Nyhetsarkiv

Hon ger skolfokus på talen i Almedalen

2017-06-30 skolvarlden.se

Statsvetaren Jenny Madestam kommer exklusivt för Skolvärlden att kommentera skolpolitiken i varje partiledartal under årets Almedalsvecka. - Skolan kommer vara en av de hetaste frågorna i partiledartalen, säger hon.

Så mycket har lärarnas snittlöner ökat

2017-06-30 skolvarlden.se

Genomsnittet för lärarlönerna har ökat, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Men trots att kurvan pekar uppåt så är lönerna fortfarande för låga och lönesystemet otydligt, menar LR:s ordförande Åsa Fahlén. - Det behövs ett mycket tydligare lönesystem, säger hon.

Ny forskning: Inställningen till skolan påverkar betygen

2017-06-30 it-pedagogen.se

Elevers inställning till och avsikter med sina gymnasiestudier påverkar hur de presterar i skolan, visar ny forskning från Luleå tekniska universitet. - De som har intentionen att läsa vidare ser till att prestera för att nå dit, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation.

Regeringen: Alla nationella prov ska bli digitala

2017-06-29 svt.se

Alla nationella prov i grundskolan och gymnasiet ska bli digitala. Det vill regeringen, som i dag beslutar om en så kallad lagrådsremiss i frågan. Efter nästa sommar vill man att de första digitala proven ska finnas på plats.

Föräldrarna: Skolan brister i stöd till barn med NPF

2017-06-29 skolvarlden.se

8 av 10 föräldrar till barn med NPF svarar i en ny undersökning att barnen inte får det stöd de behöver i skolan. - Våra medlemmar larmar om att det går åt fel håll, säger Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Attention.

Orosanmälningar från polisen ökar markant

2017-06-29 skd.se

På bara några år har polisens orosanmälningar gällande barn 15-18 år ökat dramatiskt. 2013 var de 371 på ett år. Förra året var de 1 163 stycken. Problemen har förvärrats, men polisen har också blivit bättre på att anmäla.

Så vill Anna Ekström kopiera framgångslandet

2017-06-28 skolvarlden.se

Sverige har mycket att lära av Japan när det kommer till skola. Det menar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström som imponeras över likvärdigheten i landets skolor. - Jag gillar att man gör karriär som lärare genom att gå till skolor med större och större utmaningar, säger hon.

Ministern om nya OECD-rapporten: ”Positivt”

2017-06-27 skolvarlden.se

En ny OECD-rapport visar att regeringens åtgärder i skolan har börjat ge resultat. Men mycket finns kvar att uträtta för lärarna, menar minister Helene Hellmark Knutsson. - Vi behöver använda andra yrkeskategorier i skolan, som till exempel lärarassistenter, säger hon.

Ny kurs för lärare ska hjälpa särbegåvade barn

2017-06-27 sverigesradio.se

Särbegåvade barn, alltså barn med högt IQ, som inte får den stimulans de behöver i skolan, kan bland annat bli stökiga och även få depressioner.

Så vill 18-åriga Tom få barnen att släppa Ipaden

2017-06-26 aftonbladet.se

Tom Hellberg, 18, har satt fart på de allra yngsta på sin gamla skola. Genom hans projekt ”Barn i rörelse UF” har eleverna kunnat prova på flera olika aktiviteter efter skoltid, helt gratis. - Jag vill hjälpa barnen att släppa surfplattorna och få upp ögonen för hur bra man mår av att röra på sig, säger han.

Nytt drogmönster bland unga – Tramadol ökar

2017-06-26 svt.se

Missbruket av det smärtstillande läkemedlet Tramadol har ökat kraftigt. I Skåne är det så vanligt att forskare varnar för ett helt nytt drogmönster.

Elever godkänns som simkunniga – kan inte simma

2017-06-26 svd.se

Många barn som kommer till privat simskola har helt felaktigt godkänts som simkunniga i skolan. En del grundskolor godkänner barn som simkunniga – trots att barnen inte kan simma, enligt fler insatta personer som SvD har talat med.

”Elever måste ta ansvar för studieron”

2017-06-22

Skriv in i läroplanerna att elever ska visa respekt för sina lärare. Det förslår Skolkommissionen. - Elever har ett ansvar att uppträda respektfullt mot lärare och för att anstränga sig för att skapa en god skolmiljö, säger Skolkommissionens yngsta ledamot Erik Blom.

125 000 elever väntas plugga upp betyget i sommar

2017-06-22 svt.se

Sommarlovet är förstås efterlängtat av många. Men faktum är att många elever går i skolan också under delar av sommarlovet eller andra lov. I år kan det handla om så många som 125 000 ungdomar, enligt Skolverket.

Två timmar mentorskap i veckan för nya lärare

2017-06-22 skolvarlden.se

Alla nya lärare i Mjölby kommun erbjuds ett gediget introduktionsprogram med två timmars avsatt tid för mentorskap varje vecka. - De nya lärarna tycker att det är jätteskönt. De känner att de får en bra start att komma in i yrket, säger läraren Emma Forsén.

Fortsatt lärarbrist i grundskolan

2017-06-20 svd.se

Bristen på grundskollärare är fortsatt stor i Sverige, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Mellan januari och maj utannonserades fler än 21 000 lediga tjänster. Men lärarbristen skiljer sig över landet – och i gymnasiet har den minskat.

Miljardsatsning ska göra skolan mer jämlik

2017-06-20 skolvarlden.se

Regeringen vill satsa ytterligare 1,5 miljarder för att göra skolan mer jämlik. Pengarna är tänkta att främst gå till utsatta skolor. - Detta är någonting vi verkligen behöver, säger Eva Norman Persson, grundskolelärare i Malmö.

Bris: Utsatta barn mer isolerade när stödinsatser pausar – så kan just du göra skillnad för unga i sommar

2017-06-19 st.nu

Sommarlovet kan se väldigt olika ut. En del barn har hela sommarlovet planerat redan i juni och aktiviteter som familjesemester, lägervistelser och idrottscuper avlöser varandra. För andra barn är sommarlovet förknippat med en känsla av ensamhet, att kanske vara kvar hemma medan kompisarna försvinner iväg.

Leksaken ökar koncentrationen för eleverna i Kringlaskolan

2017-06-19 svt.se

På Kringlaskolan har man beställt in de populära leksakerna fidget spinners. - Det är ungefär som en stressboll, säger Sirkka Persson, rektor vid Kringlaskolan.

Här fångar elevhälsan upp mobbningen på nätet

2017-06-19 svt.se

Skolkuratorn Bella Engvall håller koll på flödet i sociala medier. För det är dit som konflikter och mobbning har flyttats, menar hon och kollegan Marie Sellberg. - Utanförskapet är inte lika synligt på skolgården längre. Det hittar man på nätet, säger Bella Engvall.

Könsuppdelad undervisning ska bli omöjlig

2017-06-16 svt.se

Regeringen vill stoppa könsuppdelad undervisning i Sveriges skolor. Skolverket föreslår nu en ändrad läroplan, där rektorernas och lärarnas ansvar blir tydligare.

36 000 medlemmar efterlyser mer tid

2017-06-16 lararnastidning.se

Vi behöver mer tid. Tid för att förbereda och följa upp undervisningen. Så lyder svaret från 36 000 medlemmar i Lärarförbundet om hur skolan ska förbättras.

Kritik mot programmering på matten

2017-06-16 skolvarlden.se

Programmeringens intåg på matematiklektionerna kommer göra att eleverna lär sig mindre matte, befarar Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö. - Eleverna behöver mer mattetid, inte mindre, menar hon.

Formativ bedömning positivt för elever – men svårt för lärare

2017-06-15 skolvarlden.se

Ny forskning visar att formativ bedömning påverkar elevernas lärande positivt. Men arbetssättet är desto mer komplicerat för lärarna. - Det är väldigt komplext att genomföra formativ bedömning, säger Charlotta Vingsle som ligger bakom studien.

Skolmisslyckande kan bli en samhällsförlust på 53 miljarder kronor

2017-06-15 dn.se

De svenska 24-åringarna som inte har en gymnasial utbildning riskerar att hamna i utanförskap och bli en samhällsförlust på 53 miljarder kronor, visar en ny rapport.

Ny belysning i skolan hjälper elever att sova bättre

2017-06-15 it-pedagogen.se

Holla grundskola öppnades officiellt i september 2016 och man har valt att satsa på en belysningslösning där man kan justera armaturernas färgtemperatur från kallvitt till varmt vitt ljus i alla klassrum.

Regeringen föreslår obligatorisk prao

2017-06-14 skolvarlden.se

Regeringen vill återinföra obligatorisk prao i årskurs 8 och 9. - Det kan bli bra men det gäller att se till att det blir en kvalitativ prao, säger vägledaren Lena Hartvigsson.

Efter granskningen av proven: ”Oroväckande”

2017-06-14 skolvärlden.se

När lärarna Sara Bruun och Patricia Diaz granskade de nationella proven i engelska märkte de att de inte höll internationell standard. - Det är minst sagt oroväckande, säger Patricia Diaz. Nu försvarar den provansvarige vid Göteborgs universitet arbetsrutinerna kring proven.

Fler unga kontaktar vården för sina drogproblem

2017-06-13 sverigesradio.se

Sen 2006 har andelen unga killar och tjejer som tar kontakt med vården för drogproblem mer än fördubblats.

Få lärare anmäler misstänkt missbruk i elevers hem

2017-06-13 svd.se

Sju av tio lärare har misstänkt att en elev har en förälder som dricker för mycket alkohol, visar en Novusundersökning. Men trots anmälningsplikt, är det få lärare som orosanmäler till socialtjänsten. Linn, 28, växte upp med en pappa som missbrukade alkohol. - Jag önskade att någon i skolan skulle fråga hur jag mådde, säger hon.

Mobbade skolbarn har lågt förtroende för sin lärare

2017-06-12 lararnastidning.se

Barn som mobbas i skolan har ofta sämre relationer till lärare och föräldrar, visar en ny doktorsavhandling vid Göteborgs universitet. - Det kan förklara varför det är så många som aldrig berättar, säger Ylva Bjereld, doktorand vid institutionen för socialt arbete.

Går vi från digitala till virtuella klassrum?

2017-06-09 it-pedagogen.se

I takt med att fler skolor väljer digitala läromedel talas det nu om nästa steg – den helt virtuella undervisningen. Är vi på väg från det digitala till det virtuella klassrummet, och vad innebär en sådan utveckling?

Skolverkets lägesbedömning 2017

2017-06-09 skolverket.se

Lärarnas och förskollärarnas arbetsmiljö behöver förbättras för att fler ska vilja bli lärare, stanna kvar i, och återvända till yrket. Kommuner och fristående skolor behöver bli bättre på att utforma undervisningen utifrån elevers olika behov. Att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever är också ett prioriterat område som vi lyfter fram i lägesbedömningen 2017.

Bra resultat när elever får lära elever

2017-06-09 skolvarlden.se

Läraren Amra Dzindo jobbar aktivt med lärosättet ”Barn lär barn”. En metod som utgår från att elever i år 6 lär elever i lägre årskurser, och det har visat sig ge goda resultat. - När eleverna förklarar för varandra förstår de själva bättre, säger hon.

Starkt stöd för skolavslutningar i kyrkan

2017-06-08 sydsvenskan.se

Traditionens makt är stor, inte minst när det gäller skolavslutningar i kyrkan. Nästan åtta av tio tillfrågade svenskar vill ha kvar möjligheten till avslutningar i den miljön, enligt en ny SOM-undersökning.

Experimentet: De byter skola med varandra

2017-06-08 svt.se

Linköping är en av de mest segregerade kommunerna i landet. SVT Nyheter Öst lät fyra elever från de mest uppdelade skolorna byta plats för en dag.

Barn som pluggar och rör på sig mår bäst

2017-06-07 sverigesradio.se

Elva- och tolvåringar som både pluggar mycket och är fysiskt aktiva har bättre hälsa än de som inte är lika fysiskt eller intellektuellt aktiva.

Här kan föräldrar få böter om deras barn är mobbare

2017-06-07 metro.se

I staden Shawano i den amerikanska delstaten Wisconsin tror man sig ha hittat en lösning för att tampas med mobbare. En ny lagstiftning ska hjälpa att förebygga mobbning. Föräldrar till ett barn som mobbar ska kunna straffas med böter på upp till 3 000 kronor.

Kluven syn på försteläraruppdraget visar unik rapport

2017-06-07 it-pedagogen.se

Förstelärarna bidrar till att stärka undervisningen och skolutvecklingsarbetet. Samtidigt uppfattas uppdraget som otydligt. Detta är den bild som kommer fram i en stor undersökning som Malmö stad låtit göra om hur lärare, skolledare och förstelärarna själva uppfattar förstelärarreformen.

Unga har sämre hälsa

2017-06-05 svt.se

Flera rapporter visar att rökning och drickande bland unga minskar. Nu menar Region Jönköping att det är dags att börja med kampanjer för bättre mathållning, sömn och rörelse.

Höga halter av PCB i gammal gympahall

2017-06-05 svt.se

Under två år ska barn på låg och mellanstadiet ha gymnastik i Hammarhallen i Ljungby. Något som oroar föräldrar. I hallen har det uppmätts höga halter av miljöfarliga ämnet PCB.

Många barn berättar aldrig om mobbningen

2017-06-02 forskning.se

Föräldrar och lärare beskrivs ofta ha en nyckelroll för att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Men forskning från Göteborgs universitet visar att mobbade barn har en betydligt sämre relation till både föräldrar och lärare – något som bidrar till att de inte berättar om mobbningen och inte heller får den hjälp de behöver.

Så hjälper du elever med talrädsla

2017-06-02 skolvarlden.se

Ta det i små, små steg under trygga förhållanden, ge eleverna konkreta verktyg och träna lyssnarna. Det är några saker du kan göra för att hjälpa talrädda elever, säger läraren Daniel Sundin. En sak ska du absolut inte göra: Låta eleven slippa undan.

Digitalt verktyg ska stärka ungas självkänsla

2017-06-02 svt.se

Enligt BRIS ökar den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige. En ideell organisation med bas i Helsingborg har tagit fram ett digitalt verktyg som ska stärka ungas självkänsla.

Så hjälper du barn att sätta gränser på nätet

2017-06-01 it-pedagogen.se

Snapchat, Instagram, Periscope och onlinespel – barn och unga tillbringar allt mer av sin tid på nätet, något som kan skapa en oro bland vuxna.

Ungdomar har dålig koll på matkvalitet

2017-06-01 svt.se

Hälften av elever i årskurs 9 tror att det är okej att smaka på rå köttfärs innan stekning och lika många tror att åtta plusgrader är en bra temperatur i kylen. Ny forskning från Uppsala universitet visar att elever i årskurs 9 har bristande kunskap om mathygien.

Fler nyanlända byter skola för att lära sig bättre svenska

2017-06-01 skolvarlden.se

Byt skola och lär dig svenska bättre och fortare. Så resonerar flera nyanlända elever i Blekinge som väljer skola utifrån var de tror att de har bäst chans att lära sig språket.

Här får studenterna 80.000 för att stanna i skolan

2017-05-31 svt.se

För många studenter är det en självklarhet att åka på utomlandssemester för att fira att man ska ta studenten. Här har skolan valt att ge eleverna 80.000 kronor för en gemensam aktivitet, om de stannar hemma.

Lärare: Föräldrar kommer med förtäckta hot

2017-05-31 sverigesradio.se

Var tionde lärare i Varberg känner sig trakasserad, mobbad, kränkt eller diskriminerad. Lärare beskriver anonymt att föräldrar går över gränsen.

Så ska elever lära sig att granska källor

2017-05-30 skolvarlden.se

Det är glest med skolmaterial som fokuserar på funktionell källkritik. Därför har ett nytt projekt satts igång för att ta fram nya hjälpmedel och möta det ökade behovet. - Eleverna har varit mycket positiva och engagerade, säger läraren Marie Hannerstig som deltagit i projektet.

En av fyra föräldrar glömmer nätpratet

2017-05-29 it-pedagogen.se

Internet har kommit att utgöra en betydande del av barn och ungas vardag. I dag ägnar 62 procent av alla 13–16-åringar mer än tre timmar om dagen åt internet, en siffra som drygt fördubblats sedan 2010.

Ny metod för lärare skapar studiero i klassrummet

2017-05-29 skolvarlden.se

Forskare har hittat en modell som ska lösa lärarnas arbetsmiljöproblem. ”PAX i skolan” har minskat mängden störande och ofokuserat beteende till hälften, samtidigt som lärarnas stressnivå sjunkit till en tredjedel. - Det har blivit roligare att vara lärare, säger Cecilia Olsson, en av lärarna som deltagit i studien.

Samtalsmetod förebygger bråk i klassrummet

2017-05-26 svt.se

I Växjö utbildas nu lärare i en metod för att förebygga konflikter som uppstår i klassrummen.

Här lär sig 6-åringar programmering

2017-05-24 it-pedagogen.se

Skolverket vill att barn lär sig programmering i skolan. Först ut på Mariebergsskolan i Umeå är förskoleklasserna som startade sin programmeringsresa redan hösten 2016.

Klass 6 i Glanshammar bäst i panttävling – vann 20 000 kronor

2017-05-24 orebrokuriren.se

I konkurrens med 750 klasser över hela landet har eleverna i klass 3 på Carlshöjdsskolan i Umeå och klass 6 i Glanshammars skola i Örebro vunnit första pris i Pantameras nationella miljötävling.

Därför polisanmäler rektorer minderåriga elever

2017-05-24 svt.se

Det har blivit allt vanligare att elever i grundskolan polisanmäls. Vi har träffat Anne-Lie Vainik som forskat i ämnet på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon ville ta reda på varför rektorer polisanmäler minderåriga elever.

Vanneberga skola vill göra eleverna miljömedvetna

2017-05-23 kristianstadsbladet.se

Vanneberga skola och föräldraföreningen brukar ha en familjedag varje år. I år bjöd de in allmänheten också för att visa skolan.

860 idrottslärare saknas inför 2019

2017-05-23 skolvarlden.se

Om regeringens förslag om 100 timmar mer idrott i grundskolan ska bli verklighet krävs fler platser på lärarutbildningen. - Det måste tillsättas resurser. Vi är bara en viss mängd idrottslärare, och vi kämpar redan med det vi har, säger ämnesläraren Daniel Gomejzon.

Elever i Degerfors kämpade för duschbås – och kommunen lyssnade

2017-05-22 svt.se

Eleverna i Strömtorpsskolan i Degerfors har bett om duschbås till skolans omklädningsrum i ett och ett halvt års tid. Vid julen kom beskedet – kommunen renoverar duschutrymmena. Och snart står de nya lokalerna klara. - Det är en vinst för elevdemokratin, säger skolan SO-lärare Annika Konrad Henricsson.

Instagram får ungdomar att må dåligt

2017-05-22 dn.se

En brittisk undersökning rankar Instagram som den värsta sociala plattformen för ungdomars mentala hälsa. Medan Youtube har bäst inverkan.

Efterfrågan på digitala läromedel ökar snabbt

2017-05-19 it-pedagogen.se

Digitaliseringen av svensk skola går framåt och användningen av digitala läromedel ökar i snabb takt. Detta märktes inte minst under SETT-mässan i Stockholm som hade större fokus på digitala läromedel än tidigare och där intresset var mycket stort när Gleerups nya digitala läromedel premiärvisades.

Regeringen: Mer idrott i grundskolan

2017-05-19 svt.se

Regeringen föreslår fler idrottstimmar i grundskolan. Det innebär att man ändrar uppfattning – tidigare har idrottsminister Gabriel Wikström (S) sagt att regeringen säger nej till kravet på mer idrott i skolan.

Gymnasieministern vill ge nationella prov ökad betydelse

2017-05-18 lararnastidning.se

Regeringen vill stoppa ”snällbetygen” genom att stärka lagen och ge de nationella proven större betydelse vid betygssättning. Samtidigt sprids proven i dagsläget närmast okontrollerat bland eleverna före provtillfällena.

Tjejer får fler ”snällbetyg” än killar

2017-05-18 svt.se

Tjejer är inte bara bättre i skolan, och skriver bättre på nationella prov. SVT Nyheters granskning visar att utöver det får tjejer dessutom oftare ännu högre slutbetyg, än sina resultat på nationella proven. - Det är klart att det inte ska vara så, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Tivolipedagogen: Så skapar du Sveriges roligaste lektion

2017-05-18 skolvarlden.se

Lärare och elever blandas med karuseller och teknik. Tivolit Gröna Lund förvandlas till ett stort klassrum för en dag när drygt 3 000 elever samlas för att utföra fysikexperiment som annars inte går att göra i skolan.

Åtta sätt att undervisa hjärnsmart

2017-05-17 skolvarlden.se

Lärare behöver lära sig mer om hur hjärnan fungerar, särskilt i förhållande till digitala hjälpmedel. Det menar författaren och journalisten Tomas Dalström - som helst vill se ett totalt mobilstopp i skolan.

Skolinspektionen kräver insatser mot elevfrånvaro

2017-05-17 folkbladet.nu

En elev i Skellefteå har haft omfattande frånvaro och har inte fått godkänt betyg i något ämne under året.

Hälsofrämjande inslag i lärarjobbet

2017-05-16 it-pedagogen.se

Allt är inte bara elände i skolans värld – det finns också mycket som skapar meningsfullt och välbefinnande i lärarnas arbete. Sådana hälsobringande faktorer bör lyftas fram mer, menar Marie Nilsson, folkhälsopedagog vid Högskolan Kristianstad som nu disputerar vid Lunds universitet. Hennes avhandling handlar om hur man kan öka välmåendet i lärarnas vardag.

Upp till 1 500 elever per utbildad specialpedagog

2017-05-16 lararnastidning.se

Bristen på speciallärare och specialpedagoger är akut på många håll i landet. En undersökning från tidningen Specialpedagogik visar att skillnaderna mellan kommuner är stora: det kan gå mellan 78 och 1500 elever på en utbildad speciallärare eller specialpedagog.

Svenska Hjältar bjuder in 5 000 elever till Globen!

2017-05-15 aftonbladet.se

Nu drar Svenska Hjältar ut på skolturné! Den 30 maj besöker vi Globen för att prata med högstadieelever om civilkurage, mobbning och hur man kan göra världen till ett bättre ställe.

Avgående SPSM-chefen: ”Olikheter är en tillgång”

2017-05-15 skolvarlden.se

Lite mindre nån-annan-ism i skolans värld. Det önskar generaldirektören för Specialpedagogiska skolmyndigheten Greger Bååth när han inför pensionen summerar skolans arbete med elever i behov av särskilt stöd. - Det finns en tendens att det som ska göras kring de här elevgrupperna alltid förläggs till någon annan.

”Uppdelning i kön är icke-inkluderande”

2017-05-12 skolvarlden.se

Linnéa Claeson är handbollsproffs och jämställdhetskämpe på nätet och live. Hon tycker att frågan om könsuppdelade klassrum är komplex. - Det finns behov av fredade zoner, säger hon.

TV4-profilen: "Växte upp i en familj med beroendeproblematik"

2017-05-12 tv4.se

Omkring var femte barn i Sverige växer upp med en nära anhörig som har problem med alkohol, andra droger eller mår psykiskt dåligt.

”Många elever tycker Wikipedia är en wow-grej”

2017-05-11 skolvarlden.se

Använda Wikipedia i undervisningen? - Många elever tycker att det är en ”wow-grej” att publicera sig på Wikipedia, säger gymnasieläraren och Wikimediamedarbetaren Sara Mörtsell.

SVT-profilen: "Fråga varför barnen inte duschar"

2017-05-11 gp.se

Elever som inte duschar vill heller inte ta ut sig på gymnastiken. Det säger Kalle Zackari Wahlström. Han försökte få ungdomar att hitta glädjen med träning i tv-serien Gympaläraren. - Det leder till att de som inte rör sig på fritiden inte rör sig på gympan heller, säger han.

Skolbibliotekarier - experter på källkritik

2017-05-11 barometern.se

Källkritik, så självklart men ändå så svårt. I tider då falska nyheter och rykten tenderar att presenteras som sanningar öppnar Barometern-OT en liten skola, en källkritikskola.

Så väver du in programmering i vardagen på förskolan

2017-05-11 lararnastidning.se

Programmering på förskolan är inte bara robotar. - Använd det du har omkring dig, manar Katrin Jäverbring, förskollärare och utbildare i digital kompetens.

Skolmaten kryddas med matglädje

2017-05-10 svt.se

Trollkrubbet, skolrestaurangen på Lidens skola har i dagarna kammat hem två utmärkelser. Både som bästa matglädjeskola i Sverige i tävlingen Arla Guldko och som årets arbetslag 2017 i Framtidsmyran i Sundsvalls Kommunala Akademigala.

Läraradministratörer ger lärarna mer tid

2017-05-09 skolvarlden.se

På Gröna Dalenskolan i Bålsta får lärarna avlastning av läraradministratörer, som tar hand om uppgifter som ligger utanför undervisningen. - Jag kan spara fyra timmar en vecka, säger ämnesläraren Martina Söderlund.

Friluftsliv – en viktig del av skolan

2017-05-09 linkopingsposten.se

Skolans undervisning påverkar dess elever i allra högsta grad, och i en allt mer stillasittande vardag är inkluderingen av utomhuspedagogik och friluftsliv viktigare än någonsin. Därför arrangerade Naturskoleföreningen, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna en fortbildning i Linköping, som lockade ett 40-tal pedagoger ut i naturen.

Lärare manifesterade för en bättre skola

2017-05-09 svt.se

Under lördagen genomförde Lärarförbundet en manifestation i Karlstad. Syftet var att uppmärksamma arbetsmiljön i skolan och att många utbildade lärare valt att arbeta med någonting annat. Manifestationen gjordes tillsammans med Dansstudion i Karlstad– som gestaltade lärarnas situation med dans.

De hårdtränar för att kunna sitta stilla på lektionen

2017-05-09 svt.se

För att öka koncentrationen på lektionerna har Torhamns skola börjat med fyra minuters högintensiv träning några gånger i veckan. Efter bara en och en halv månad ser redan elever och lärare resultat.

Anmälda kränkningar på skolor ökar kraftigt

2017-05-09 skd.se

Antalet anmälningar där elever blir kränkta av en kamrat ökar kraftigt. Det senaste halvåret har 224 kränkningsanmälningar gjorts, nästan en fördubbling mot perioden före.

Marie Rödemark skapade läromedlet som inte fanns: "Jag tycker man ska bygga höghus"

2017-05-08 op.se

Hennes nybörjarlektioner i svenska har gett eko över hela Sverige och hjälpt tusentals nyanlända att komma i gång med språket i väntan på uppehållstillstånd. Franskläraren Marie Rödemark är en av grundarna till det framgångsrika SPRINT-projektet.

Fler skolor satsar på rasten

2017-05-08 lararnastidning.se

Allt fler av landets skolgårdar har en strukturerad form av rastverksamhet. Det visar en inofficiell kartläggning.

Konrads lärarhyllning blev en viral succé

2017-05-05 skolvarlden.se

För något år sedan skrev Konrad Winkvist en rad i ett skolarbete om varför lärare behövs. Hans mamma la ut svaret på Facebook i torsdags förra veckan och på bara några dagar har inlägget spridits i hundratusental på sociala medier. - Jätteskoj, det hade jag ingen tanke på när jag la ut det, säger mamma Hanna Markusson Winkvist.

Nätrapporten 2017: Vanligt att unga tjejer utsätts för sexuella trakasserier på nätet

2017-05-05 mynewsdesk.com

Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet det senaste året enligt Friends nätrapport 2017 som släpps idag. Bland tjejer i åldern 10-16 år har även var femte utsatts för sexuella trakasserier på nätet. Ett problem som beskrivs av unga tjejer är att killar tjatar om nakenbilder på dem eller själva skickar ”dick pics” - bilder på sina kön utan att de bett om det.

Fridolin: ”Lärare måste känna att de kan ingripa”

2017-05-04 skolvarlden.se

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) oroas över att många lärare är rädda för att ingripa vid konflikter i skolan. - Lärare måste både kunna och känna att de kan ingripa, säger han till Skolvärlden.

Prins Daniels magiska dans med tusentals skolsköterskor

2017-05-04 msn.com

- Ni är en väldigt viktig yrkeskår. Inte bara för Sveriges barn och ungdomar. Utan för hela det svenska samhället. Ni tar emot våra barn. Ni finns där. Ni mäter, väger och ger vaccinationer. Ni plåstrar om skrubbade knän och inte sällan ger ni lindring för ömma och stukade själar, sa prinsen vid besöket.

Snabbare droganalys i urinen

2017-05-03 sverigesradio.se

Det kommer hela tiden nya droger. Genom att ändra en komponent görs drogen laglig och det kan ta månader att få den klassad som olaglig. Nu arbetar forskare på Linköpingsuniversitet för att snabbare få reda på vilken drog en person tagit.

Skräpplockning ökar barns medvetenhet

2017-05-03 st.nu

För de förskolebarn och skolelever som deltar i kampanjen är skräpplockningen helt och hållet en pedagogisk aktivitet. Huvudpoängen är inte att barnen städar och håller rent i stunden, utan de lär sig mer om avfall, återvinning och hållbarhet. Vi vet att svenskar i alla åldrar skräpar ner, och ju tidigare vi kan nå och engagera barn, desto bättre.

Barn skapar en ny bättre värld

2017-05-02 corren.se

Vänskap, utanförskap, ensamhet. Det är svåra ämnen som Vikingstad skolas elever tar upp i sin musikal "Luckan". Musikalen spelas på Sagateatern.

18 000 elever deltar i Pantresan – Pantameras digitala miljötävling

2017-05-02 industri24.se

Med tävlingen och utbildningspaketet Pantresan har Pantamera utbildat och inspirerat elever från förskoleklass till årskurs sex kring miljö- och återvinningsfrågor i över tio år. Intresset för årets numera helt digitala Pantresa är rekordstort – 750 skolklasser är just nu i full gång att lära sig mer om pant, miljö och återvinning.

Reviderad läroplan för förskolan

2017-04-28 lararnastidning.se

Regeringen vill förtydliga och uppdatera dagens läroplan för förskolan. Bland annat ska det tydliggöras vad som menas med undervisning.

Vårbyskolans elever släpper ny app för boksamtal

2017-04-27 it-pedagogen.se

Igår släppte mellanstadieelever på Vårbyskolan i Huddinge ett digitalt läromedel i form av en app för boksamtal. Barn, lärare och föräldrar i hela Sverige kan ha nytta och glädje av appen.

SKL vill ha ”högskoleprov” för gymnasiet

2017-04-26 lararnastidning.se

Flera tunga remissinstanser förkastar gymnasieutredningens förslag på högre antagningskrav till gymnasiet. SKL förespråkar i stället en modell liknande högskoleprovet.

Nyanlända elever tas emot snabbt i skolorna

2017-04-26 sverigesradio.se

Under 2015 kom många nyanlända barn. Skolinspektionens granskning visar att många skolhuvudmän har klarat av att ta emot dem snabbt i landets grundskolor.

50 gripna i Sveriges största nätpedofilrazzia

2017-04-25 svd.se

Sveriges hittills största insats mot nätpedofiler som initierats av svensk polis har avslutats under tisdagsförmiddagen. Enligt uppgifter ska 50 personer runtom i hela landet ha tagits in under razzian.

Överens: Så här ska det inte gå till

2017-04-25 skolvarlden.se

Efter Skolvärldens granskning av förstelärarnas löner är både regering och opposition överens. Det behövs ett tydligare statligt ansvar i styrningen. - Det är inte så här det ska gå till, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning.

YAM på schemat ska förbättra ungas hälsa

2017-04-25 svt.se

Genom programmet YAM ska elever i åk 7 och åk 8 i Västmanland lära sig mer om fysisk och psykisk hälsa. Allt för att minska förekomsten av depression och självmordshandlingar bland unga.