Nyhetsarkiv

NPF: Lärare hinner inte med likvärdig undervisning

2018-08-14 skolvarlden.se

Lärare tvingas anpassa undervisningen efter fler elever med behov av särskilt stöd, stor brist på speciallärare och stödåtgärder som kommer alldeles för sent. Lagen som skulle underlätta för lärarna och elever med behov av särskilt stöd blev det motsatta. Det visar en ny undersökning av Skolvärlden.

Nya lagar inför terminsstarten: Detta gäller

2018-08-14 skolvarlden.se

Obligatorisk prao, obligatorisk förskoleklass och färre håltimmar i grundskolan. Inför höstterminen träder flera lagändringar i kraft som påverkar vardagen i skolan.

Oro för att inte passa in kan bidra till fysisk smärta hos unga

2018-08-14 elevhalsan.se

Oro för att inte passa in i kompisgänget kan bidra till att ungdomar drabbas av fysisk smärta. Värst utsatta är tjejer. Det visar en avhandling av psykologiforskaren Matilda Wurm vid Örebro universitet.

L: Anställ 18.000 lärarassistenter

2018-08-09 lararnastidning.se

Liberalerna vill satsa 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18.000 lärarassistenter. De ska avlasta lärarna och bland annat hålla koll på eleverna.

Stefan Löfven svarar Oskar Lundin

2018-08-09 sverigesradio.se

Oskar Lundin från Lund är bekymrad över den psykiska ohälsan bland unga. Han undrar hur skolan kan upptäcka dem som ligger i riskzonen.

2 miljarder för att stoppa lärarbristen: Plugga och få lön

2018-08-09 skolvarlden.se

Miljöpartiet vill möta den alarmerande lärarbristen med att locka fler till att kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan, och få full lön. Men båda Liberalernas Jan Björklund och LR Stud ser risken för kravsänkning med förslaget.

Lärartjänster tomma inför skolstarten

2018-08-08 sverigesradio.se

Det råder lärarbrist i landet och enligt Skolverket är drygt 30 procent av alla lärare obehöriga. Inför skolstarten arbetar rektorerna hårt för att få det att gå ihop.

Ny Podd: Lärareffekten

2018-08-08 lararforbundet.se

Nu släpper Lärarförbundet en minipoddserie där ordförande Johanna Jaara Åstrand möter tre personer som alla ger sitt perspektiv på Lärareffekten. Hör vad Lärareffekten kan vara för elever, lärare och näringsliv.

Nu ska fler kunna bli lärare

2018-08-08 skolvarlden.se

Regeringen vill öppna fler vägar till läraryrket. Därför ska nu fler kunna få befintliga kunskaper validerade eller vidareutbildas för att bli behöriga lärare.

Anmälda narkotikabrott ökar i storstäderna

2018-08-07 svt.se

- Det vi ser är att unga förmågor, barn i 12-årsåldern, tvingas mer eller mindre, eller lockas in, att börja sälja åt de högre uppsatta kriminella, säger Adam Johansson, ingripandepolis i Botkyrka söder om Stockholm, till Ekot.

Lärare positiva till – och rädda för – sex- och samlevnad

2018-08-07 skolvarlden.se

Den bristande likvärdigheten i sex- och samlevnadsundervisning i landet, och hur det kan bli bättre. Det var fokus för ett seminarium under Europride i Stockholm.

Fritidsverksamheten växlar upp på sommaren

2018-08-07 svt.se

Flera av de aktörer som erbjuder stöd till barn och unga har begränsad verksamhet under sommaren. Men fritidsverksamheterna växlar i istället upp och utökar sina verksamheter och blir då ännu viktigare för de unga.

Nio av tio tycker barn behöver röra sig mer -Föräldrar vill vara mer aktiva med sina barn

2018-08-07 it-pedagogen.se

Tre av fyra (76 %) vuxna tycker att barn ägnar för mycket tid framför skärmen och två av tre (66 %) anser att barnens skärmtid bör begränsas.

Sverige ska ha en jämlik kunskapsskola

2018-07-02 regeringen.se

I skolan läggs grunden för resten av våra liv. Alla elever ska ges möjligheter att rustas för vidare studier, arbetsmarknad och samhällsliv. Ingen elev ska lämnas efter och ingen ska hållas tillbaka. Regeringen har sedan början av mandatperioden gjort stora investeringar i skolan. I år uppgår satsningarna till över 13 miljarder kronor. Sedan regeringen tillträdde har 28 000 fler anställts, barngrupperna i förskolan är de minsta på 25 år och lärarlönerna är högre. Och kunskapsresultaten förbättras i internationella mätningar.

Så ska digitala verktyg integreras i undervisningen

2018-06-29 svt.s

Användandet av digital teknik i matematikundervisning har inte gett de resultat man förväntade sig. Nu visar ny forskning från Linnéuniversitetet att lärare och forskare måste samarbeta för att bättre utnyttja verktygens potential.

En elevkulls framgångar och motgångar

2018-06-29 lr.se

Redan i årskurs 1 börjar vissa elever få åtgärdsprogram och andelen ökar stadigt fram till högstadiet för att sedan öka kraftigare i samband med att betygen uppdagar större kunskapsluckor.

Hur bygger vi den skola vi verkligen vill ha?

2018-06-28 it-pedagogen.se

Kraftigt ökande barnantal gör att vi under kommande 10-årsperiod behöver satsa ca 400 miljarder i skattepengar på att bygga mellan 1000-1500 nya skolor.

Unga väljer utbildningar utan framtidsutsikter när företagen skriker efter kompetens

2018-06-28 it-pedagogen.se

Den 1 juli införs i obligatorisk prao på högstadiet. Många västsvenska rektorer är tveksamma till reformen och den politiska styrningen av studie- och yrkesvägledningen i Västsverige är undermålig vilket gör att unga väljer ”fel utbildningar”, det visar Västsvenska Handelskammarens senaste rapport som släpps i dag.

"Lärare kan för lite om dyslexi"

2018-06-28 skolvarlden.se

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen. - Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

2018-06-27 skolvarlden.se

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet. - Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

2018-06-27 skolvarlden.se

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

2018-06-26 skolvarlden.se

I del fyra av Skolvärldens valspecial "På rast med..." möter läraren Ragnar Sjölander Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Hur ser M-ledaren på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Digitala spelet Poio ska hjälpa barn knäcka läskoden

2018-06-26 it-pedagogen.se

Poio är ett digitalt spel som utmanar det traditionella sättet att lära barn läsa. Lässpelet är utvecklat av grundaren och pappan Daniel Senn, i samarbete med pedagoger, familjer och barn. Målsättning med spelet är att alla barn oavsett förmåga ska ges möjlighet att knäcka läskoden.

Nya droger – polisen kräver mer kontroll

2018-06-25 sverigesradio.se

Den livsfarliga drogen fentanyl, som skördat hundratals offer de senaste åren, liknas nu vid en epidemi. Det skriver Polismyndigheten i en ny rapport som de nu lämnat över till regeringen. Nu vill polisen få ökade befogenheter för att kunna stoppa även framtida nya droger från att spridas på marknaden.

Läraren: Så blir programmering roligt

2018-06-25 skolvarlden.se

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det. - Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

De kommande tio åren behöver tusen nya skolor byggas i Sverige

2018-06-21 it-pedagogen.se

Hur ska vi agera för att rätt förvalta den skatteinvestering detta kommer att innebära? LINK arkitektur är en av parterna bakom det kunskapsöverskridande uppropet Opinion Bygga Skola som samlar landets ledande skolbyggare för att bidra till visionen om världens bästa skolbygge.

Ministern kritisk till stängd gymnasieskola

2018-06-21 news55.se

Närmare 300 elever påverkas när Skolinspektionen tills vidare stänger den fristående gymnasieskolan Thorén Innovation School Stockholm på grund av allvarliga brister. Gymnasieminister Anna Ekström (S) kallar myndighetens rapport för “hårresande”. Skolan hävdar att den fått ordning på problemen.

Ja till leg på fritids och till rektorer i förskolan

2018-06-20 lararnastidning.se

Fritidspedagoger ska vara legitimerade och förskolechefer heta rektorer. På tisdagen klubbades besluten i riksdagen. Däremot blir det inga ökade möjligheter till högskolebehörighet på yrkesprogrammen.

Hon stoppar utdelningen av betyg: ”Inte det viktiga”

2018-06-20 expressen.se

I fredags hade Oxievångsskolan i Malmö skolavslutning – men inga betyg delades ut. För att motverka betygshets har nämligen Jenny Nyberg, rektor på skolan stoppat betygsutdelningen på skolavslutningen. - Jag är väldigt nöjd med att jag fattade det här beslutet och vi har fått höra mycket positiva reaktioner, säger hon.

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

2018-06-20 skolvarlden.se

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort. - Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

Examensarbeten kan utveckla de nationella proven

2018-06-18 it-pedagogen.se

En nyutvecklad sökmotor och en innovativ prototyp kan utveckla de nationella proven i skolan.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

2018-06-18 skolvarlden.se

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt. Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

Tävlingsmoment får elever att dissa idrotten

2018-06-18 lararnastidning.se

Kränkande kommentarer, suckar och förlöjligande gester. För många elever bidrar inte tävlingsmomenten på idrottslektionerna till något positivt, enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

Lärarförbundet kommenterar skolmyndighetsutredningen: Ja till regionalisering – nej till kommunalisering av specialskolorna

2018-06-13 it-pedagogen.se

Idag presenterade regeringens särskilde utredare, Kerstin Hultgren sina förslag för en omorganisering av dagens skolmyndigheter.

Succé med interaktiva whiteboards som hjälpmedel på skola och förskola

2018-06-13 it-pedagogen.se

När Kokalite bestämde sig för att investera i ny utrustning var en av de viktigaste aspekterna att det skulle vara användarvänligt och att alla skulle känna sig komfortabla med att använda dem. Resultatet blev lyckosamt och redan första dagen de togs i bruk så användes dem direkt av både lärare och barn.

Fridolin säger nej till ny skolmyndighet

2018-06-13 lararnastidning.se

Regeringen säger nej till förslaget att lägga ned Skolverket och Skolinspektionen och ersätta dem med en ny myndighet. Utbildningsminister Gustav Fridolin vill däremot att skolmyndigheterna syns på fler ställen i landet, under samma tak.

Nära 70 000 i upprop för lärare

2018-06-08 lararnastidning.se

67 996. Så många har skrivit under Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds upprop #skolavtal18.

Mjuk mot de hårda

2018-06-08 lararnastidning.se

Lorensbergaskolan möter nazismen med kärleksbudskap och nu har skolans kamp fått omvärlden att vakna.

Skolverket efter kritiken: Kunskapskraven togs fram i bred dialog

2018-06-08 skolvarlden.se

Skolverket ser över sina interna processer efter kritiken, men vänder sig samtidigt mot den. - Det satt inga enskilda tjänstemän och kokade ihop någonting på egen hand, säger generaldirektör Peter Fredriksson till Skolvärlden.

3 miljoner till digitala bibliotekstjänster

2018-06-07 it-pedagogen.se

Utlånen av e-medier i Stockholm ökade med 14 procent under 2017 jämfört med året innan.

Tjänstemän på Skolverket anklagas för att sabotera kunskapskraven

2018-06-07 skolvarlden.se

Dagens kritiserade kunskapskrav är resultatet av att tjänstemän på Skolverket medvetet gick emot regeringens direktiv. Det menar skoldebattörerna Per Kornhall och Isak Skogstad, som hänvisar till läckta interna dokument.

Garantin blir verklighet: ”Bra att fånga upp eleven tidigt”

2018-06-06 skolvarlden.se

Garantin som ska säkerställa att elever som är i behov av stöd tidigt ska få hjälp har fått gehör i riksdagen. Specialpedagogen Maria Axelsson ser positivt på beslutet. - Det är bra att kartläggningen och analysen görs tidigt, säger hon.

”Man måste skala på kunskapskraven”

2018-06-05 skolvarlden.se

Brist på undervisningstimmar tillsammans med en utökad kursplan gör arbetet svårt för lärare i hem- och konsumentkunskap. Det visar forskning från Göteborgs universitet. - Det gör att man måste skala på kunskapskraven, säger Johanna Prytz, lärare i ämnet.

Polisen varnar för livsfarlig drog – ser ut som vanliga värktabletter

2018-06-05 nyheter24.se

Den syntetiska drogen fentanyl har polisen varnat för länge. Drogen har ökat sedan november i fjol och säljs i form av tabletter och plåster. Nu tycks en annan tablettdrog dykt upp – och den är livsfarlig.

Så bidrar digitala verktyg till mer aktiva elever

2018-06-04 it-pedagogen.se

När man pratar om skolans digitalisering ser en del framför sig elever som sitter med näsan i varsin skärm och därmed blir mer passiva.

20 000 lämnar skolan utan betyg: ”Ett misslyckande”

2018-06-04 skolvarlden.se

20 000 gymnasieelever lämnar skolan med ofullständiga betyg. Ett stort misslyckande, menar Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer. - Det är en fråga som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Efter alla turer: Läsa-skriva-räkna-garantin blir verklighet

2018-06-04 skolvarlden.se

Garantin som ska säkerställa att elever som är i behov av stöd tidigt ska få hjälp har fått gehör i riksdagen. - Det har varit en lång process och nu känns det väldigt bra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Efter debatten: ”Alla elever ska vara inkluderade”

2018-06-01 skolvarlden.se

Idén om inkludering i skolan ifrågasätts från flera håll. Men är det så komplicerat att ge alla elever en sådan möjlighet? - Alla elever ska vara inkluderade och skolan ska kunna lösa det, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Skolverket kräver tillbaka 28 miljoner i statsbidrag från Praktiska gymnasiet

2018-06-01 sverigesradio.se

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka sammanlagt 28 miljoner i statsbidrag från friskoleföretaget Praktiska. Anledningen är brister i utbildningskontrakten för skolans lärlingsutbildningar.

IT-trenderna som skolan inte får missa

2018-06-01 it-pedagogen.se

Teknikutvecklingen kan göra att skolan blir bättre, men bara om de utnyttjar möjligheterna och klarar att undvika fallgroparna.

De vill få fler att leva lärarlivet

2018-05-31 skolvarlden.se

Hur är det att vara nyexaminerad lärare? Skolvärlden möter de poddande lärarna Therese och Nathalie som har avverkat sina första yrkesår. De berättar om sina gamla farhågor och förväntningar – vilka som infriades och vilka som inte gjorde det.

Norrtälje prioriterar funktionen

2018-05-31 lararnastidning.se

På Sam Flex får elever med autism en avskalad lärmiljö som passar dem.

De flyttar från England till Skellefteå – för att jobba som lärare

2018-05-30 svt.se

I början av året reste Skellefteås skolledning till London och raggade lärare. Kommunen lyckades och nu har de första fem britterna anlänt. - Vi har varit lärare i många år och tänkte att det här kan bli ett äventyr, säger Baronese White, en av lärarna som ska flytta tillsammans med sin man.

Pedagogen om bristen: Så lyckas vi bättre med speciallärarna

2018-05-30 skolvarlden.se

Det är stor brist på speciallärare i Sverige och många varnar för utvecklingen. Helena Wallberg, specialpedagog och kvalitetsutvecklare, tror inte att lärarbristen är det allvarliga i dagsläget – utan varnar för att man måste enas om andra bitar i skolan först. - Vi ägnar för mycket tid åt att hitta lösningar utan att förstå på djupet, säger hon.

Mitt i en skriande lärarbrist förlorar vi fler lärare till sjukskrivningar – Lärarförbundet kommenterar Försäkringskassans statistik

2018-05-29 it-pedagogen.se

Psykiska diagnoser är den främsta anledningen till sjukskrivning inom skola, för både män och kvinnor.

Kriminella gäng sprider oro i skolor

2018-05-29 sverigesradio.se

En handfull släkter och kriminella nätverk står bakom de parallella rättssystem som finns i Angered i Göteborg. Nätverken behåller sin makt genom hot och våld och problemen finns ända ner på lågstadiet.

Kunskapskraven för skolbetyg borde ses över av Skolverket anser Lärarnas Riksförbund

2018-05-28 sverigesradio.se

Kunskapskraven för skolbetygen är i allt för stor grad baserade på - exempelvis hur elever lyckas analysera, anser Lärarnas Riksförbund, som vill att Skolverket gör en översyn av kunskapskraven för betyg.

Lärarnas arbetsmiljö: ”En tickande bomb”

2018-05-28 skolvarlden.se

Arbetstiden räcker inte till för lärarna i Uppsala, visar en ny medarbetarenkät. Lärare och fack larmar för att den dåliga arbetsmiljön riskerar öka antalet långtidssjukskrivningar. Nu varnas det för att fler kommuner kan följa Uppsalas utveckling.

Kvarts miljon har missat kunskapskraven på 10 år

2018-05-28 skolvarlden.se

Under de senaste tio åren har 142 597 elever gått ut årskurs 9 utan att vara behöriga till gymnasieskolan. Drygt en kvarts miljon har lämnat grundskolan utan att ha uppnått kunskapskraven i alla ämnen. - Det är ett stort misslyckande för den svenska skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Skolbiblioteken blir fler: ”Hjärtat i skolverksamheten”

2018-05-25 skolvarlden.se

De bemannande skolbiblioteken blir fler, enligt statistik från Kungliga biblioteket. - Det ger utslag i barns läsförmåga om skolan har ett eget bibliotek med engagerad personal, säger språk, -läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzén.

”Öronmärkta” klassmentorer avlastar lärarna

2018-05-25 skolvarlden.se

På Norrängsskolan i Lycksele har varje klass en mentor som följer klassen hela dagen med huvudansvar för att skapa trygghet och studiero. Det gör det möjligt för lärarna att fokusera på undervisningen.

GDPR: Detta gäller för lärare

2018-05-25 skolvarlden.se

Snart träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Lärarnas Riksförbunds chefsjurist Kristina Rollbäck reder ut hur det påverkar dig som lärare.

Efter tre års forskning – Fem tips för hur det digitala lärandet blir en framgång

2018-05-23 it-pedagogen.se

Vad händer egentligen i klassrummet när en skola digitaliseras? Hur påverkas undervisningen och lärarens roll? Inför att det treåriga projektet nu avslutas berättar deltagarna i ”Det digitala lärandets möjligheter” om sina erfarenheter, samt hur det digitala lärandet blir en framgång. Här är de medverkande skolornas och forskarnas fem tips.

Metoden hyllas efter besöket: ”Fler skolor skulle ha nytta av det”

2018-05-23 skolvarlden.se

Arbetsmetoden Pax har lett till fler lugna klassrum och bättre arbetsmiljö för lärare. Nu har Pax även väckt politikernas intresse – som vill se metoden på fler skolor i landet.

Vallöfte: Satsar på skolan för att mota psykisk ohälsa

2018-05-22 skolvarlden.se

Socialdemokraterna lovar att satsa 250 miljoner kronor för att öka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. Vallöftena innehåller förslag om att stärka elevhälsan i skolan.

Uppsala kommun skapar unika möjligheter till karriär och utveckling i skola och förskola

2018-05-22 it-pedagogen.se

Med tre tydliga utvecklingsspår vill Uppsala kommun stärka möjligheten till både fortbildning och karriär inom förskola och skola.

Stora skillnader i ungdomars matvanor

2018-05-21 elevhalsan.se

Ungdomars matvanor oroar – det gäller särskilt socioekonomiskt utsatta grupper. Matvanorna riskerar att leda till ohälsa på sikt. Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk. Var femte har övervikt eller fetma. Det visar en ny nationell matvaneundersökning bland ungdomar från Livsmedelsverket.

Därför kraschade förhandlingarna

2018-05-21 skolvarlden.se

Förhandlingarna mellan lärarfacken och SKL har strandat och parterna kallar nu in medlingshjälp. - Vi kan inte vänta längre på att de riktiga problemen i skolan ska lösas, säger LR:s förhandlingschef Peter Henriksson.

Skolor slarvar med undervisningstiden

2018-05-18 skolvarlden.se

Lärarlösa lektioner och schemakrockar är två källor till missad undervisningstid när huvudmän prioriterar ner frågan, enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

Läraravtalet: ”Därför kommer inte arbetsmiljön förbättras”

2018-05-18 skolvarlden.se

Arbetsmiljöfrågan är i fokus i avtalsförhandlingen och lärarfacken hoppas på att parterna ska nå en uppgörelse som innebär en vändpunkt. Marcus Larsson och Åsa Plesner på Tankesmedjan Balans tror chansen är minimal att man når ett bra avtal för lärarna. - Jag är jättedyster när det kommer till den här avtalsrörelsen, säger Åsa Plesner.

Skola håller öppet efter hot

2018-05-17 sverigesradio.se

På torsdagen kommer fyra skolor i Oskarshamn ha poliser på plats för att skapa trygghet för eleverna. Anledningen är ett hot om att det skulle inträffa en skolskjutning. Hur reagerar eleverna på hotet?

En halv miljon unga har känt smärta framför bildskärm

2018-05-17 it-pedagogen.se

Nu visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo att hela 64 procent av unga personer mellan 18 och 29 år har upplevt smärta i arm, axel eller nacke vid bildskärmen. Det här riskerar att bli ett folkhälsoproblem samtidigt som kunskapen är låg om hur det påverkar oss och hur smärtan kan undvikas.

LR om konflikten: ”Väldigt olyckligt”

2018-05-17 skolvarlden.se

Frågan som blockerar förhandlingarna handlar om att SKL vill ändra turordningsreglerna för lärare. - Jag förstår inte hur detta kan vara så viktigt för SKL, säger LR-ordföranden Åsa Fahlén.

Prisad lärare hittar vägar framåt i skönlitteraturen

2018-05-15 lararnastidning.se

Jenny Söderhjelm Larsson tar ofta hjälp av skönlitteratur för att nå fram till sina elever. Förra veckan blev hon första läraren att ta emot utmärkelsen Pennsvärdet.

Barn och unga äter för lite grönt och för mycket kött

2018-05-15 svt.se

Barn och unga äter för lite grönsaker och frukt och för mycket rött kött och charkprodukter. Det visar en stor kartläggning från Livsmedelsverket. - Dåliga matvanor leder på sikt till en sämre hälsa, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, som oroas över resultatet.

Vägledning skall minska trösklarna för genomförande av digitala nationella skrivprov

2018-05-14 it-pedagogen.se

Nu lanseras en vägledning som skall stödja huvudmännen att genomföra de nationella skrivproven digitalt säkert till hösten.

Så ska Skolverket stoppa fusket

2018-05-14 skolvarlden.se

Efter vårens läckta nationella prov skärper nu Skolverket reglerna ytterligare. - Det kommer inte bli någon större skillnad förrän proven digitaliseras, säger läraren Sara Bruun.

Programmering i skolan – hur gör jag?

2018-05-09 it-pedagogen.se

Programmering lyfts fram som allt viktigare för kunskapsinhämtningen, och ingår i läroplan och kursplaner från höstterminen 2018.

De bortglömda lärarna: ”Inte många vet att vi finns”

2018-05-09 skolvarlden.se

Det talas om dem som sista skyddsnätet för elever med en trasig bakgrund. Men lärarna inom SIS får inte ta del av statliga satsningar som Lärarlönelyftet och andra kompetenshöjande satsningar. - Tyvärr har våra lärare inte samma möjligheter som andra. Vi är små och jag tror att man glömmer bort att vi finns, säger utredaren Daniel Eskilson.

Skolbibliotek i världsklass på Nacka Gymnasium

2018-05-08 it-pedagogen.se

Stort grattis till Nacka gymnasiums duktiga bibliotekarier Elisabet, Maria och Sebastian samt ett stort grattis till eleverna som har tillgång till denna enastående resurs.

2 av 3 tycker gymnasievalet är svårt!

2018-05-08 it-pedagogen.se

Vad känner högstadieelever egentligen inför sitt gymnasieval? Varje år genomför vi på gymnasium.se en undersökning bland blivande gymnasieelever och i år genomfördes undersökningen mellan december 2017 och februari 2018. Totalt 2072 blivande gymnasieelever deltog i undersökningen.

Månadens nätängel april 2018 – klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge

2018-05-07 it-pedagogen.se

Dålig ton på nätet är inte bara ett problem bland barn och ungdomar. Det är i allra högsta grad även ett vuxenproblem. Ett faktum som klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge har kämpat hårt för att få ut i debatten. Och lyckats.

Ny bok ska utbilda i lärares yrkesetik

2018-05-07 skolvarlden.se

Antologin ”Läraren och yrkesetiken” är en guide och ett diskussionsunderlag för lärare, lärarstudenter och andra i skolans värld. - En bra blandning av teori och praktik, säger David Lifmark, skolforskare och ledamot i Lärarnas yrkesetiska råd.

Hon prisas för nytänkande lärarinsats

2018-05-07 lararnastidning.se

Jenny Söderhjelm Larsson blir den första läraren att tilldelas Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet.

”Vi måste visa att vi är stolta över skolan”

2018-05-04 skolvarlden.se

Eleverna påverkas jättemycket av allt negativt prat om skolan. Det säger läraren Jenny Söderhjelm Larsson som fått nyinstiftade priset Pennsvärdet. - Vi måste visa upp det som går bra och allt vi är stolta över i skolan.

Internationellt Erasmus-projekt ska ge bättre trivsel och hälsa i svensk skola

2018-05-04 it-pedagogen.se

Elever och personal i 48 högstadieskolor i Sverige, Tyskland, Slovenien och Kroatien kommer att få pröva en helt ny modell som ska leda till att färre elever drabbas av psykisk ohälsa i framtiden.

Förtydligad läroplan ska öka jämställdheten i skolan

2018-05-03 it-pedagogen.se

Lika möjligheter och villkor för alla elever, oberoende av könstillhörighet, är viktigt för en jämlik skola.

GDPR – så funkar det

2018-05-03 lararnastidning.se

Vad behöver jag som lärare ha koll på när det gäller den nya dataskyddsförordningen? Här kommer en snabbguide som förhoppningsvis rätar ut de största frågetecknen.

Brist på personal, tid och pengar försämrar skolans läsundervisning

2018-05-02 it-pedagogen.se

Lärare är frustrerade över att skolekonomi och materiella begränsningar hindrar dem från att genomföra den undervisning de önskar.

“Alla lärare behöver en coach”

2018-05-02 skolvarlden.se

Det är genom feedback och reflektion som lärare blir bättre, och därför behöver alla lärare en coach i klassrummet, enligt Howard Pitler, doktor i pedagogik.

De vill locka lärare – via robot

2018-04-30 it-pedagogen.se

För att rekrytera lärare till sina skolor i Trollhättan och Vänersborg prövar Kunskapsförbundet Väst nu ny teknik.

Färre vill bli lärare

2018-04-30 statskoll.se

Allt färre vill bli förskollärare, grundlärare och ämneslärare, medan intresset för att utbilda sig till yrkeslärare och speciallärare ökar.

Skolbrister får unga att må allt sämre

2018-04-27 lararnastidning.se

Bristerna i skolan pekas i en ny rapport ut som en viktig orsak till att fler tonåringar uppger att de är stressade och mår psykiskt dåligt. Oroande, anser experter – och skoldebattören Per Kornhall är kritisk till politikernas experimenterande med skolan.

Plugga bättre med klassisk musik!

2018-04-27 it-pedagogen.se

Octomonk är appen som på ett lekfullt sätt får dig att plugga bättre och smartare till klassisk musik framförd av Göteborgs Symfoniker.

Allt vanligare med outbildad personal i förskolan

2018-04-27 lararnastidning.se

En växande andel av förskolans personal saknar helt utbildning för att arbeta med barn. Men det ser väldigt olika ut – i de sämst rustade kommunerna har hälften av de anställda inte rätt kompetens. Dock har andelen med förskollärarexamen ökat med en procentenhet jämfört med 2016.

Lärarna rasar mot Skolverkets hantering av de läckta proven

2018-04-26 skolvarlden.se

Facit till nationella proven sprids just nu på sociala medier. Från lärarhåll är kritiken stor mot hur Skolverket hanterar problemet. - Varför ska jag sitta i två dagar och bedöma texter som jag inte kan använda till något? säger engelskläraren Sara Bruun.

Unga mår allt sämre – skolan möjlig orsak

2018-04-26 sverigesradio.se

En granskning av ungas försämrade psykiska hälsa pekar ut situationen i skolan som en möjlig orsak.

Dåligt stöd får autistiska elever att stanna hemma

2018-04-25 lararnastidning.se

Mer än hälften av alla elever som har autism har frånvaro från skolan på grund av bristande stöd. Det visar en ny medlemsenkät från Autism- och Aspergerförbundet.

Mest granskad i offentlig sektor: Skolan

2018-04-25 skolvarlden.se

Skolan är den offentliga verksamhet som granskas allra mest och det handlar om allt från statlig tillsyn till rankinglistor och skoljämförelser. Företagsekonomen Anders Ivarsson Westerberg har tittat närmare på ett skolväsende som tycks ha allas ögon på sig.

Skolpersonal i Stockholm övar för skolskjutning

2018-04-25 sverigesradio.se

Personal på skolor i Stockholm utbildas i hur de ska agera vid dödligt våld i skolan, till exempel en skolskjutning. Flera rektorer har visat oro för hur de ska hantera en sådan allvarlig händelse.