Nyhetsarkiv

Den här svenska skolan förbjuder sina elever att dricka energidryck

2017-09-20 nyheter24.se

Skolan har haft ett förbud mot energidryck i över tre år. Den biträdande rektorn på skolan menar att det har fungerat utan större problem.

Sex miljarder till skolor i utsatta områden

2017-09-20 skolvarlden.se

Regeringen föreslår ett tillskott på sex miljarder till skolan i budgeten för att bryta ojämlikheten i skolsystemet. - Det är den viktigaste dagen i mitt politiska liv, säger Gustav Fridolin.

"Minderåriga rekryteras i alla stadsdelar"

2017-09-20 unt.se

Fritidsgården i Sävja är inget särfall. På många platser i Uppsala där unga träffas försöker kriminella gäng rekrytera ungdomar för att sälja knark. Det säger Hilde Wiberg på socialtjänsten.

Sömnforskare: Elever som sover för lite har tre gånger högre frånvaro

2017-09-19 orebrokuriren.se

Sömnbrist ger ökad frånvaro och ungdomar kommer jetlaggade till skolan på måndagar. Det visar en avhandling av sömnforskaren Serena Bauducco vid Örebro universitet. - Min forskning handlar om att förstå ungdomars sömn och vilka faktorer som är kopplade till den. Jag är intresserad av varför många ungdomar sover för lite och vad man kan göra åt det.

Högre lön? Då måste de undervisa mer

2017-09-19 skolvarlden.se

Högre lön till lärare som accepterar mer undervisningstid. Det genomförs nu i Uppsala och facket rasar. - Verklighetsfrånvänt och rent hälsofarligt, säger Katarina Reineck, LR Uppsala.

Storsjöskolan – först i norr att bli HBTQ-certifierad

2017-09-19 sverigesradio.se

Storsjöskolan är den första skolan norr om Gävle att bli HBTQ-certifierad. Lärare märker att språket hos elever förändrats.

Efter regeringen beslut: ”Viktigt för arbetsmiljön”

2017-09-18 skolvarlden.se

Regeringen har beslutat att de nationella proven ska digitaliseras och resultaten ska väga tyngre vid betygssättningen. - Det är bra att det blir ett tydligt syfte med de nationella proven, säger Åsa Fahlén.

Miljardsatsning på jämlik skola

2017-09-18 statskoll.se

Staten måste ta större ansvar för jämlikheten i skolan. Den uppmaningen kom från Skolkommissionen och nu nappar regeringen genom att införa ett nytt statligt stöd om totalt 6 miljarder kronor för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling, i enlighet med Skolkommissionens förslag.

Forskning: Diagnoser riskerar lägga skolans problem på eleven

2017-09-18 skolvarlden.se

Elevers diagnoser tenderar att förklara oro och stök i skolan – snarare än skolmiljö, det sociala klimatet eller hemförhållanden. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet. - Det finns en risk att man fastnar i diagnosen, kanske behöver eleven ett annat typ av stöd, säger docent Ylva Odenberg.

Förtroendet för skolmyndigheterna: Botten

2017-09-15 skolvarlden.se

Skolverket och Skolinspektionen ligger i botten när svenskarna rankar sitt anseende för Sveriges myndigheter, det visar en Sifo-undersökning. - Det är naturligtvis inte bra, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Högstadieelever ska bli bättre på att läsa

2017-09-14 skolvarlden.se

Högstadieelevernas läsförståelse på Stenhammarskolan i Flen är alldeles för låg. Ett nytt projekt ska ändra på det – och förhoppningsvis höja betygen.

Norsk forskning: Tre faktorer för bra ledarskap i klassrummet

2017-09-13 skolvarlden.se

Ny norsk skolforskning har identifierat tre faktorer som gör en lärare framgångsrik. - Vi önskar oss mer kunskap om vilka färdigheter hos lärare som främjar elevernas inlärning, säger Sigrun Ertesvåg, professor i pedagogisk psykologi.

”Vägledning sker inte bara på kontoret”

2017-09-12 skolvarlden.se

Studie- och yrkesvägledaren Victor Kaustinen om värdet av att bygga relationer: ”För att vi ska veta vilka verktyg eleverna behöver måste vi lära känna dem och skapa relationer och det går inte att göra enbart på kontoret”, skriver han.

8 av 10 mattelärare osäkra på att lära ut programmering

2017-09-11 skolvarlden.se

Sju av tio högstadielärare i matematik saknar utbildning i programmering. Och åtta av tio mattelärare på högstadiet känner sig osäkra inför att undervisa i ämnet. Det visar en undersökning från Lärarnas Riksförbund.

Duschbås i skolan ska förhindra smygfotografering

2017-09-08 svt.se

Elever vill inte duscha i skolan på grund av rädsla att bli fotograferade. Kramfors kommun kommer därför inom en snar framtid att införa mobilförbud, och funderar också att införa enskilda duschbås i deras hallar.

Sveriges elevråd: Skoluniform döljer problematiken med mobbning

2017-09-08 svt.se

Skoluniform är obligatoriskt på en högstadieskola i Norrköping. Men Sveriges elevråd är starkt emot att elever ska ha skoluniform. - Det begränsar elevernas frihet att kunna uttrycka sig. Alla är olika, alla vill klä sig olika, säger Lino Eriksson, vice ordförande Sveriges elevråd.

Skolskåp var knarkcentral – elev misstänks för brott

2017-09-08 trelleborg.lokaltidningen.se

En elev som är under femton misstänks ha sålt narkotika till andra elever på en högstadieskola i Trelleborgs kommun. - Vi kallades till skolan igår, sedan en stor mängd portionsförpackad narkotika hittats i hans skåp. Mängden gör att vi misstänker att det rör sig om överlåtelsesyfte, säger Alexandra Johansson vid Trelleborgspolisen.

Ökad digital kompetens i Värmlands skolor

2017-09-07 it-pedagogen.se

FUNDIG, Forskarskolan för undervisningens digitalisering, har nu startat på Karlstads universitet. Syftet är att de antagna lärarna ska vara med och bidra till att stärka utvecklingen av skolans digitala kompetens.

Högskolebehörighet ska locka till yrkesprogram

2017-09-07 sverigesradio.se

Regeringen vill göra om undervisningen på gymnasiets yrkeslinjer så att alla elever får behörighet att läsa vidare på högskolor och universitet.

Unik skolsatsning i Biskopsgården

2017-09-06 gp.se

Sjumilaskolan i Biskopsgården har länge stått för svarta rubriker. I våras hade knappt en tredjedel av niorna godkända betyg i alla ämnen. Nu drar ett nytt pilotprojekt igång för att ge eleverna en stadigare grogrund och målet är långt ifrån blygsamt.

Forskningsprojekt ska ta reda på vad som får elever att må bra

2017-09-06 skolvarlden.se

Nu ska ett forskningsprojekt i Norrbotten ta reda på vad som gör att elever mår bra. – Vi vet att det är viktigt att må bra för att kunna lära, säger Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap.

Ny förskola i Landskrona satsar på toppmodern belysningsteknik

2017-09-05 it-pedagogen.se

Neptun är den första förskolan i Sverige som har installerat en ny variant av dynamisk belysningsteknik, en belysning som liknar dagsljus.

”Fem steg för skolan att bryta utanförskapet”

2017-09-05 skolvarlden.se

”Vill man professionalisera skolan så behöver man hitta ett systematiskt arbetssätt – där man analyserar innan man agerar”, skriver debattörerna med utgångspunkt i mångårig erfarenhet och neuropsykologisk och pedagogisk forskning.

Fridolin: Kösystemet till friskolor ska göras om

2017-09-05 skolvarlden.se

Gustav Fridolin vill se ett nytt kösystem till friskolor. Ministern vill också se en lagändring före riksdagsvalet som ger huvudmännen ansvar för att det blir en blandad elevsammansättning på landets skolor.

Skolforskare: ”Utveckla elevernas förmåga att tänka”

2017-09-04 svt.se

Lärarens förmåga att leda en klass är helt avgörande för att det ska bli en hög undervisningskvalitet. Forskning har visat att det finns tre framgångsfaktorer som leder till att elever går vidare till akademisk utbildning, och dessutom motverkas mobbning och disciplinproblem.

”Ordning i klassrummet är föräldrars ansvar”

2017-09-04 skolvarlden.se

Föräldrarna är medansvariga för stöket i klassrummet. Det menar läraren Anna-Karin Wyndhamn, pedagogisk forskare vid Göteborgs universitet – som just nu har en annorlunda arbetsuppgift.

Sätt ord på lärarens ”tysta kunskap”: Höjer respekten

2017-09-01 skolvarlden.se

Lärares tysta kunskap handlar om allt det där läraren gör per automatik, utan att behöva tänka på det. Men lärare måste börja sätta ord på den här kunskapen. - Det skulle höja respekten för yrket, menar före detta läraren och lärarutbildaren Gunnar Cardell.

11-åringar jobbar för kriminella gäng

2017-09-01 svt.se

Kriminella nätverk i Eskilstuna utnyttjar barn som hjälpredor i sina knarkaffärer. Det uppger polisen till P4 Sörmland.

Lärarna slår larm: Mobbning allt vanligare

2017-08-31 svt.se

Nästan hälften av alla mellan- och högstadielärare uppger att de haft problem med nätkränkningar eller nätmobbning bland eleverna på skolan. Ju högre upp i årskurserna ju vanligare blir det, det visar en undersökning Lärarbarometern gjort på uppdrag av Telenor.

Varannan lärare ser nätkränkningar på jobbet

2017-08-31 skolvarlden.se

Hälften av mellan- och högstadielärarna tycker att deras skolor har problem med nätkränkningar. - Vi är tyvärr inte förvånade, säger barn- och elevombudet (BEO) Caroline Dyrefors Grufman.

Pojkar – största förlorarna på dålig skola

2017-08-30 lararnastidning.se

Pojkar är större förlorare än flickor i skolor med låg kvalitet. Det visar en amerikansk studie vars resultat är samstämmigt med en svensk rapport. Här är könsskillnaden till och med ännu större.

12 000 Södertäljeelever i unikt projekt för en hållbar framtid

2017-08-30 it-pedagogen.se

Över 12 000 elever från alla Södertäljes skolor deltar i ett unikt projekt för en hållbar framtid, med fokus på forskning, innovation, företagande och högre utbildning.

Bildläraren Maria undervisar i datalogiskt tänkande

2017-08-30 skolvarlden.se

Programmering och ny digital teknik hör inte bara hemma i matematik- och teknikämnet. Det menar läraren Maria Franzén som arbetar med datalogiskt tänkande i bildämnet varje dag. - Det här ska genomsyra skolans alla ämnen, säger hon.

Gymnasietjej utsatt för sexuella trakasserier – killar stängs av från undervisning

2017-08-29 svt.se

Flera killar har stängts av från Hågestaskolan i Sollefteå efter att ha utsatt en tjej för sexuella trakasserier, genom att ställa sig runt henne och säga nedsättande sexuella kommentarer.

Varannan skola brister i elevhälsan

2017-08-29 skolvarlden.se

Varannan grund- och gymnasieskola brister i arbetet med elevhälsan. Det visar Skolinspektionens statistik för första halvåret 2017. - Det här är ingen nyhet för oss, säger Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges elevkårer.

Nätmobbning bland skolelever ett växande problem

2017-08-29 svt.se

För många unga innebär skolstarten en återkomst till en vardag med kränkande kommentarer, hot och olovliga publiceringar på internet. Över hälften av lärarna i mellan- och högstadiet uppger att deras skola har problem, en av dem är Christian Gerecht på Västra Stenhagenskolan i Uppsala.

Elever: Lärare pratar inte om näthat

2017-08-28 news55.se

Elaka kommentarer, olovliga bildpubliceringar och hot – så kan kränkningar och mobbning på nätet se ut för unga. Och det har blivit värre, berättar elever som TT har träffat.

Lärarbristen hotar flera ämnen: ”Alarmerande”

2017-08-28 skolvarlden.se

Lärarbristen är på väg mot nya rekordnivåer. Skolvärldens granskning visar hur stor bristen på behöriga lärare är – ämne för ämne. - Det är redan alarmerande och gör vi inget blir situationen ohållbar, säger Kent Fredholm, ordförande i Språklärarnas Riksförbund.

Ny satsning på unga traineer för att öka intresset för pedagogyrket

2017-08-28 it-pedagogen.se

Kravet på de sökande till traineetjänsterna var att de ska vara mellan 18-22 år och ha en fullgjord gymnasieutbildning med högskoleförberedande behörighet.

Överläkaren: ADHD har många positiva sidor

2017-08-25 skolvarlden.se

Med nya boken ”Fördel ADHD” vill Anders Hansen nyansera bilden av ADHD. Han ställer sig också frågan hur den perfekta skolan för elever med diagnosen skulle se ut.

Musik skapad av (o)ljud från klassrum ska uppmärksamma skolproblematik

2017-08-25 it-pedagogen.se

Studiero i klassrummet är en förutsättning för elevers kunskapsresultat och för lärares välmående. Trots det är studiero något som saknas i flera av landets skolor.

Hunden Harry är snart fullärd pedagog

2017-08-25 ystad.lokaltidningen.se

Harry, 2,5 år, är snart färdigutbildad som pedagoghund. När barn har svårt att läsa ska Harry vara den som får det att släppa.

600 barn med NPF lämnar sina berättelser till regeringen

2017-08-24 it-pedagogen.se

I fredags, den 18 augusti lämnade Hjärnfonden över 600 barns och föräldrars önskemål på en bättre skolmiljö till Utbildningsdepartementet.

De utbildar lärare med målet att stoppa killars våld i skolan

2017-08-24 svt.se

Skolpersonalen på Årbyskolan i Eskilstuna utbildades idag i hur man stoppar och motverkar killars våld.

Ny hjärnforskning hjälper lärare i undervisningen

2017-08-24 skolvarlden.se

Nya resultat från hjärnforskare kan hjälpa lärare att utveckla undervisningen – och bidra till en likvärdig skola. Men det är långt mellan laboratorium och klassrum.

Många lärare sjukskriver sig

2017-08-23 statskoll.se

Under semestertider brukar antalet nya sjukfall minska, men de ökar igen direkt efter sommarsemestrarna. Det märks särskilt inom skolsektorn där gruppen lärare och skolledare sticker ut i jämförelse med andra yrkesgrupper.

Larmet: Allt yngre flickor lockas av kriminalitet

2017-08-23 svt.se

Organisation Unga Kris slår nu larm om att flickor som lockas av kriminella kretsar blir allt yngre. Problemet har vuxit i det tysta och nu berättar före detta kriminella kvinnor om en skrämmande utveckling. - Det här problemet finns överallt och åldern sjunker bara, säger Leyla Tatlicioglu, 28, vice ordförande för Unga Kris.

Stipendier och bonusar ska locka lärare

2017-08-23 skolvarlden.se

Pajala är en av flera kommuner i Norrbotten som erbjuder 3 000 kronor i månaden till den som utbildar sig till lärare. Och drastiska åtgärder behövs. - Vi har ett jätteproblem med lärarbrist här, säger LR-ombudet Mikael Kemi.

Fjärrundervisning öppnar för nya möjligheter

2017-08-17 it-pedagogen.se

Stockholmslärare ska i framtiden kunna undervisa framför en kamera på en skola, medan eleverna samtidigt följer lektionen på en skärm på en annan skola.Tekniska hjälpmedel ska överbrygga geografiska avstånd.

Debattörer kräver mer hem- och konsumentkunskap i skolan

2017-08-16 lararnastidning.se

Svenska elever saknar grundläggande kunskaper om livsmedelshygien, enligt en ny avhandling. På Dagens Nyheters debattsida kräver nu forskare och ämnesföreträdare en utökad timplan i hem- och konsumentkunskap.

Läsa-räkna-garanti planeras inför nästa höst

2017-08-16 svt.se

Regeringen går vidare med förslaget om en läsa-skriva-räknagaranti. Det beskedet ger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) SVT Nyheter. På torsdag fattar regeringen det formella beslutet om att skicka förslaget till lagrådet.

Många barn berättar aldrig om mobbningen

2017-08-16 forskning.se

Föräldrar och lärare beskrivs ofta ha en nyckelroll för att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Men forskning från Göteborgs universitet visar att mobbade barn har en betydligt sämre relation till både föräldrar och lärare – något som bidrar till att de inte berättar om mobbningen och inte heller får den hjälp de behöver.

Få falkblick på samspelet

2017-08-15 forskolan.se

Forskaren Sara Dalgren använder begreppet inbäddad undervisning för att visa hur förskollärare fångar barnens lust att lära i vardagssituationer.

Sömnforskarens bästa tips inför skolstarten

2017-08-15 svt.se

Adjöss sovmorgnar och sena kvällar. Skolstarten är här. Sömnforskaren Christian Benedict ger sina bästa tips på hur du bäst vänjer kroppen vid vardagslunket. - Det är viktigt att du utsätter dig för dagsljus under dagen, säger han.

Lärarbrist inför höstterminen

2017-08-14 sverigesradio.se

Lärarbristen i landet är fortsatt stor inför hösten. Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att drygt 7000 lärarjobb fanns att söka i juli månad.

Specialläraren: Skolor lägger problemen i elevens knä

2017-08-14 skolvarlden.se

Elever med autism, adhd eller en annan funktionsvariation bemöts inte tillräckligt bra av den svenska skolan. Men små medel och en öppenhet för kreativa lösningar kan göra stor skillnad inför skolstarten, menar specialpedagogen Daniel Johansson.

”Läget är akut”

2017-08-14 skolvarlden.se

Låt obehöriga med akademisk examen plugga till lärare på arbetstid. - Det kan vara ett sätt att få fram fler lärare. Situationen i skolan är nu så akut att det måste till extra ordinära åtgärder, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Unika siffror: Så mycket ökar lärarbristen

2017-08-11 skolvarlden.se

Dagens kris är bara början. Bristen på legitimerade och behöriga lärare kommer att öka dramatiskt, visar Skolvärldens granskning av Sveriges 158 523 legitimerade grund- och gymnasielärare. Risken är stor att flera områden i Sverige om några år helt kommer att sakna behöriga lärare i centrala ämnen. - Krisen har nu gått så långt att det inte längre går att utbilda fram så många lärare som behövs, varnar Fredrik Svensson, utredare på UKÄ.

Anna-Eva tilldelades pedagogiskt pris

2017-08-11 svt.se

Idag på Lärardagen för gymnasieskolan och vuxenutbildningen delade Örebro kommun ut ett pedagogiskt pris. Priset gick till läraren Anna-Eva Olsson.

Nya skolor behöver byggas för att klara befolkningsökningen

2017-08-11 sverigesradio.se

Ökningen av grundskoleelever i Sverige ställer höga krav på kommunerna som nu måste bygga många skolor på kort tid.

Ta rätt beslut i klassrummet

2017-08-10 skolvarlden.se

Som lärare står du inför utmaningen att ta hundratals beslut före, under och efter varje lektion. Det handlar om allt från hur du hälsar, möblerar och inleder, var du står i rummet till vilket material, vilken metod och vilken struktur du använder och hur du disponerar tiden.

Så kan psykisk ohälsa lindras i skolan

2017-08-10 skolvarlden.se

Den psykiska ohälsan på skolorna ökar lavinartat – trots satsningar på elevhälsan. Nu kräver Lärarnas Riksförbunds studerandeförening att lärarna – som ofta axlar ansvaret för elevernas ohälsa – utbildas i att arbeta med elevhälsan. - Det är extremt bristfälligt i dag. Vi måste kvalitetssäkra hur vi får in elevhälsan under VFU, säger, Mimmi Rönnqvist, ordförande i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening.

Gratis träning lockar unga

2017-08-10 skovdenyheter.se

I två veckor, fram tills sommarlovet tar slut, kan barn i Skövde träna gratis. Tio olika sporter står på programmet och det är öppet för alla. - Det är bara att komma hit, säger en av ledarna Mikael Persson Riis.

Förslaget: Så ska fler klara gymnasiet

2017-08-09 skolvarlden.se

Möjlighet för niondeklassare att praoa på gymnasiet, individuella utbildningsplaner och en tydligare vägledarroll. Det föreslår Moderaterna för att fler ska klara gymnasiet på utsatt tid.

Nu har alla lärare rätt att ”visselblåsa”

2017-08-09 skolvarlden.se

Anställa på fristående skolor omfattas nu av meddelarskyddet på samma sätt som offentliganställda lärare. Den nya lagen trädde i kraft under sommaren. - Det är en viktig förändring, säger Lärarnas Riksförbunds chefsjurist Kristina Rollbäck.

Ny forskning: Så fungerade 100 procent inkludering

2017-08-08 skolvarlden.se

Hundraprocentig inkludering – är det möjligt? I en ny avhandling föjer specialpedagogen Inga-Lill Matson en kommun som införde ”en skola för alla” på 1990-talet.

Bra att förskoleklassens roll blir förtydligad

2017-08-08 it-pedagogen.se

Lärarförbundet välkomnar regeringens förslag om att införa en obligatorisk förskoleklass och att i samband med detta införa skolplikt.

Arabiska ska erbjudas som modernt språk

2017-08-08 hd.se

Som en av få kommuner i Sverige kommer Bjuv till hösten att erbjuda grundskoleelever att läsa arabiska som modernt språk. Det var på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde som det beslutades att arabiska inte bara ska kunna erbjudas som modersmålsundervisning, utan även inom ramen för moderna språk.

”Släpp normkritiken i klassrummet”

2017-08-07 skolvarlden.se

Lyft in arbetet med normkritik i varje klassrum, i varje ämne, hela tiden. - Vi måste sluta att ta de heteronormativa och patriarkala former som finns runt om oss i vardagen för givet och istället börja ifrågasätta dem, menar Sanna Mac Donald, språklärare som också föreläser om normkritik.

Skolplikt från sex års ålder redan nästa år

2017-08-04 skolvarlden.se

Regeringen vill att förskolan från och med nästa hösttermin är en obligatorisk del av skolväsendet och att skolplikten utökas till tio år. - Förskoleklassen ger en jämlik start i barns upptäckande av språk, matematik och andra kunskaper, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Läraren: 5 faktorer som höjer elevernas mattekunskaper

2017-08-03 skolvarlden.se

"Om du fortsätter öva och öva på det här sättet kommer det komma den dagen där du kan lösa matematiska uppgifter utan problem", skriver Azad Marof, gymnasielärare i matematik.

Stockholmselever lär sig förebygga självmord

2017-08-03 lararnastidning.se

Tusentals högstadieelever i Stockholm utbildas i att förebygga självmord genom den så kallade YAM-metoden, rapporterar Dagens Nyheter.

Undervisningen mer inkluderande med digitala läromedel

2017-08-02 it-pedagogen.se

Fler än 8 av 10 lärare tycker att digitala läromedel är viktiga för att möta elever med särskilda behov. Enligt en LR-rapport kan digitala läromedel bidra till en mer inkluderande undervisning.

Majoritet vill behålla fria skolvalet

2017-08-02 lararnastidning.se

Det fria skolvalet har ett starkt stöd bland väljarna. 64 procent av de tillfrågade tycker det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. Det visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

Undersökning: Så tycker partiernas väljare om skolfrågorna

2017-08-01 skolvarlden.se

Nästan 7 av 10 väljare vill att staten bör ha huvudansvaret för de skolor som i dag är kommunala. Det visar en ny undersökning av Lärarnas Riksförbund. - Det är fullt rimligt att folk tycker som de gör, säger Svante Tideman, vice ordförande för LR.

Pojkar dominerar i klassrummet

2017-08-01 skolvarlden.se

Pojkar talar mest i klassrummet. Men inte om samma saker som flickor. Nina Eliasson har forskat på högstadieelevers talutrymme i klassrummet och uppmanar lärare att ställa frågor som kräver eftertanke.

Brister i arbetsmiljön för lärare och elever

2017-08-01 lararnastidning.se

Dålig arbetsmiljö gör både lärare och elever stressade och sjuka. Lärarförbundet och Sveriges elevkårer presenterar sex punkter för att komma till rätta med problemen.

Obligatorisk lovskola sätter större press på elever att delta

2017-07-31 sydsvenskan.se

Från första augusti blir det obligatoriskt för kommuner och friskolor att erbjuda lovskola till elever som inte når målen. Många kommuner uppfyller redan de nya kraven. Lagen blir mer en hjälp att sätta press på elever att gå i lovskola. - Hittills har det varit ett öppet erbjudande som varit ganska enkelt tacka nej till. Nu blir det striktare, säger Mats Nilsson i Helsingborg.

Fridolin lovar satsa nya miljarder på skolan

2017-07-31 skolvarlden.se

Gustav Fridolin avslutade sitt tal i Almedalen med att prata om skola och utbildning. - Får jag som jag vill så går vi hela vägen och genomför Skolkommissionens förslag, tillför sex miljarder till skolan och staten tar åter ansvar för jämlikhet i skolsystemet, sa utbildningsministern.

Stressade barn löper större risk att få kroppssmärtor

2017-07-31 svt.se

Stressade barn har dubbelt så ofta ont i huvudet och musklerna. Det visar en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH i Stockholm.

Hon ger skolfokus på talen i Almedalen

2017-06-30 skolvarlden.se

Statsvetaren Jenny Madestam kommer exklusivt för Skolvärlden att kommentera skolpolitiken i varje partiledartal under årets Almedalsvecka. - Skolan kommer vara en av de hetaste frågorna i partiledartalen, säger hon.

Så mycket har lärarnas snittlöner ökat

2017-06-30 skolvarlden.se

Genomsnittet för lärarlönerna har ökat, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Men trots att kurvan pekar uppåt så är lönerna fortfarande för låga och lönesystemet otydligt, menar LR:s ordförande Åsa Fahlén. - Det behövs ett mycket tydligare lönesystem, säger hon.

Ny forskning: Inställningen till skolan påverkar betygen

2017-06-30 it-pedagogen.se

Elevers inställning till och avsikter med sina gymnasiestudier påverkar hur de presterar i skolan, visar ny forskning från Luleå tekniska universitet. - De som har intentionen att läsa vidare ser till att prestera för att nå dit, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation.

Regeringen: Alla nationella prov ska bli digitala

2017-06-29 svt.se

Alla nationella prov i grundskolan och gymnasiet ska bli digitala. Det vill regeringen, som i dag beslutar om en så kallad lagrådsremiss i frågan. Efter nästa sommar vill man att de första digitala proven ska finnas på plats.

Föräldrarna: Skolan brister i stöd till barn med NPF

2017-06-29 skolvarlden.se

8 av 10 föräldrar till barn med NPF svarar i en ny undersökning att barnen inte får det stöd de behöver i skolan. - Våra medlemmar larmar om att det går åt fel håll, säger Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Attention.

Orosanmälningar från polisen ökar markant

2017-06-29 skd.se

På bara några år har polisens orosanmälningar gällande barn 15-18 år ökat dramatiskt. 2013 var de 371 på ett år. Förra året var de 1 163 stycken. Problemen har förvärrats, men polisen har också blivit bättre på att anmäla.

Så vill Anna Ekström kopiera framgångslandet

2017-06-28 skolvarlden.se

Sverige har mycket att lära av Japan när det kommer till skola. Det menar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström som imponeras över likvärdigheten i landets skolor. - Jag gillar att man gör karriär som lärare genom att gå till skolor med större och större utmaningar, säger hon.

Ministern om nya OECD-rapporten: ”Positivt”

2017-06-27 skolvarlden.se

En ny OECD-rapport visar att regeringens åtgärder i skolan har börjat ge resultat. Men mycket finns kvar att uträtta för lärarna, menar minister Helene Hellmark Knutsson. - Vi behöver använda andra yrkeskategorier i skolan, som till exempel lärarassistenter, säger hon.

Ny kurs för lärare ska hjälpa särbegåvade barn

2017-06-27 sverigesradio.se

Särbegåvade barn, alltså barn med högt IQ, som inte får den stimulans de behöver i skolan, kan bland annat bli stökiga och även få depressioner.

Så vill 18-åriga Tom få barnen att släppa Ipaden

2017-06-26 aftonbladet.se

Tom Hellberg, 18, har satt fart på de allra yngsta på sin gamla skola. Genom hans projekt ”Barn i rörelse UF” har eleverna kunnat prova på flera olika aktiviteter efter skoltid, helt gratis. - Jag vill hjälpa barnen att släppa surfplattorna och få upp ögonen för hur bra man mår av att röra på sig, säger han.

Nytt drogmönster bland unga – Tramadol ökar

2017-06-26 svt.se

Missbruket av det smärtstillande läkemedlet Tramadol har ökat kraftigt. I Skåne är det så vanligt att forskare varnar för ett helt nytt drogmönster.

Elever godkänns som simkunniga – kan inte simma

2017-06-26 svd.se

Många barn som kommer till privat simskola har helt felaktigt godkänts som simkunniga i skolan. En del grundskolor godkänner barn som simkunniga – trots att barnen inte kan simma, enligt fler insatta personer som SvD har talat med.

”Elever måste ta ansvar för studieron”

2017-06-22

Skriv in i läroplanerna att elever ska visa respekt för sina lärare. Det förslår Skolkommissionen. - Elever har ett ansvar att uppträda respektfullt mot lärare och för att anstränga sig för att skapa en god skolmiljö, säger Skolkommissionens yngsta ledamot Erik Blom.

125 000 elever väntas plugga upp betyget i sommar

2017-06-22 svt.se

Sommarlovet är förstås efterlängtat av många. Men faktum är att många elever går i skolan också under delar av sommarlovet eller andra lov. I år kan det handla om så många som 125 000 ungdomar, enligt Skolverket.

Två timmar mentorskap i veckan för nya lärare

2017-06-22 skolvarlden.se

Alla nya lärare i Mjölby kommun erbjuds ett gediget introduktionsprogram med två timmars avsatt tid för mentorskap varje vecka. - De nya lärarna tycker att det är jätteskönt. De känner att de får en bra start att komma in i yrket, säger läraren Emma Forsén.

Fortsatt lärarbrist i grundskolan

2017-06-20 svd.se

Bristen på grundskollärare är fortsatt stor i Sverige, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Mellan januari och maj utannonserades fler än 21 000 lediga tjänster. Men lärarbristen skiljer sig över landet – och i gymnasiet har den minskat.

Miljardsatsning ska göra skolan mer jämlik

2017-06-20 skolvarlden.se

Regeringen vill satsa ytterligare 1,5 miljarder för att göra skolan mer jämlik. Pengarna är tänkta att främst gå till utsatta skolor. - Detta är någonting vi verkligen behöver, säger Eva Norman Persson, grundskolelärare i Malmö.

Bris: Utsatta barn mer isolerade när stödinsatser pausar – så kan just du göra skillnad för unga i sommar

2017-06-19 st.nu

Sommarlovet kan se väldigt olika ut. En del barn har hela sommarlovet planerat redan i juni och aktiviteter som familjesemester, lägervistelser och idrottscuper avlöser varandra. För andra barn är sommarlovet förknippat med en känsla av ensamhet, att kanske vara kvar hemma medan kompisarna försvinner iväg.

Leksaken ökar koncentrationen för eleverna i Kringlaskolan

2017-06-19 svt.se

På Kringlaskolan har man beställt in de populära leksakerna fidget spinners. - Det är ungefär som en stressboll, säger Sirkka Persson, rektor vid Kringlaskolan.

Här fångar elevhälsan upp mobbningen på nätet

2017-06-19 svt.se

Skolkuratorn Bella Engvall håller koll på flödet i sociala medier. För det är dit som konflikter och mobbning har flyttats, menar hon och kollegan Marie Sellberg. - Utanförskapet är inte lika synligt på skolgården längre. Det hittar man på nätet, säger Bella Engvall.