Nyhetsarkiv

Ungdomar hjälps välja utbildning som leder till jobb

2018-01-19 it-pedagogen.se

Inför årets gymnasieval lanserar Region Skåne en digital kampanj med syfte att inspirera skånska ungdomar att välja utbildningar som ger jobb.

Tolvåriga Lina kunde enkelt köpa droger via sociala medier

2018-01-19 sverigesradio.se

Lina kom i kontakt med droger när hon var tolv år gammal. Snart började hon handla själv. - Det är jättelätt att få tag i droger på sociala medier. Det känns nästan som att försäljarna inte ens försöker dölja det.

Läsexperterna: Så ska Sverige fortsätta vara bäst i klassen

2018-01-18 skolvarlden.se

Svenska elever var bäst i klassen och är åter på väg mot toppskiktet vad gäller läsförmåga internationellt. Men vad ligger bakom det nya resultatet och ska vi vara nöjda med det? Skolvärlden har pratat med fyra framstående profiler inom läsförståelse.

IFAU: Samverkan för bästa skola ovetenskaplig satsning

2018-01-18 lararnastidning.se

Det statliga forskningsinstitutet IFAU har beslutat att inte utvärdera regeringens satsning Samverkan för bästa skola. Anledningen är att Skolverket inte vill anpassa urvalet på ett vetenskapligt sätt. - Det är inte väl genomförd skolreformpolitik att rulla ut en satsning på bred front innan vi vet att den fungerar, säger Anna Sjögren, forskare på IFAU.

SPSM: Börja med specialpedagogik i rätt ände

2018-01-17 skolvarlden.se

Specialpedagogiska insatser börjar ofta i fel ände. Det menar Linda Petersson, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). - Vi behöver jobba för att höja kompetensen, säger hon.

Polisen: Vi kan inte hantera de knarkande barnen

2018-01-17 aftonbladet.se

Sverige förändras snabbare än vi kunde ana bara för ett par år sedan. Mängder av arbeten försvinner med den nya tekniken. Var finns de nya? Skjutningar och kriminaliteten i förorterna når nu storstädernas rikaste områden. Vad betyder det för politiken och sammanhållningen i vårt land? Hur påverkar det valet?

Svårt att rekrytera rektorer

2018-01-16 svt.se

Det har blivit allt svårare att rekrytera rektorer och biträdande rektorer. Och en anledning som lyfts fram är att löneutvecklingen för lärare varit bra, vilket gör att färre lärare vill ta steget över till att bli chef inom skolan.

Önskar resurser för arbete mot droger

2018-01-16 nsk.se

I dag finns det ingen som jobbar drogförebyggande ute på fältet. Nu hoppas fritidsgården och kultur- och fritidschefen på en förändring och har bett om en halv miljon kronor för att anställa en person som kan möta ungdomar där de befinner sig.

Så tycker eleverna om skolan

2018-01-16 nsk.se

Sämre med ordningen och studieron – bättre med lärarhjälpen. Nu står det klart vad kommunens femte- och niondeklassare tycker om sin skola.

Lärarvikarien Rebecka kallades för "fet hora"

2018-01-15 expressen.se

Rebecka Rafael, 26, går lärarutbildning och hoppar in som vikarie för att få nyttig erfarenhet. Men efter påhoppet från en elvaåring i södra Malmö har hon tappat lusten. - Jag sa ifrån när han sparkade boll mot fönstren. Då sa han "blanda dig inte, ät bajs", berättar hon.

Nordiskt samarbete för framtidens skolor

2018-01-15 it-pedagogen.se

Vi ska lära av varandra, dels hur skolbyggnader sett ut historiskt, men också hur man använder dem idag och hur man tänker sig skolbyggnader i framtiden, säger Anneli Frelin och Jan Grannäs, utbildningsforskare vid Högskolan i Gävle.

Surfande ger också barn ont i nacken

2018-01-12 sverigesradio.se

Allt fler får problem med så kallad paddnacke, det vill säga nack-och huvudvärk av för mycket surfande på mobiler och läsplattor.

Skolläkare larmar: Mobiler får barnen att må allt sämre

2018-01-12 svt.se

Allt fler barn och unga mår dåligt. Det visar flera rapporter, och Socialstyrelsens statistik över antalet barn med depressioner, stress och ångest visar på stora ökningar de senaste tio åren. Nu larmar skolläkare att mobilen är en pusselbit till barnens ohälsa.

Stöd till högpresterande elever granskas: ”Fantastiskt”

2018-01-12 skolvarlden.se

Skolinspektionen ska granska hur skolor klarar att ge utmanande undervisning till högpresterande elever. - Kunskapen om att alla elever är olika börjar sjunka in, säger specialpedagogen Mona Liljedahl.

Så tycker barn om mobilanvändningen

2018-01-11 svt.se

Ont i ögonen, svårt att sova, för lite tid till kompisarna – så tycker barnen om mobiltelefonerna.

Efter kritiken: Modellen hjälper lärare att bli NPF-kompetenta

2018-01-11 skolvarlden.se

Skolverket har fått svidande kritik för sin specialpedagogiska satsning. Ann Lindgren, projektledare för ”Danderydsmodellen”, ställer sig bakom kritiken. - Lärare behöver få mer effektiva verktyg för att kunna jobba med de här eleverna, säger hon.

Här är mobilerna förbjudna även på högstadiet

2018-01-11 svt.se

Engelska skolan i Göteborg inför ett totalt mobilförbud för alla elever ända upp till och med årskurs nio. Förbudet gäller under hela skoldagen, även under rasterna. Syftet är att skapa arbetsro på lektionstid och få även de större eleverna att vara ute och röra sig på rasterna.

Skola varnar för dejting-app för barn

2018-01-10 gp.se

Appen "Yellow" riktar sig mot barn mellan 13 och 19 år – och fungerar på ett liknande sätt som dejtingappen "Tinder". Nu varnar Bergsjöskolan för riskerna med att använda appen.

Att anordna lovskola

2018-01-10 skolverket.se

Sedan 1 augusti 2017 är huvudmän skyldiga att under vissa förutsättningar erbjuda lovskola för elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan. Här får du som är huvudman eller rektor information om reglerna och några förtydligande exempel.

Lärare om EU-utbildningen: ”Bästa fortbildningen jag gått”

2018-01-10 skolvarlden.se

Utbildningen om EU-frågor skall öka på skolorna. Nu ska fler av landets lärare utbildas till skolambassadör för EU, med uppdraget att inspirera och stötta kollegor i arbetet med att integrera EU-kunskap i undervisningen. - Det är den bästa fortbildning jag har gått, säger läraren Charlotta Granath.

Nya skollagar 2018: Detta gäller

2018-01-09 skolvarlden.se

Nytt år innebär nya lagar. En rad förändringar rör skolans värld. Till exempel blir de nationella proven mer styrande och det blir tydligare hur skolan ska agera när man bjuder in politiska partier.

Forskare: Förstelärarna har stärkt lärarkåren

2018-01-09 skolvarlden.se

Lärarprofessionen har stärkts av karriärlärarreformen. Det menar Johan Alvehus som i ett forskningsprojekt följt upp vilka effekter reformen haft. - Lärarprofessionen har fått större makt över frågor som rör det egna arbetet, säger han.

Rikskonferens Bättre Skola 17-18 januari 2018

2018-01-09 it-pedagogen.se

Den 17-18 januari anordnas rikskonferensen Bättre Skola i Eskilstuna. Konferensen riktar sig till skolledare, lärare, forskare, myndigheter och andra med intresse och ansvar för skolutveckling.

Utmanande undervisning till högpresterande elever

2018-01-08 skolinspektionen.se

Skolinspektionen påbörjar inom kort en kvalitetsgranskning av gymnasieskolors arbete med att ge en utmanande undervisning till högpresterande elever.

Fyra elever i varje klass tros leva nära någon med missbruksproblem

2018-01-08 svt.se

Uppskattningsvis fyra elever i varje skolklass lever i en familj där någon har ett risk- eller missbruksproblem. Men orosanmälningar från förskolor är få. Därför startades ett projekt i Stockholm för att hjälpa förskolepersonal att stötta de här barnen och familjerna.

Hon lär eleverna svenska genom sång

2018-01-08 skolvarlden.se

Chantal Kågströms SFI-elever lär sig korrekt uttal, betoning och det svenska språkets rytm genom att sjunga.

Nytt tvålärarsystem höjer arbetsmiljön på skolan

2017-12-22 skolvarlden.se

På Mimerskolan undervisar man med två lärare i varje klassrum och med mindre undervisningsgrupper. Tvålärarsystemets effektivitet syns i elevresultaten samtidigt som lärarnas arbetsmiljö har blivit betydligt bättre. - Jag känner en enorm energi att gå till jobbet. Det har blivit roligare att vara lärare, säger Ewa Färnstrand.

Digitala betygssystemen har blivit en tidstjuv

2017-12-22 skolvarlden.se

Digitala verktyg är tänkta att hjälpa läraren. Men så här i betygssättningstider upplever många lärare att det är precis tvärt om. - Vi har redan tidstjuvar så det räcker. Vi behöver inte fler, menar SO-läraren Mikael Bruér. - Dokumentation är ett oreglerat område, säger Skolverkets undervisningsråd Pernilla Lundgren.

Nu ska lärarnas arbetsmiljö bli bättre

2017-12-22 skolvarlden.se

Nu går lärarfacken in i avtalsförhandling med SKL om hur man ska lösa skolans utmaningar och förbättra arbetssituationen. Åsa Fahlén är kritisk till SKL:s yrkande om vad de vill med svensk skola. - Jag tycker att de verkar helt oförstående till vad som behövs göras för att lösa lärarbristen, säger LR-ordföranden.

Expertens tips: Så hanterar du hat och hot på nätet

2017-12-22 metro.se

Mobbning existerar i alla åldrar och i vår digitala värld sker en stor del av den på nätet. Med MySafety Försäkringars näthatsförsäkring blir du mindre maktlös när du blir utsatt – förutom bortrensning kan du få juridisk hjälp och samtalsstöd.

”Dags att lyfta sex och samlevnad”

2017-12-21 lararnastidning.se

Värdegrunden måste bli ett verktyg mot trakasserier i skolans vardag, tycker kriminologen och genusvetaren Nina Rung.

Fridolin: Mer undervisning om heder och samtycke i skolan

2017-12-21 svt.se

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att frågor om hederskultur och samtycket ska få ett ökat utrymme i grundskolornas sex- och samlevnadsundervisning. - Det handlar om rätten att bestämma över de egna sexuella relationerna, säger Fridolin.

Så skapas engagemang i skolan

2017-12-20 it-pedagogen.se

Att känna tillhörighet i klassen, kvalitet i undervisningen och att utbildningen leder till något bra. Det är elevers syn på vad som ger engagemang i skolan.

”Sänk inte kraven för att mota lärarbristen”

2017-12-20 skolvarlden.se

Lärarbristen växer, enligt nya siffror. Det gäller att rädda den situationen utan att samtidigt sänka yrkets status igen, resonerar LR:s Ingrid Pihl. - Att skapa undantag kring legitimation är jättefarligt, säger hon.

Stort behov av fler lärare

2017-12-19 skolverket.se

Behovet av att rekrytera nya lärare och förskollärare ökar framöver visar Skolverkets nya lärarprognos. De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster. Det innebär att rekryteringsbehovet har ökat med 7 000 heltidstjänster sedan Skolverkets förra prognos för två år sedan. Prognosen finns även uppdelad per län.

Svårt att stoppa öppen narkotikahandel – trots specialinsatser

2017-12-19 sverigesradio.se

Polisen i både Stockholm, Malmö och Göteborg har svårt att komma åt den öppna handeln med narkotika, trots specialinsatser i till exempel Stockholm.

Bröder våldtog barn hundratals gånger

2017-12-18 bohuslaningen.se

De riktade in sig på barn som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma. Bröderna utsatte dem för sammanlagt hundratals våldtäkter och åtskilliga andra sexuella övergrepp. Nu döms de till 14 respektive 12 års fängelse.

Deras kokbok tänker på miljön

2017-12-18 hn.se

Rosa dammsugare, omelettrulle med räkor och färskost, vegetarisk kikärtswrap, ris- och kycklinggratäng. Nu finns en klimatsmart kokbok för många smaker.

Bristande stöd till obehöriga lärare drabbar elever

2017-12-15 skolvarlden.se

Skolor brister i sitt stöd till obehöriga lärare, visar en rapport från Skolinspektionen. - Eleverna drabbas när de obehöriga lärarna inte får en bra introduktion, säger Heléne Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör.

Lärare: Så vill vi gå vidare med #MeToo

2017-12-15 skolvarlden.se

Stödmaterial för elevsamtal, tid för reflektion och uppdaterad sex-och samlevnadsundervisning ligger högt på lärarnas önskelista efter vittnesmålen om sexuella övergrepp i skolan.

Våldtäktsdömd lärare återanställdes på Kungliga Musikhögskolan

2017-12-15 sverigesradio.se

Lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, som tidigare tvingats sluta efter larm om sexuella trakasserier och övergrepp, har genom åren tillåtits komma tillbaka till skolan. En av dem var en man som tidigare dömts för att ha våldtagit en student på skolan, kan P2 Dokumentär och Ekot nu avslöja.

Obehöriga lärare lämnas utan stöd

2017-12-14 metro.se

Nya lärarvikarier som inte får någon introduktion. Undervisning som blir upphackad och rörig. Rektorer som får rycka in och sätta betyg. Skolinspektionens granskning visar att elever lätt kommer i kläm på skolor med många obehöriga lärare.

Flera unga anser att föräldrar dricker mycket

2017-12-14 ostrasmaland.se

Var femte tonåring i årskurs nio tycker att deras föräldrar får i sig alldeles för mycket alkohol, visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som SvD tagit del av.

Pulssatsning på Rumskulla skola: "Rätt väg att gå"

2017-12-13 dagensvimmerby.se

Fler och fler skolor satsar på olika pulsprojekt. Senast i raden är Rumskulla skola. - Det verkar helt klart vara rätt väg att gå, säger Johan Hermansson Liström, lärare på Rumskulla skola.

Miljö och klimat viktigaste valfrågorna bland unga

2017-12-13 sverigesradio.se

Miljö och klimat är den fråga som flest unga väljare mellan 18-29 år ser som sin viktigaste politiska fråga. Det visar en undersökning från Novus som P3 Nyheter beställt.

Matten går som en dans

2017-12-13 nwt.se

Matematik kan ofta kännas abstrakt. Genom att med kroppen och dans gestalta begrepp som diagonal, radie och romerska siffror blir kunskapen lättare att ta in.

Stockholmselever screenas för läs- och skrivsvårigheter

2017-12-12 lararnastidning.se

Alla lågstadieelever i Stockholm stads skolor ska testas med ett digitalt verktyg som bygger på artificiell intelligens (AI). Förhoppningen är att inget barn med läs- och skrivsvårigheter ska falla mellan stolarna.

Lärarbristen löst – om 40 år

2017-12-12 lararnastidning.se

Sverige väntas sakna 79 000 lärare år 2035, enligt nya siffror från SCB. Regeringens planerade utbyggnad av de olika lärarutbildningarna beräknas vara långt ifrån tillräcklig.

Glad personal som lyssnar ger nöjda elever i matsalen

2017-12-12 sverigesradio.se

Personalen har kul när de jobbar, fin skolmatsal och uppskattat salladsbord. Och så lyssnar de på eleverna. Fyra skäl till varför Prästavångsskolans skolmat är så populär bland eleverna i Broby.

NPF-pedagogen: ”Alla barn vill – men alla kan inte”

2017-12-11 skolvarlden.se

Sedan 1980-talet har läraren Kenth Hedevåg mött elever inom autimsspektrat. Nu föreläser han för skolpersonal runt om i landet om barn och elever som inte riktigt passar in i skolans mall. - Jag är övertygad om att alla barn vill, men att de inte alltid kan, säger han.

Minecraft bidrar till heldagslärande på Björkenässkolan

2017-12-11 it-pedagogen.se

Kan man använda datorspelet Minecraft i undervisningen? Om man frågar Kim Roos och Linus Samuelsson på Björkenässkolan i Löddeköpinge är svaret ja – om det görs på rätt sätt.

Skolinspektionen hotar allt fler skolor med vite

2017-12-11 skolvarlden.se

Fallen där Skolinspektionen hotar en skola med vite ökar. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort. Otillräckliga insatser till elever i behov av stöd är en vanlig orsak.

BUP lovade Johannes snabb hjälp – tog två månader

2017-12-08 sverigesradio.se

Förra året sökte Johannes hjälp hos BUP i Uppsala till sin son som hade koncentrationssvårigheter. Det tog två månader, 25 samtal, kontakt med psykakuten och att Johannes fick ta ledigt från jobbet innan de fick hjälp, trots löfte om skyndsam hantering.

Eleverna protesterar – eluttagen räcker inte till

2017-12-08 svt.se

Furulundsskolan i Mariannelund har inte tillräckligt med eluttag. Eleverna, som dagligen behöver ladda sina mobiler, datorer och surfplattor, har slagit larm om att det borde finnas fler.

Så ska tillgången till syv bli mer likvärdig

2017-12-08 skolvarlden.se

För att vägledningen ska bli mer optimal och likvärdig behövs det en tydlighet i vad man vill uppnå med uppdraget. Det menar Lena Hartvigsson, ordförande för LR:s förening för studievägledare. - Vi vill se en ordentlig översyn från statens sida och få fram ett tydligare nationellt ramverk för verksamheten, säger hon.

Elever från Realgymnasiet utvecklar Virtual Reality-upplevelse för Gävleborna

2017-12-07 it-pedagogen.se

VR eller virtual reality, är något som framtidssiare, ingenjörer och teknikfantaster fängslats av länge.

Det här kan vi lära av Finland

2017-12-07 skolvarlden.se

I Finland är man sedan länge redan igång med programmeringen i skolan. Vad kan Sverige lära av sin nordiska granne? Skolvärlden frågade Finlands utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen och Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Metodiskt arbete har väckt läslustan

2017-12-07 unt.se

Läsförståelsen har blivit mycket bättre på Knutbyskolan i Rinkeby, sedan lärare och elever började arbeta mer metodiskt med språket. Men att få barnen att vilja läsa är en stor utmaning, där också föräldrar spelar en viktig roll.

Gummiasfalt under lupp på miljöfarliga lekplatser

2017-12-06 sverigesradio.se

Kungsbacka kommun vill fasa ut miljöskadliga ämnen från kommunens lekplatser.

Målet: Ingen ska börja röka och snusa

2017-12-06 nsk.se

Fyra procent av alla skånska niondeklassare röker varje dag. I Bjärnum gör eleverna själva vad de kan för att förhindra att det ska bli fler.

De jobbar bort rädslan för programmering

2017-12-06 skolvarlden.se

Nästa år blir den svenska skolan mer digital när programmering ska in på schemat. Men behovet av fortbildning är skriande och många lärare är bekymrade inför programmeringens intåg i klassrummet. Skolvärlden har träffat eldsjälarna som driver kompetensutvecklingen framåt.

Lärare berättar om sexuella trakasserier från elever

2017-12-05 omni.se

Lärare berättar nu om övergrepp och sexuella trakasserier de utsätts för av elever. På ett Instagramkonto publicerar de berättelser om vad de själva varit med om i skolans korridorer, rapporterar SVT Nyheter.

Stor insats på Malgomajskolan efter orolig höst

2017-12-05 sverigesradio.se

I dag kommer rektorn på Malgomajskolan i Vilhelmina att hålla ett brandtal för skolans 400 elever för motverka stoppa rasism, nazism och trakasserier, det efter en tid av oro och kränkningar.

Elever: Detta borde lärare veta om särskild begåvning

2017-12-04 skolvarlden.se

Särskilt begåvade elever har inte sällan svårt att få det stöd de behöver för att klara skolan. - Jag läste Harry Potter-böckerna men var tvungen att göra veckans bokstav, säger Lanny, 8 år, som vantrivdes i förskoleklass.

Polisen hinner inte utreda sexbrott mot barn i sociala medier

2017-12-04 sverigesradio.se

Varken polisens resurser eller it-kompetens räcker för att utreda sexualbrott mot barn där förövaren tar kontakt via sociala medier, det larmar nu landets fem barnahus om.

Var fjärde lärare sätter betyg åt en kollega

2017-12-04 skolvarlden.se

I dagarna beräknas mer än var fjärde legitimerad grundskollärare bistå en olegitimerad kollega i samband med betygssättningen. Men nästan nio av tio lärare får varken ersättning i pengar eller kompensationsledighet för uppdraget som medbedömare.

4 av 10 rektorer hotade i jobbet

2017-12-01 lararnastidning.se

Många rektorer hotas och angrips fysiskt i arbetet, visar Lärarnas tidnings ­undersökning. Men få fall ­anmäls till polisen.

Förslag: Alla förskolor ska lära barn om rätten till sin egen kropp

2017-12-01 sverigesradio.se

Regeringen vill göra det obligatoriskt för förskolor att lära barn om rätten till kroppslig integritet. Förslaget är en del av den nya läroplanen för förskolan, som just nu håller på att tas fram, och syftet är bland annat att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp i framtiden.

PictureMyLife satsar på Europa efter framgångar i Sverige – med ett ”Instagram” för skola och omsorg

2017-11-30 it-pedagogen.se

I dag prenumererar närmare 40 skol- och omsorgsverksamheter på deras digitala lösning för bildbaserad kommunikation. De slöt nyligen avtal med en svensk återförsäljare och fyller nu på med nytt kapital för expansion i Europa.

Monster som äter sopor blir både lek och lärdom

2017-11-30 nsk.se

- Vi slänger inte skräp ute, näää, säger Julia Grip, Maja Zimbran och Viktor Rickardsson på förskolan i Hörja. - Fast mat får man slänga för det blir jord!

Här är lärarnas vanligaste betygsfrågor

2017-11-30 skolvarlden.se

Får man sätta F utan att varna först? Och är man godkänd om man kan simma 200 meter på rygg? Det drar ihop sig till betygsättning, och Skolvärlden listar lärarnas vanligaste betygsfrågor till Skolverket.

20 skolor följer Schibbye i Eritrea

2017-11-29 lararnastidning.se

Innan journalisten Martin Schibbye intervjuade presidenten i Eritrea bad han Vallhamra skola om hjälp med frågorna.

Viktigt att skolan tar sitt ansvar

2017-11-29 skolverket.se

#metoo-uppropen tydliggör att sexuella trakasserier är ett stort problem i skolan. Varje barn eller elev som utsätts för sexuella trakasserier är en för mycket. Det är därför viktigt att skolan tar sitt ansvar för att både förebygga och åtgärda kränkningar.

Här blir eleverna bättre på att läsa – med hjälp av sin pappa

2017-11-29 svt.se

För fem år sen stod läraren Camilla Edvardsson-Lundmark inför en klass som mer eller mindre vägrade läsa.

Fler elever väljer att gå om nian

2017-11-28 nsk.se

Ovanligt många elever har valt att gå om årskurs nio för att kunna komma in på gymnasiet.

Fler skolor tvingas betala skadestånd för mobbning

2017-11-28 sverigesradio.se

Antalet skolor som krävs på skadestånd i samband med att en elev utsatts för kränkande behandling ökar.

Efter #tystiklassen: ”Behövs nya skrivningar i läroplanen”

2017-11-27 skolvarlden.se

1 700 elever från grundskolan och gymnasiet deltar i uppropet #tystiklassen. Läraren Malin Appeltofft tycker att det är hög tid att börja agera för en skola som är fri från sexuella trakasserier. - Då behöver lärare utbildning och handfasta tips och råd hur man gör, säger hon.

Skola i Örebro förbjuder energidryck

2017-11-27 gp.se

Gumaeliusskolan i Örebro förbjuder energidryck. Skolan är av uppfattningen att dryckerna med hög socker- och koffeinhalt påverkar eleverna negativt. Dryckerna förbjöds för några veckor sedan.

Förslag om att återinföra PRAO

2017-11-27 skolverket.se

Regeringen har lämnat förslag till riksdagen om obligatorisk prao. Enligt förslaget ska huvudmän för grundskolor och specialskolor ansvara för att anordna prao. I grundskolan ska prao omfatta minst tio dagar sammanlagt under årskurs 8 och 9. I specialskolan gäller samma omfattning som grundskolan, men för elever i årskurs 9 och 10.

Metoden räddar eleverna i riskzonen

2017-11-27 skolvarlden.se

Läraren och Skolverket-experten Johanna Bogfors ligger bakom en unik metod som har förbättrat skolresultaten avsevärt och gjort att fler elever går ut gymnasiet. Hon kallar det att sprida ”skolkärlek”. - Gör detta till den viktigaste frågan på skolan, säger hon.

Samtalen till BRIS har ökat under #metoo

2017-11-24 sverigesradio.se

Antalet unga som hör av sig till BRIS har ökar efter att kampanjen #metoo drog igång. Frågorna handlar om sex, gränser och om övergrepp.

Stora skillnader när lärare bedömer nationella prov

2017-11-24 skolvarlden.se

Skolinspektionen har granskat rättningen av de nationella proven. I över hälften av fallen har den ombedömande läraren satt ett annat betyg än ordinarie lärare.

Flickor utsattes för våldtäktshot – rektorn: Tjejer är spännande för pojkar

2017-11-23 aftonbladet.se

De tre pojkarna gav sig på de tioåriga flickorna. En av dem tryckte upp en flicka mot en vägg. - Jag ska knulla dig, sa han, enligt flickan. De ska också ha hotat att döda flickorna om de berättade för någon. - Jag associerar till att tjejer är spännande för pojkar, säger rektorn.

OECD-rapport: Flickor är vassare än pojkar

2017-11-23 skolvarlden.se

Flickor är mycket bättre än pojkar på gemensam problemlösning i grupp, visar en ny Pisa-rapport. Men jämfört med andra länder placerar sig Sverige en bit ovanför OECD-snittet. - Vi har fortfarande mycket kvar att jobba med, säger Eva Lundgren på Skolverket.

Nytt avtal klart för friskolelärarna

2017-11-23 skolvarlden.se

Ett nytt löneavtal har tecknats för lärare som arbetar inom friskolorna. Det är treårigt och sifferlöst. Enligt LR-ordförande Åsa skapar det nya avtalet förutsättningar för bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor.

Forskare: Så skapar kommunikation mening i klassrummet

2017-11-22 skolvarlden.se

Lärare och elever ger och får återkoppling av varandra i klassrummet hela tiden – men hur ser samspelet egentligen ut? Forskaren Anna Öhman har studerat hur återkoppling mellan lärare och elev görs och gestaltas.

8 av 10 lärare känner till elever som saknar särskilt stöd

2017-11-22 skolvarlden.se

Åtta av tio högstadielärare känner till elever i behov av särskilt stöd som inte får det, visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort. Granskningen tyder också på att bristen är som störst i skolor med elever som har sämre socioekonomiska förutsättningar.

Regeringen: Svensken slänger för mycket mat

2017-11-21 sverigesradio.se

- Om man har mindre tallrikar tar man också mindre mat. Det är ganska många som tar mer än de behöver. Med mindre tallrikar slängs det mindre, säger Sophia, elev på Rudbecksgymnasiet.

Skola varnar för "dejting-app" för barn

2017-11-21 sverigesradio.se

Nu vill Bergsjöskolan i Göteborg göra föräldrar uppmärksamma på en "dejting-app" för barn och vilka risker användandet kan föra med sig.

Drogförsäljarna – 13-åriga elever

2017-11-21 corren.se

Drogproblemen finns på varenda högstadie- och gymnasieskola i Linköping och det är ofta 13-14-åringar som säljer. Missbruk finns överallt. För en del ungdomar går det åt skogen. Andra klarar sig och får ett bra liv. Familjen spelar en avgörande roll.

Ämnesföreningar – så funkar det

2017-11-20 skolvarlden.se

Fortbildning, inspiration och kollegialt utbyte. Landets ämnesföreningar samlar lärare från förskola till universitet. - Vi är också remissinstans till Skolverket och har en reell möjlighet att påverka, säger Per Berggren, ordförande för Sveriges Matematiklärarförening.

Lärarna stressade av skolans lärplattform

2017-11-20 skolvarlden.se

Lärarna i Uppsala blir stressade av dokumentationssystemet Unikum. Nu vill Lärarnas Riksförbund se ett ramverk för hur mycket information som lärarna ska lägga ut på lärplattformen. - Det skulle minska stressen, säger Björn Wallgren, lärare och kommunombud för LR.

"Hur får vi eleverna att kasta mindre mat?"

2017-11-20 sverigesradio.se

Inger Karivainio jobbar i skolköket på Wisbygymnasiet och hon upprörs över att ungdomarna kastar så mycket mat.

NPF-krav införs på lärarutbildningen

2017-11-17 skolvarlden.se

Utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska bli obligatorisk för lärare. Ett bra regeringsbeslut anser specialpedagogen Daniel Johansson. - Nu tar vi ett steg i helt rätt riktning, säger han.

Bättre skolgång för barn med behov av särskilt stöd

2017-11-17 it-pedagogen.se

Skolan ska bli bättre på att stötta elever med ADHD och andra neuropsykiatriska svårigheter. Därför inför regeringen nu nya examensmål för speciallärar- och specialpedagogexamen.

Mer träning ska leda till bättre koncentration – Svanberga skola tar pulsen på eleverna

2017-11-17 norrteljetidning.se

Sedan början av höstterminen 2017 står pulsträning på åttorna och niornas schema på Svanberga skola. Tre förmiddagar i veckan börjar de skoldagen i gympasalen för tjugo minuters fysisk aktivitet innan de går in på lektion. - Jag upplever att det är bättre fokus och mer engagemang, säger Jenny Torngren lärare i matematik och NO.

”Det har skett en pedagogisk segregation”

2017-11-16 lararnastidning.se

Social, ekonomisk och pedagogisk segregation var i fokus när forskare diskuterade likvärdighet på en konferens i Stockholm anordnad av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och LO. - De senaste 25 åren har det skett en pedagogisk segregation, sa Åse Hansson, doktor i pedagogik.

”Vi knackar på redan vid en svag misstanke”

2017-11-16 mitti.se

Är du ung och ostraffad, och misstänks ha brukat narkotika? Då kan du få ett oanmält hembesök från polisen. - Vi knackar på redan vid en svag misstanke, säger Magnus Carmelid på Sollentuna-polisen.

Ny forskning visar att appar, modern pedagogik och teknologi gynnar barn med läs- och skrivsvårigheter

2017-11-15 it-pedagogen.se

I sin avhandling har Emma Lindeblad undersökt kopplingen mellan så kallad assisterande teknik (applikationer i surfplattor) och självbild samt psykisk hälsa hos elever med läs- och skrivsvårigheter.

"Hur får vi barnen att sluta svära?"

2017-11-15 sverigesradio.se

Hanna jobbar på en skola i Vagnhärad. Hon märker att både hennes egna barn och barnen på skolan använder fula ord och svär. Nu vill hon få ett stopp på det, men hur gör man?