Lugnt-priset för sitt arbete med att försöka få vuxna att förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem.

Mest klassiska nyheter i ungas flöden

2018-04-23 lararnastidning.se

Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier. Det visar utvärderingen av forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som gjorts i samarbete med bland annat Uppsala universitet.

Nya lärare får högre lön än äldre

2018-04-23 skolvarlden.se

Äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som trots att de har mindre erfarenhet får högre lön. Ofta kan det skilja flera tusen kronor i månadslön mellan lärare som slutar och lärare som nyanställs. Det visar Skolvärldens granskning av drygt 600 lärares löner.

Moderaterna vill rekrytera lärare utomlands

2018-04-20 sverigesradio.se

Moderaterna vill satsa 100 miljoner kronor för att rekrytera 5.000 lärare från utlandet för att motverka lärarbristen i den svenska skolan. Det är en av satsningarna i partiets skuggbudget.

Forskaren: spring i benen kan ge lägre betyg

2018-04-20 skolvarlden.se

Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.

Studera med lön på MDH:s nya utbildning

2018-04-19 it-pedagogen.se

Ny lärarutbildning vid Mälardalens högskola (MDH) gör det möjligt att plugga till lärare med fast månadslön. Studenterna anställs i en av de nio kommuner som deltar i samarbetet och studerar med lön hela vägen till sin grundlärarexamen.

Här får lärarna 100 procent förtroendetid – och frihet

2018-04-19 skolvarlden.se

På Elsa Brändströms skola i Linköping har lärarna ingen reglerad arbetstid, bara förtroendetid. - Nu är det jag som bestämmer över min tid, säger läraren Carina Edman.

Här är alla skolsatsningar i vårbudgeten

2018-04-17 skolvarlden.se

I dag presenterade regeringen vårbudgeten. Skolsatsningarna är sedan tidigare kända, men många viktiga frågor lämnas tyvärr ändå obesvarade – som statens roll i skolpolitiken, menar Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén. - Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge, säger hon.

Stora Synundersökningen: Var tredje förälder känner oro för att skärmtittande påverkar barnens syn negativt

2018-04-17 it-pedagogen.se

Stora Synundersökningen från Synoptik i samarbete med Novus visar att sju av tio föräldrar tycker att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm.

Regeringen vill stoppa nätdroger

2018-04-16 statskoll.se

Regeringen vill stoppa försäljningen av nätdroger. I en proposition till riksdagen lägger man fram flera förslag för att snabba på och effektivisera klassificeringsprocessen.

Skolsynk för Google – äntligen busenkel tillgång till digitala verktyg

2018-04-16 it-pedagogen.se

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering som ska uppnås 2022. Ett område strategin nämner är åtgärder för att förenkla inloggningar. Därför meddelar idag ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin att de tillsammans lanserar Skolsynk för Google.

Skolbibliotekariens speltaktik sprider läslust bland eleverna

2018-04-16 skolvarlden.se

Skolbibliotekarien Tobias Gard har upptäckt ett effektivt sätt att sprida läslust bland elever. Med hjälp av spelifiering får han dem att låna fler böcker och älska boksamtalen i skolan.

Specialläraren: Så skapar du en undervisning för alla

2018-04-13 skolvarlden.se

Svensk skola måste sluta se elever ur ett bristperspektiv och i stället börja se deras möjligheter, menar specialläraren Jonas Monsén. På Sett-mässan föreläste han om hur alla lärare ska lyckas skapa undervisning som passar alla elever.

Arbetsmiljön fick mig att sluta som lärare

2018-04-13 skolvarlden.se

”Det var inte lönen som fick mig att lämna skolan och det är inte lönen som skulle kunna ta mig tillbaka till mitt drömyrke, lärare. Det är arbetsmiljön och friheten som är avgörande”, skriver Eva som lämnat läraryrket.

Skolverket tänker om – hjärnforskare får tycka till om läroplanen

2018-04-12 lararnastidning.se

Skolverket har tänkt om och välkomnar nu elevhälsans yrkesgrupper och hjärnforskare i arbetet med skolans styrdokument. - Men ska kunskapskraven sänkas är det en fråga för regeringen, säger generaldirektör Peter Fredriksson.

Nytt pris ska lyfta lärare i utsatta områden

2018-04-12 skolvarlden.se

Genom ett nytt pris – Pennsvärdet – vill Berättarministeriet lyfta lärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. - Det finns så mycket kreativitet som inte syns och hörs. Nu lyfter vi det, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet.

Så lockas pensionerade lärare med lönepåslag

2018-04-12 skolvarlden.se

I Borås vill man hejda lärarbristen genom förbättrade villkor för lärare som arbetar vidare efter att man fyllt 66 år – med 2 000 kronor i lönetillägg. - Det kan vara en extra morot för att jobba vidare efter den givna pensionsåldern, säger Anna Stenström, verksamhetschef inom grundskoleförvaltningen i Borås Stad.

70-tal flickor misstänks vara utsatta för sexbrott – Eskilstunabo åtalas

2018-04-10 svt.se

En 35-årig man från Eskilstuna misstänks för att ha utsatt cirka 70 flickor för olika former av nätrelaterade sexbrott. I dag åtalades mannen vid Eskilstuna tingsrätt.

Tre säkerhetstips till barn och unga på nätet

2018-04-10 svt.se

Kriminologen och nätexperten, Maria Dufva ger tips till barn om hur de kan agera säkrare på nätet.

Kan frukost ge elever en bättre start på skoldagen?

2018-04-09 it-pedagogen.se

Barn som inte äter frukost har enligt studier svårare att koncentrera sig i skolan. Samtidigt äter färre och färre tonåringar frukost.

Groomarnas nya vapen – spelappar

2018-04-09 svt.se

Allt fler barn blir kontaktade av vuxna i sexuella syften på nätet och många groomare använder spelappar för att komma åt barn.

Arbetsgivarna: 15 kompetenser en lärare ska ha

2018-04-09 skolvarlden.se

Är du osäker på vilka egenskaper skolledare söker hos dig som arbetssökande lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna i jobbannonser för lärare.

Läraravtalet hinner inte bli klart i tid

2018-04-06 skolvarlden.se

Parterna i lärarnas avtalsrörelse har inte enats i tid och därför förlängs det nuvarande avtalet temporärt.

Forskaren: spring i benen kan ge lägre betyg

2018-04-06 skolvarlden.se

Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.

Så ska skolan bättre stötta elever med språkstörning

2018-04-05 skolvarlden.se

I dag glöms elever med språkstörning bort trots att gruppen är väldigt stor. Det menar logopeden Anna Eva Hallin som tycker att det är på tiden att svensk skola får en ökad kunskap om språkstörning. - Det finns många elever som har behov av hjälp, säger hon.

Mamman: ”Jag hittade honom död på toaletten”

2018-04-05 svt.se

På onsdagen började rättegången i Stockholm mot två bröder, som åtalats för grovt vållande till annans död efter att ha sålt varianter av den extremt starka drogen fentanyl. Bara en gång tidigare har en fentanylsäljare dömts för att ha orsakat någons död. Det var för 15 år sedan i Sundsvall. Hans-Olov Hellberg blev 20 år gammal.

Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

2018-04-04 it-pedagogen.se

Spela två dagar i veckan, läsa e-böcker fem dagar i veckan. Så ser en annan slags 5:2-metod ut hemma hos Shadi Bitar, grundare och vd för den digitala boktjänsten Nextory. Shadi Bitar är själv pappa till fyra barn och brinner för läsande.

4,5 miljoner till utbildning av kulturskolelärare

2018-04-04 it-pedagogen.se

Som ett av sex lärosäten i landet har Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, av regeringen tilldelats medel för att fler kulturskolelärare ska kunna utbildas.